Κλιματική αλλαγή: Ινδονησία, πάνω από 50 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις – Καμπότζη: Νεκροί και τραυματίες από κατάρρευση επταώροφου κτιρίου

Τζακάρτα, Ινδονησία.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 173.000 εγακτέλειψαν τις εστίες τους λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την Ινδονησία.

Πάνω από 173.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, προάστιά της και γειτονικές πόλεις, μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις -εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής–  που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 53 ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα.

«Ο απολογισμός [των νεκρών] αυξήθηκε σε 53 ανθρώπους, ένα ακόμη πρόσωπο αγνοείται», ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας Άγκους Ουιμπόουο.

Τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, που θεωρείται πως συγκαταλέγονται στις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας, 173.064 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και συνέχιζαν σήμερα να μην είναι σε θέση να επιστρέψουν, μετά τις πιο πολύνεκρες πλημμύρες των τελευταίων ετών, που προκάλεσαν χάος στη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Ασίας, με τις σιδηροδρομικές συνδέσεις να αναστέλλονται κατά μεγάλο μέρος τους και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές.

Μεγάλο μέρος της Τζακάρτας πλημμύρισε μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που άρχισαν την 31η Δεκεμβρίου και συνεχίστηκαν τις πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς.

Το τρέχον κύμα κακοκαιρίας συγκαταλέγεται στα «πιο ακραία» που έχουν καταγραφεί αφότου άρχισαν να τηρούνται στοιχεία, το 1866, τόνισε η ινδονησιακή Μετεωρολογική, Κλιματολογική και Γεωφυσική Υπηρεσία (BMKG) χθες Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ινδονησιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κλιματική αλλαγή αύξησε τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων και οι σφοδρές βροχοπτώσεις δεν αποκλείεται να κρατήσουν έως ακόμη και τα μέσα Φεβρουαρίου. Η κορύφωση των φαινομένων αναμένεται από την 11η ως τη 15η Ιανουαρίου.

Στην Τζακάρτα και τα προάστιά της ζουν πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το 2007, χάθηκαν πάνω από 50 ανθρώπινες ζωές στην Τζακάρτα εξαιτίας πλημμυρών. Πριν από πέντε χρόνια, μεγάλο μέρος του κέντρου της μεγαλούπολης πλημμύρισε εξαιτίας της υπερχείλισης καναλιών.

Καμπότζη: Νεκροί και τραυματίες από κατάρρευση επταώροφου κτιρίου

Επταόροφο κτίριο κατέρρευσε στην Καμπότζη.

Εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια επταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε. Κρατούνται οι ιδιοκτήτες του.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν εξαιτίας της κατάρρευσης κτιρίου στην Καμπότζη, παγιδεύοντας εργάτες κάτω από τα ερείπια, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Το επταώροφο τσιμεντένιο κτίριο του οποίου η κατασκευή είχε ολοκληρωθεί κατά 90% κατέρρευσε σήμερα στην παράκτια πόλη Κεπ, περίπου 160 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Πνομ Πενχ.

Το δυστύχημα σημειώνεται ένα χρόνο μετά μια άλλη κατάρρευση, κατά την οποία 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Πρέα Σιχανούκ.

“Υπάρχουν πέντε νεκροί τους οποίους έχουμε ήδη ανασύρει και ακόμη πέντε νεκροί που έχουμε εντοπίσει και δεν μπορούμε να ανασύρουμε από το κτίριο που έχει καταρρεύσει”, είπε ο κυβερνήτης της Κεπ, ο Κεν Σάθα.

Άγνωστος αριθμός εργατών παραμένει παγιδευμένος, είπε ο Σάθα, προσθέτοντας ότι οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση ένα ζευγάρι Καμποτζιανών, τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, για ανάκριση. Το ζευγάρι είχε πρόθεση να χτίσει έναν ξενώνα, είπε ο κυβερνήτης.

Ο πρωθυπουργός Χουν Σεν δήλωσε σήμερα ότι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για να φθάσουν αυτούς που αγνοούνται στα ερείπια.

“Από σήμερα το πρωί, ομάδες διάσωσης συνεχίζουν να εργάζονται για την αφαίρεση της πλάκας σκυροδέματος, κόβοντας τον σιδερένιο οπλισμό ώστε να συνεχίσουν να εντοπίζουν και να βρίσκουν περισσότερους ανθρώπους”, έγραψε σήμερα ο Χουν Σεν στη σελίδα του στο Facebook.

Η Καμπότζη γνωρίζει έκρηξη του κατασκευαστικού τομέα προκειμένου να εξυπηρετεί ένα όλο και μεγαλύτερο πλήθος Κινέζων τουριστών και επενδυτών.