Κλιμάκωση στο Αιγαίο: Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά — Τα στοιχεία της Frontex μαρτυρούν παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Ασκήσεις ισορροπίας και αποτροπής εν μέσω αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας ● Η εντολή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε απάντηση του μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά αεροσκάφη ● Παγώνουν τα ΜΟΕ, ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ο Κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη ένα βήμα αυξημένης έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα μετά το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων των τελευταίων ημερών.

Όπως έγινε γνωστό, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά ως ένα ακόμη μέτρο αποτροπής κατά της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η εντολή δεν είναι μόνο για παρακολούθηση των αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά τα ραντάρ θα τα εγκλωβίζουν και θα τα «κλειδώνουν», κάτι που θα φαίνεται και στα ραντάρ των τουρκικών αεροσκαφών.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή από το ΓΕΕΘΑ να μεταβεί προσωπικό στους χώρους διασποράς είναι σε ισχύ, ωστόσο εκείνο που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι εάν αυτό είναι στο πλαίσιο άσκησης ή όχι.

Αντίδραση από την Άγκυρα, πετά τις ευθύνες στην Αθήνα

Η απάντηση από την Τουρκία δεν άργησε να έρθει με το υπουργείο Εξωτερικών να ρίχνει την ευθύνη στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «προκλητικές πτήσεις στις ακτές της Τουρκίας».

Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική πολεμική αεροπορία και ισχυρίζεται ότι η χώρα μας είναι εκείνη που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Σχετικά με τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας σε Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν.

Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Ενώ η Ελλάδα είναι που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας για αβάσιμους ισχυρισμούς είναι ασυμβίβαστο με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.

Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Διάβημα διαμαρτυρίας και ενημέρωση από το ΝΑΤΟ

Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των κλιμακούμενων μέτρων που λαμβάνει η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα, μετά και το χθεσινό έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόξενο της γείτονος στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα πραγματοποίησε σήμερα ο γ.γ. του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, μετά από εντολή του υπΕΞ, Νίκου Δένδια.

Το διάβημα πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο κ. Δεμίρης τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο γ.γ. πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, αυτές οι ενέργειες δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης αυτού του κλίματος.

Παράλληλα, υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

►Σε έντονο ύφος και οι αναφορές του πρωθυπουργού στην τουρκική προκλητικότητα, κατά τις κοινές δηλώσεις με τη Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μάριν που βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα.

«Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Με επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Χίο, Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησιά. Και κατέστησα σαφές στον κ. Στόλντμπεργκ ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ Πτέρυγα το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία με τις προκλήσεις της, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε.».

►Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει λόγο για «απαράδεκτες ενέργειες» που «αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο, ούτε διπλωματικά και δε συνάδουν με το πνεύμα της πρόσφατης συνάντησης».

«Υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου. Τα ΜΟΕ επρόκειτο να συζητηθούν αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

►Να απαιτήσει από τις ΗΠΑ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και οπωσδήποτε τη μη πώληση F16 στην Τουρκία, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, καλεί τον πρωθυπουργό ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος.

►«Απέναντι στο μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ο πρωθυπουργός εξέθεσε τη χώρα και υπονόμευσε την αξιοπιστία της. Και τώρα ασμένως αποφασίζει, εμπρός όπισθεν!», αναφέρει σε σχόλιό του ο Σωτήρης Σέρμπος, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής τη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Σέρμπος επισημαίνει πώς «για ακόμη μια φορά η Τουρκία θέτει την ατζέντα κι εμείς ευλαβικά την παρακολουθούμε».

Επίσης τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «από την επαύριο της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν, κατά την οποία ο πρωθυπουργός έταξε νέο γύρο στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναρωτιόμασταν στη βάση ποιας ατζέντας θα συζητήσουμε» και συμπληρώνει: «Της διεθνούς νομιμότητας ή της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας, που εξακολουθεί να μιλάει για υπό όρους κυριαρχία μεγάλων ελληνικών νησιών; Μια ατζέντα που συστηματικά ξεδιπλώνει σε αέρα και θάλασσα. Με μπαράζ παράνομων υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών».

►«Τα καθημερινά ρεκόρ τουρκικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου «κουρελιάζουν» το βασικό επιχείρημα της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι όλων των προηγούμενων, ότι «η συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έναντι των τούρκικων διεκδικήσεων». Σε αυτό το επιχείρημα στηρίχτηκε και η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και προσθέτει:

«Μετά από δύο μήνες πολέμου έχουν συμβεί -μεταξύ άλλων- τα εξής:

  • Ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.
  • Ασκήσεις της Τουρκίας, με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας (προφανώς ελληνικής) και με παρουσία Αμερικανών κι άλλων ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων.
  • Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ότι «δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Τελικά, ισχύει απόλυτα αυτό που λέει ο λαός μας «αν έχεις τέτοιους φίλους, τί να τους κάνεις τους εχθρούς»».

 

Τα στοιχεία της Frontex μαρτυρούν παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Νέες αποκαλύψεις για εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο έρχονται στη δημοσιότητα από ρεπορτάζ πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι τα ΜΜΕ (Lighthouse Reports, Spiegel, Le Monde, SRF Rundschau και Republik) μελέτησαν τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ίδιου του ευρωπαϊκού οργανισμού, καθώς στο σύστημα Jora καταγράφονται οι αναφορές περιστατικών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας καταδεικνύουν ότι η βάση δεδομένων της Frontex έχει καταγράφει εμπλοκή της υπηρεσίας σε 222 επιχειρήσεις του Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, απελαύνοντας με συνοπτικές διαδικασίες 987 πρόσφυγες, ενώ τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο αριθμός μπορεί να ξεπερνάει τους 8.300 ανθρώπους.

Στα βάση δεδομένων τα περιστατικά αυτά καταγράφονται ως «παρεμπόδιση αναχώρησης», κάτι που σημαίνει ότι το ελληνικό Λιμενικό βάζει στοπ σε πρόσφυγες προτού εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναγκάζουν τους πρόσφυγες να αλλάξουν πορεία ή ειδοποιούν το τουρκικό Λιμενικό να τους συνοδεύσει έως τα παράλια της γειτονικής χώρας.

Τα στοιχεία της Frontex, όμως είναι εκείνα που αποδεικνύουν την παραπλανητική χρήση του όρου, όπως φαίνεται και από το περιστατικό εξαφάνισης 50 ανθρώπων από τη Λέσβο στις 28 Μαΐου 2021. Οι πρόσφυγες είχαν στείλει τότε την οργάνωση Aegean Boat Report γεωγραφικό στίγμα και φωτογραφίες, με τις ελληνικές αρχές να υποστηρίζουν ότι δεν είχαν γνώση του περιστατικού. Λίγες ώρες αργότερα οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν εγκαταλειμμένοι πάνω σε liferaft στο Αιγαίο, από όπου τους διέσωσαν οι τουρκικές Αρχές. Το περιστατικό αυτό ονομάστηκε ως «παρεμπόδιση αναχώρησης», ενώ είναι εμφανές ότι πρόκειται για παράνομη επαναπροώθηση.

Αυτό, άλλωστε, αναφέρει αξιωματικός του ελληνικού Λιμενικού, ο οποίος μίλησε ανώνυμα σε δημοσιογράφους, ενώ άλλες δύο ανώνυμες πηγές από τη Frontex επιβεβαιώνουν ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις καταγράφονται ως «παρεμπόδιση αναχώρησης» στη βάση δεδομένων Jora.

Σημειώνεται, ότι, εκτός από τα αναρίθμητα ρεπορτάζ για τις πάρανομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών Αρχών,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναστείλει την έγκριση του προϋπολογισμού της Frontex για το 2020 εξαιτίας των χειρισμών της υπηρεσίας στο θέμα των επαναπροωθήσεων.  Η OLAF, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης διαπιστώνει βαρύτατες ευθύνες σε ανώτατα στελέχη, ανάμεσά τους ο διευθυντής Φαμπρίς Λετζέρι.