Κλείνουν τα Mega Εμβολιαστικά Κέντρα. Αναλαμβάνουν δράση οι ιδιώτες γιατροί – Τι αλλάζει στις αποδείξεις από μάστορες, γιατρούς, οικιακές υπηρεσίες;

Στιγμιότυπο από το εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" στο Μαρούσι.

Στιγμιότυπο από το εμβολιαστικό κέντρο “Προμηθέας” στο Μαρούσι

Με την ενεργοποίηση των ιδιωτών γιατρών επιδιώκει η Κυβέρνηση να επιταχύνει το ρυθμό εμβολιασμών. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Στην πειθώ των ιδιωτών γιατρών ποντάρει πλέον η Κυβέρνηση για να πετύχει την αύξηση του εμβολιασμού των Ελλήνων πολιτών, διαπιστώνοντας ότι πλέον δεν κλείνονται παρά λίγα ραντεβού. Σύμφωνα με πληροφορίες η διατήρηση των δημοσίων εμβολιαστικών κέντρων και δη των Mega κέντρων όπως του Περιστερίου, του Ελληνικού, του Προμηθέα κλπ φαίνεται ασύμφορη, κι έτσι αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να κλείσουν.

Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να απευθύνονται σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος βέβαια έχει ήδη δηλώσει τη διαθεσιμότητά του, ώστε να εμβολιαστούν. Ιδιαίτερα οι γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, από 12 ετών και άνω, θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτη παιδίατρο μετά το τέλος Σεπτέμβρη.

Σχετικά με τη σημαντική αυτή αλλαγή, κάποια βασικά στοιχεία επεσήμανε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε ήδη από τον Αύγουστο ισχύει ότι για κάθε νέο ραντεβού που κλείνεται από γιατρό ή φαρμακοποιό σε πολίτη έτσι ώστε να εμβολιαστεί ο γιατρός και ο φαρμακοποιός αμείβονται με 10 ευρώ.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι “Όσον αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στην «Επιχείρηση Ελευθερία» αρχικά θα ήθελα να υπενθυμίσω τις αμοιβές. Οι γιατροί αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους, πολίτες στο ιατρείο τους, και 50 ευρώ για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Λεπτομέρειες του προγράμματος όσον αφορά τον ανεφοδιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται είναι αναρτημένες στο emvolio.gov.gr. Άρα όποιος ιδιώτης γιατρός θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αν θέλει μπορεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπαίνοντας στην πλατφόρμα”.

Τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 1.000 ιδιώτες και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα εμβολιασμού 159 ιδιώτες και 14 πολυϊατρεία.

“Από τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, στο χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός μήνα που είναι ενεργοποιημένο, έχουν γίνει μέχρι στιγμής 1.110 εμβολιασμοί, 250 εμβολιασμοί στα ιατρεία και 860 κατ’ οίκον εμβολιασμοί”. Με βάση τα στοιχεία αυτά φαίνεται μικρή η συμμετοχή των ιδιωτών όμως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ακόμη ότι “Το πρόγραμμα συμμετοχής των παιδιάτρων θα είναι βασισμένο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού των ιδιωτών. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες και ο προγραμματισμός στον εφοδιασμό και είναι προγραμματισμένα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με όσους από τους παιδιάτρους δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα τις επόμενες μέρες τέλη Σεπτεμβρίου, το αργότερο έως αρχές Οκτωβρίου”.

Η διαδικασία

“Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Το μόνο που έχει να κάνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός, εισέρχονται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και εκεί από link συνδέονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως ιδιώτες γιατροί ή φαρμακοποιοί. Εκεί μπορεί να κλείσει ραντεβού στον πολίτη σε οποιοδήποτε εμβολιαστικό κέντρο της χώρας και τη δυνατότητα αυτή έχουν όλοι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί της χώρας, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού” υπενθύμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

“Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ιδιώτης γιατρός, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μπορεί να κλείσει ραντεβού για πολίτες που παρακολουθεί έτσι ώστε να εμβολιαστούν με προβλεπόμενη αμοιβή 10 ευρώ για κάθε νέο ραντεβού. Το ίδιο ισχύει για τους φαρμακοποιούς, αλλά οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα εδώ και αρκετό καιρό” συμπλήρωσε

Θωράκιση του συστήματος

Το σημαντικότερο θέμα που προκύπτει είναι εάν οι εμβολιασμοί από τους ιδιώτες δεν θα προκαλούν υποψίες για πλασματικό εμβολιασμό. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το σύστημα είναι θωρακισμένο. “Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και κυρίως δικλείδα ασφαλείας λόγω της ψηφιακής χρήσης από το Α μέχρι το Ω σε κάθε στάδιο το οποίο χρησιμοποιούμε”.

Απαντώντας όμως σε σχετικό ερώτημα φάνηκε ότι το σχέδιο αυτό επενδύει στην εντιμότητα των γιατρών. Όπως ανέφερε οκ. Θεμιστοκλέους “όλο το σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην πίστη και έτσι λειτουργεί η κοινωνία. Πάρα πολλά πράγματα στην κοινωνία λειτουργούν με βάση αυτό. Σχετικά με δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, δεν μπορώ να αναφέρω με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια γιατί ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να αναφερθούν κιόλας, αλλά μπορούμε να διακρίνουμε πολλές φορές στο σύστημα και όπως το παρακολουθούμε και με τους ιδιώτες ιατρούς. Ό,τι παρατηρούμε εμείς στο σύστημα, έχει σταλεί και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και οι Δικαστικές Αρχές έχουν ενημερωθεί αν προκύπτει κάποια ευθύνη”.

Γιώργος Σακκάς

 

Τι αλλάζει στις αποδείξεις από μάστορες, γιατρούς, οικιακές υπηρεσίες;

Τι αλλάζει στις αποδείξεις από μάστορες, γιατρούς, οικιακές υπηρεσίες;

Μέτρα για την τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την πάταξη της φοροδιαφυγής μπαίνουν στην ατζέντα της κυβέρνησης με αιχμή κλάδους που είναι στο στόχαστρο των αρχών για «παραβατικές συμπεριφορές».

Τα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών εξειδίκευσε ο α απλήρωτης υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη σχετική ενημέρωση νωρίτερα.

Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Ενδεικτικοί Κλάδοι:

▪ Εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή

▪ Οικιακές υπηρεσίες, Υπηρεσίες καθαρισμού, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι

▪ Γυμναστήρια, σχολές χορού

▪ Ταξί

▪ Νομικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Η πρόοδος των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί για μας κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας και θα συνεχίσει να ενθαρρύνεται με κάθε τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, θα υπάρξει σύντομα και σχετική ενημερωτική εκστρατεία από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας: Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκ. ευρώ ετησίως. Τι προτείνεται:

· Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

· Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

· Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Παράλληλα προβλέπεται ορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση:

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%).

Ειδικά σε σχέση με την προσαύξηση του 30% στις δαπάνες για συγκεκριμένα επαγγέλματα, το κέρδος για τους φορολογούμενους διαμορφώνεται σε έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ ενώ η έκπτωση φόρου φθάνει τα 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης