Κλιμάκωση… κυριαρχίας από την Άγκυρα. Σε ετοιμότητα η Αθήνα, πώς εκτιμά την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων — Politico: Τον Ιανουάριο του 2023 η Κομισιόν επαναφέρει το σύμφωνο σταθερότητας — Πόσο αθώα είναι η νόσηση στα παιδιά; Τι δείχνουν οι μελέτες

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - Newsbomb

Ως αναβάθμιση των προκλήσεων “είδε” η Αθήνα τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών επισήμανε στο δίκτυο TRT πως μετά τις δυο επιστολές της Άγκυρας προς τον ΟΗΕ με τις οποίες έθετε ζήτημα αποστρατικοποιημένων νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, πλέον εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από μέρους της Ελλάδας, θα εγείρει θέμα κυριαρχίας.

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε σήμερα στην έκδοση δελτίου… «ελληνικών παραβιάσεων», σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας κατέγραψε 229 παραβιάσεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους πρώτους μήνες του 2022.

  • Οι εν λόγω κινήσεις δεν περνούν απαρατήρητες καθώς η Τουρκία προαναγγέλει μια καμπάνια διεθνοποίησης των έωλων διεκδικήσεων της περί αναθεώρησης των συνθηκών των Παρισίων και της Λωζάνης, που ρυθμίζουν η μεν πρώτη το καθεστώς των Δωδεκανήσων και η δεύτερη το καθεστώς της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας.

Σε πρώτη ανάγνωση οι νέες ρητορικές προκλήσεις ερμηνεύονται στο πλαίσιο της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην γείτονα και των κλυδωνισμών της τουρκικής οικονομίας που εν πολλοίς επιβάλουν την ανάγκη αλλαγής της εσωτερικής ατζέντας στην Τουρκία.

Εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών και διπλωματικών κύκλων στην Ελλάδα επισημαίνεται ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη στις εν λόγω διεθνείς συνθήκες είναι δεκάδες χώρες που δεν θα προστρέξουν σε ένα αίτημα αλλαγής συνόρων, την στιγμή που απέναντι από τα εν λόγω νησιά υπάρχει η αποβατική Στρατιά του Αιγαίου και είναι ξεκάθαρο το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ», όμως δεν παραγνωρίζουν ότι η τουρκική προκλητικότητα… αλλάζει πίστα καθώς πια η Τουρκία δεν βάζει στο στόχαστρο να γκριζάρει βραχονησίδες αλλά αναφέρεται στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως είναι η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος, τα Δωδεκάνησα.

  • Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πάντως αποκτά ενδιαφέρον ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου να επισκεφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Λευκό Οίκο προς τον Απρίλιο χωρίς ακόμη όμως να υπάρχουν βεβαιότητες.

Στους προσεχείς διπλωματικούς σταθμούς του Πρωθυπουργού εντάσσονται οι επισκέψεις σε Σερβία και Ρουμανία, η Σύνοδος Κορυφής την επόμενη εβδομάδα όπου θα συζητηθούν θέματα ευρώ-αφρικανικών σχέσεων (συμμετοχή Αλ Σίσι) και την επόμενη Παρασκευή στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

 

Politico: Τον Ιανουάριο του 2023 η Κομισιόν επαναφέρει το σύμφωνο σταθερότητας – Επιείκεια για ένα χρόνο… υπό όρουςΚομισιόν: Πρόβλεψη έκπληξη για την ελληνική οικονομία- Ισχυρή ανάπτυξη 7,1%... | Οικονομία Ειδήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «παγώνει» τον κανόνα που αφορά στη μείωση του χρέους για το 2023, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Politico. Ο όρος που θέτει η Κομισιόν είναι να θέσουν υπό έλεγχο οι κυβερνήσεις τα οικονομικά τους και να αρχίσουν να μειώνουν τα χρέη τους. Το «πάγωμα» αυτό, αν η ρύθμιση δεν αλλάξει στο μέλλον, θα φέρει μεγάλη ανακούφιση σε χώρες που αναμένεται να βγουν από την πανδημία με μεγαλύτερα χρέη, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα.

Οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, έδωσαν τη δυνατότητα στις χώρες να ξοδέψουν μεγάλα ποσά για τη στήριξη των οικονομιών τους, χωρίς να δέχονται επιπτώσεις, με τον αρχικό στόχο σε ό,τι αφορά στην επανεργοποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου να είναι ο Ιανουάριος του 2023.

Το νέο μήνυμα της ΕΕ, πάντως, είναι ότι η Κομισιόν θα είναι επιεικής, υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν να μειώνουν τα χρέη τους. Η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει τις νέες οδηγίες της για την οικονομική πολιτική στις αρχές Μαρτίου, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αρχίσουν τον σχεδιασμό τους σε ό,τι αφορά στα προσχέδια των προϋπολογισμών τους -μια πρακτική που οι Βρυξέλλες ακολούθησαν και πέρυσι.

Το έγγραφο αναφέρεται στις δυσκολίες επανεφαρμογής του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) στη μεταπανδημική εποχή. Οι χώρες ξόδεψαν τεράστια ποσά για να αποτρέψουν ένα μεγάλο ξέσπασμα της ανεργίας και για να αποφύγουν τις χρεοκοπίες των επιχειρήσεων λόγω των εθνικών lockdown, αυξάνοντας στα ύψη τα επίπεδα χρέους σε όλη την Ευρώπη.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κανονικά θα περιόριζε τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ και θα περιόριζε το δημόσιο χρέους στο 60%. Οι χώρες με χρέη που ξεπερνούν αυτό το όριο θα έπρεπε να μειώνουν τη διαφορά κατά 5% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, υπάρχουν σχέδια, εδώ και καιρό, για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και οι προτάσεις για τροποποίηση είχαν ήδη προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2021.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Politico, η Κομισιόν δεν έχει κανέναν λόγο να επιβάλει πλήρως τους κανόνες του ΣΣΑ για το χρέος, όταν θα μπορούσαν όπως και να ‘χει να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον.

«Όσο εκκρεμεί το αποτέλεσμα της αναθεώρησης της οικονομικής διακυβέρνησης, η Επιτροπή δεν θα επιβάλει το όριο μείωσης για το χρέος όπως διατυπώνεται επί του παρόντος» αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν, και συμπληρώνει: «Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χρέος σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συμφώνου».

Η λεπτή ισορροπία που πρέπει να επιτύχει η Επιτροπή περιπλέκεται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Το διπλό αυτό πρόβλημα λειτούργησε ως εμπόδιο στην ανάπτυξη του μπλοκ σε σημείο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,9%.

  • Ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, τα χρέη των οποίων ξεπερνούν το 100% του ΑΕΠ. Η επιβολή του κανόνα για το χρέος, ως έχει, θα πυροδοτούσε μια νέα εποχή λιτότητας, παρόμοια με τις πολιτικές του 2008, που οδήγησαν την ευρωζώνη στην κρίση χρέους και στην ανάγκη για προγράμματα διάσωσης.

Η επανάληψη μιας τέτοιας κατάστασης θα ήταν καταστροφική για την ανάκαμψη της Ευρώπης και θα υπονόμευε την κοστοβόρα «μάχη» της κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η μεταπανδημική, νέα πραγματικότητα έχει προκαλέσει εκκλήσεις από κυβερνήσεις, think tanks και ακαδημαϊκούς για χαλάρωση των κανόνων, ώστε οι χώρες να μπορέσουν να διαχειριστούν τα χρέη τους, ενώ παράλληλα να επενδύουν σε «πράσινα» έργα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Η διασφάλιση μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη μέλη με υψηλό χρέος είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια τη μείωση των δεικτών χρέους, ενώ η πολύ απότομη εξυγίανση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει το 11σέλιδο έγγραφο που επικαλείται το Politico.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, η Κομισιόν θα είναι πιο αυστηρή στην επιβολή του ανώτατου ορίου του 3% για τα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα, εκτός εάν οι χώρες καταφέρουν να αποδείξουν πώς σχεδιάζουν τον περιορισμό των δαπανών τους.

Οι χώρες που θα παραβούν τον κανόνα κινδυνεύουν να βρεθούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Οι υπερχρεωμένες χώρες δεν θα πρέπει επίσης να μπερδεύουν την επιείκεια με την αδυναμία, προειδοποιεί το έγγραφο της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «η Επιτροπή θα διατηρήσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος με βάση το χρέος, εάν το χρέος δεν μειώνεται επαρκώς».

 

Πόσο αθώα είναι η νόσηση στα παιδιά; – Τι δείχνουν οι μελέτες για τη μυοκαρδίτιδα μετά το εμβόλιοΚορονοϊός: Τα παιδιά δύσκολα θα νοσήσουν με μακροχρόνια Covid-19

Προβληματίζει τους ειδικούς το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν πολύ οι νοσηλείες των παιδιών αλλά και οι περιπτώσεις με βαριά νόσηση. Όπως σημείωσε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, “η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 34 έτη με το 1/3 των κρουσμάτων σταθερά να αφορά σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 17 ετών”. Βέβαια δεν αναφέρθηκε καθόλου στο λόγο της μεγάλης διασποράς σε αυτή την ηλικία, αν και γνωρίζουμε ότι κατά βάση αυτή η καταγραφή αποδίδεται στον εντατικό έλεγχο λόγω σχολείων.

Κάτι το οποίο επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου είναι ότι την εβδομάδα αυτή μας απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το λεγόμενο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, αυτό που λέμε MIS-C.

Όπως είπε, στην Ελλάδα, σε πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά, μέχρι το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Βέβαια η μελέτη δεν έγινε …χθες, απλά δεν υπήρξε διάθεση δημοσίευσης της.

“Τα παιδιά εμφάνισαν κατά κύριο λόγο ψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα. Σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά ενώ 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγές στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω βαριάς κατάστασης”.

Πριν από μερικές εβδομάδες τόσο η κα Παπαευαγγέλου όσο και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τόνιζαν ότι τα παιδιά που νοσηλεύονται, κάθονται ελάχιστο χρόνο στα νοσοκομεία και μετά φεύγουν. Για τα σοβαρά περιστατικά γνωρίζαμε ότι είναι σπάνια.

Επίσης να αναφερθεί ότι τα μόνο μέσα στο 2022 έχουμε περίπου 30 παιδιά με σύνδρομο MIS-C. Σε ένα σύνολο όμως 200.000 κρουσμάτων. Δε γνωρίζουμε πόσα ακόμη θα το εμφανίσουν και λογικά θα είναι πολύ περισσότερα από πέρυσι.

“Είναι αναμενόμενο, οκτώ βδομάδες μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων λόγω του πανδημικού κύματος της «Όμικρον», να δούμε νέα περιστατικά με MIS-C. Στην περίπτωση, λοιπόν, ψηλού πυρετού σε παιδιά που πέρασαν Covid-19 το προηγούμενο διάστημα, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν την συμβουλή του παιδιάτρου τους”, επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι πρόσφατη μελέτη από το CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 12 με 17 ετών με δυο δόσεις εμβολίου, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91% και αναφέρει ότι όλα τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρό MIS-C και μπήκαν στο νοσοκομείο και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήταν ανεμβολίαστα.

Αναφορικά δε με τον φόβο των γονιών, λόγω της γνωστής πιθανότητας ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας στους εφήβους η κα Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι: “μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου, πράγμα που κυρίως βλέπουμε στα έφηβα αγόρια και νεαρούς ενήλικες 15 έως 24 ετών, έχουμε νεότερα δεδομένα από το CDC, όπου εξέτασαν την πορεία αυτών των παιδιών επί συνόλου 380 περιστατικών μυοκαρδίτιδας”.

  • Τα δεδομένα δείχνουν ότι τρεις μήνες μετά, το 99% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση, ενώ στο 81% των περιπτώσεων ο θεράπων καρδιολόγος μιλούσε για πλήρη ίαση.

Επιβεβαιώνονται, συνεπώς, οι προβλέψεις ότι η μυοκαρδίτιδα, που εμφανίζεται στην ομάδα αυτή μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, είναι ήπια και παροδική.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν μία τάση απομείωσης των κινδύνων για τα παιδιά στα οποία αποδεδειγμένα η θνητότητα λόγω κορονοϊού είναι απειροελάχιστη. Όμως είναι σίγουρο πως οι κίνδυνοι υπάρχουν.