Κλιμακώνει η Τουρκία: Χάρτης του Μπαχτσελί “απλώνει” τα σύνορά της έως την Κρήτη. Η αντίδραση της Αθήνας — Κατρούγκαλος για “χάρτη Μπαχτσελί”: Ακραία και ανιστόρητη πρόκληση

Κλιμακώνει η Τουρκία: Χάρτης του Μπαχτσελί "απλώνει" τα σύνορά της έως την Κρήτη - Η αντίδραση της Αθήνας

Ιδιαίτερα “επιθετική, προκλητική και καταδικαστέα ενέργεια” χαρακτηρίζει η Αθήνα τη δημόσια ανάρτηση του χάρτη από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στον οποίο τα νησιά του Αιγαίου αλλά και η Κρήτη εμφανίζονται να περιλαμβάνονται στην τουρκική επικράτεια.

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική της η Τουρκία. Το νέο διπλωματικό ατόπημα έρχεται αυτήν τη φορά από τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και πολιτικό εταίρο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί που φωτογραφίστηκε στην έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης με χάρτη, στον οποίο τα περισσότερα νησιά του Αιγαίουκαθώς και η Κρήτη, απεικονίζονται ως τουρκική επικράτεια.

Ειδικότερα, κατόπιν συνάντησης με στελέχη των Γκρίζων Λύκων, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), έλαβε ως δώρο τον επίμαχο χάρτη από τον τυπικό αρχηγό της οργάνωσης Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ -για να ακολουθήσει επίσημη φωτογράφηση και σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο ηγέτης μας, κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία μας. Ο Θεός να τον ευλογεί και να του δώσει μακροζωία», αναφέρει το tweet των Γκρίζων Λύκων.

«Ο ηγέτης μας, κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία μας. Ο Θεός να τον ευλογεί και να του δώσει μακροζωία», αναφέρει το tweet των Γκρίζων Λύκων.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρείχε εκτοξεύσει απειλές κατά της Ελλάδας για το Αιγαίο.

Η Αθήνα καταδικάζει την “ιδιαίτερα επιθετική” ενέργεια της Τουρκίας

Διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έσπευσαν να καταδικάσουν τη νέα τουρκική πρόκληση: «Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελει ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και ειίαι απόλυτα  καταδικαστέα.

Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκία, της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση.

 

Κατρούγκαλος για “χάρτη Μπαχτσελί”: Ακραία και ανιστόρητη πρόκληση – Η κυβέρνηση να θέσει σαφείς κόκκινες γραμμέςΟ τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος  

Η δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου για τις ενέργειες του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. “Όχι σε επιστροφή στο 2020”.

Την ηχηρή και άμεση παρέμβαση του Γιώργου Κατρούγκαλου έφερε η ανάρτηση του χάρτη από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στον οποίο τα νησιά του Αιγαίου αλλά και η Κρήτη εμφανίζονται να περιλαμβάνονται στην τουρκική επικράτεια.

Σε δήλωσή τουο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε: “Η ανάρτηση χάρτη από τον κυβερνητικό εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην Τουρκία, που αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας αποτελεί ακραία παράνομη και ανιστόρητη πρόκληση. Απέναντι σε αυτήν και σε ενδεχόμενη κλιμάκωση, η κυβέρνηση πρέπει να θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές και να εξασφαλίσει απτή, όχι χλιαρή, στήριξη από τους συμμάχους μας. Όχι σε επιστροφή στο 2020″.