«Κλειδώνει» υποψηφιότητες ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνάντηση με Παππά για την Αθήνα — «Πρόκληση και απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Χαρδαλιά»

ο Νίκος Παππάς

Τις εκκρεμότητες που έχουν μείνει ανοιχτές, όσον αφορά τα πρόσωπα που θα στηρίξει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα επιχειρήσει να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από τις πλέον σημαντικές είναι ο δήμος της Αθήνας, με το όνομα του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά να φέρεται ως βασική επιλογή, που –όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ– μπορεί να φέρει τη νίκη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει την Τρίτη συνάντηση τριμελούς επιτροπής της Πολιτικής Γραμματείας με τον Ν. Παππά, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του καλαθοσφαιριστή. Εάν ο Ν. Παππάς απαντήσει θετικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα θα έρθει προς έγκριση στη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Εάν ωστόσο δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο της Αθήνας θα μετακινηθεί προς ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (Ζαχαριάδης, Φίλης, Τσουκαλάς, Μπαλαούρα).

Αναφερόμενος στον θέμα της Αθήνας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5», ανέφερε: «Πρέπει να επιδιώξουμε οι προοδευτικοί πολίτες, τα προοδευτικά σχήματα να πάρουν τη διοίκηση του Δήμου από τον κ. Μπακογιάννη. Εμείς έχουμε πάρει απόφαση να στηρίξουμε την υποψηφιότητα του κ. Νίκου Παππά και θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια και αν δεν πετύχει η προετοιμασία της θα δούμε και εναλλακτικές επιλογές. Υπάρχει ακόμα λίγο περιθώριο χρόνου για μία διευρυμένη υποψηφιότητα».

→ Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος ήταν υποψήφιος νομάρχης Λάρισας το 2006. Μια μέρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του γιατρού Μανόλη Μάκαρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με τη σκέψη σε ευρύτερες συμμαχίες

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αναζητεί συμμαχίες με άλλα κόμματα. Αυτό τόνισε κι ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς θέλουμε η αυτοδιοίκηση να έχει το δικό της λόγο και να επιδιώκουμε συνεργασίες όπου μπορούμε, οι οποίες μπορούν να έχουν ένα προοδευτικό πρόσημο».

Αναφερόμενος ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και τη Κεντρική Μακεδονία, είπε πως υπάρχει έδαφος για συνεργασίες του προοδευτικού χώρου, ωστόσο πρόσθεσε πως «δυστυχώς υπάρχουν και κομματικοί εγωισμοί και δεν αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν μπορεί από τη μία να θες συνεργασίες, αλλά να επιμένεις να ορίζεις τους επικεφαλής με κομματικά κριτήρια. Αν δεν επιτευχθούν προοδευτικά υπερκομματικά σχήματα στις Περιφέρειες και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί να καταθέσουμε και υποψηφιότητες οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εγώ θα προτιμούσα οι υποψηφιότητες να εκφράζουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Αυτοδιοίκηση, παρά να είναι κομματικές. Αυτή είναι η αφετηρία στην Αυτοδιοίκηση, θέλω να σέβομαι τον χώρο που υπηρέτησα και γι’ αυτό σας έδωσα το παράδειγμα της Αττικής όπου η υποψηφιότητα Ιωακειμίδη είναι αυτοδιοικητική και όχι κομματική».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δράσει άμεσα για να κλείσει τις εκκρεμότητες, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τους υποψήφιους που καλούνται να προβούν και σε αποτελεσματική προεκλογική καμπάνια στον χρόνο που απομένει μέχρι τις κάλπες.

 

«Πρόκληση και απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Χαρδαλιά»
Ευάγγελος Αποστολάκης

Επιθετικό ήταν το σχόλιο του Ευάγγελου Αποστολάκη για την γκάφα ολκής του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά. Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός έβγαλε στη δημοσιότητα φωτογραφία του να… στέκει αγέρωχος μπροστά σε χαρακτηρισμένους ως απόρρητους χάρτες, όπου φαίνονταν οι τοποθεσίες με τις εγκαταστάσεις καυσίμων σε αποθήκη της Θεσσαλονίκης.

«Είναι πρόκληση και απαξίωση για τις Ένοπλες Δυνάμεις οι επιθεωρήσεις ασφαλείας για τη φύλαξη των αποθηκών καυσίμων από τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», ανέφερε συγκεκριμένα ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε δήλωσή του στο documentonews.gr.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σημείωσε επίσης ότι «οι επιθεωρήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να έχουν ανατεθεί στον ΑΓΕΕΘΑ ή στους αρχηγούς των τριών όπλων, οι οποίοι έχουν τους μηχανισμούς και τα αρμόδια στελέχη». Όπως τόνισε, «οι επιθεωρήσεις από τον υφυπουργό απαξιώνουν την υπόσταση, τον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία των στρατιωτικών, δίνοντας τη χειρότερη εικόνα προς τα έξω».

«Όσον αφορά στη διαχείριση των απόρρητων πληροφοριών» υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης, «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση από τον υφυπουργό, ο οποίος εμφανίστηκε σε φωτογραφία μπροστά σε απόρρητο χάρτη που αποτυπώνονταν η ακριβής θέση και η διάταξη των αποθηκών καυσίμων».

Νωρίτερα, κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση και τον υφυπουργό για επιπολαιότητα και προχειρότητα.