Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία με “πόλεμο” συντεταγμένων που αμφισβητεί ελληνική κυριαρχία (χάρτης) – Ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε δύο φορές πάνω από τη Ρω – Οι κουρδικές περιοχές στη Συρία κινδυνεύουν με ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού

Όπως έγινε γνωστό με επιστολή του ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου κατέθεσε σε παράρτημα τις γεωγραφικές συντεταγμένες με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο του περασμένου Νοεμβρίου.

Η επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ

Με βάση αυτές τις συντεταγμένες η Τουρκία παραβιάζει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς στερεί τα τέσσερα ελληνικά νησιά από ΑΟΖ ενώ καταπατά κατάφωρα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος τον ΟΗΕ Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου στην επιστολή του μιλάει για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και προκλητικά υπαινίσσεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα ο κ. Σινιρλιόγλου προκλητικά χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση», μη αναγνωρίζοντάς της την κρατική της υπόσταση. Απεναντίας αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος των κατεχομένων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου υποστηρίζει ο τούρκος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις!

Η απάντηση της Αθήνας

Σε απαντητική της επιστολή την επομένη μέρα στις 19 Μάρτη η ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη επαναλαμβάνει την κατηγορηματική τοποθέτηση της Ελλάδας ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του».

Ειδικότερα για το παράρτημα με τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού συμφώνου η κα Θεοφίλη χαρακτηρίζει «δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα» την θαλάσσια περιοχή που ορίζει η Τουρκία αυθαίρετα ως δική της.

Η κα Θεοφίλη υπογραμμίζει ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι «πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες» καθώς όπως σημειώνει παραβλέπουν το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να δημιουργήσουν θαλάσσιες ζώνες.

«Απροκάλυπτα (σ.σ. η Τουρκία) παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και παραβλέπει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής» αναφέρει η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

«Επαναλαμβάνω τη θέση της χώρας μου ότι το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης (σ.σ. τουρκολυβικό σύμφωνο) δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του» σημειώνει.

«Η Ελλάδα κατηγορηματικά απορρίπτει τις συντεταγμένες της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτές περιέχονται στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη» προσθέτει.

«Αυτές οι συντεταγμένες είναι κενές οποιασδήποτε νομικής συνέπειας και δεν μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει ενάντια στην Ελλάδα» συμπληρώνει η κα Θεοφίλη και καταλήγει πως «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της με βάση το διεθνές δίκαιο».

 

Τουρκική πρόκληση ανήμερα της 25ης Μαρτίου: Ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε δύο φορές πάνω από τη Ρω

Δύο τουρκικά αεροσκάφη  F-16 που εισήλθαν στο FIR  Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, πέταξαν πάνω από τη Ρω στα 14.000 πόδια στις 9:25 το πρωί, προκλητική ενέργεια που επανέλαβαν 3 λεπτά αργότερα πετώντας πάνω από το ακριτικό νησί  στα 13.500 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

 

Οι κουρδικές περιοχές στη Συρία κινδυνεύουν με ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού

Έκκληση από τον ΟΗΕ για ανακωχή

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, η οποία θα επιτρέψει μία «καθολική προσπάθεια» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στην ανακοίνωσή του, ο Πέντερσεν επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους «για μια μεγάλης κλίμακας απελευθέρωση κρατουμένων και απαχθέντων» στη Συρία και για την πρόσβαση του ιατρικού προσωπικού σε χώρους κράτησης ώστε να βοηθήσει στην εξασφάλιση επαρκούς ιατρικής φροντίδας στους κρατουμένους.

Η μετάδοση του κορονοϊού στη Συρία συνδαυλίζει τους φόβους για σαρωτική και θανατηφόρο διασπορά της ασθένειας σε έναν πληθυσμό που μαστίζεται από εννιά χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η σύγκρουση έχει καταστρέψει νοσοκομεία κι έχει προκαλέσει κύματα προσφύγων που διαβιούν σε ακατάλληλους προσφυγικούς καταυλισμούς που ευνοούν τη διασπορά της νόσου.

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε την Κυριακή το πρώτο κρούσμα, έπειτα από την έντονη φημολογία πως η παρουσία του ιού στη χώρα είχε ήδη εντοπισθεί, αλλά αποκρύφθηκε, με τους αξιωματούχους της Δαμασκού να απορρίπτουν ως αβάσιμη την κατηγορία.

Αλλά και οι κουρδικές ζώνες στη βορειοανατολική Συρία, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις ελλείψεις φαρμάκων και τη ζωτική τροφοδοσία, και όντας υποστελεχωμένες είναι ευεπίφορες για μία γοργή και σοβαρή εξάπλωση του κορονοϊού, προειδοποιούν ΜΚΟ και τοπικοί αξιωματούχοι.

Στις κουρδικές περιοχές φιλοξενούνται σε καταυλισμούς πάνω από 100.000 κατατρεγμένοι από τον εμφύλιο όπως και οικογένειες των μαχητών του Ισλαμικού Στρατού. «Ακόμη και πριν τον κορονοϊό οι ανάγκες μας ήσαν τεράστιες, τώρα με την επιδημία θα μας χρειασθεί μία ακόμη πιο σημαντική υποστήριξη», τόνισε ο υπεύθυνος Υγείας της περιοχής Τζαουάν Μουστάφα.

Η κατάσταση διαφαίνεται ακόμη πιο δραματική εάν αντιληφθεί κανείς πως οι κουρδικές περιοχές δεν μπορούν να στηρίζονται πλέον στη διασυνοριακή βοήθεια του ΟΗΕ. Αντίθετα, οι βορειοανατολικές περιοχές, όπου βρίσκεται και το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ, μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια που διέρχεται μέσω της Τουρκίας.

Στις κουρδικές περιοχές, όμως, η βοήθεια τούτη έπαψε μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ τον Ιανουάριο, που επέβαλε νέες κυρώσεις και πλέον η μειονότητα θα πρέπει να εξαρτάται από την άδεια της κυβέρνησης Άσαντ. Μολαταύτα οι σχέσεις τους είναι περίπλοκες, καίτοι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν αναπτυχθεί έπειτα από αίτημα των Κούρδων που υφίστανται την πίεση των δυνάμεων της Τουρκίας.

Για να αποφύγουν τα χειρότερα, οι κουρδικές αρχές έχουν επιβάλει από τη Δευτέρα αποκλεισμό δύο εβδομάδων στις περιοχές τους κι έχουν ορισθεί εννέα κέντρα για την υποδοχή των ύποπτων κρουσμάτων, τόνισε ο Μουστάφα. Όμως οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη περιοχή τονίζουν πως οι εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς, με τις ΜΕΘ στα τρία νοσοκομεία να αριθμούν μόλις 28 κλίνες και μόλις δύο γιατρούς που έχουν κατάλληλη κατάρτιση για τη χρήση των λιγοστών αναπνευστήρων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*