Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα – Κατηγορίες κατά των πέντε συλληφθέντων απεργών του ΟΤΕ – Μείωση του τζίρου στην αγορά τις γιορτές. Που αποδίδουν τους λόγους τα επιμελητήρια

Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα

Την ανακοίνωση για το κλείσιμο του γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με την γενική διευθύντρια του οργανισμού.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τρίτη το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

“Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019– έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: “Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ”.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με το Δ.Ν.Τ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο του Γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την αποπληρωμή, εντός του 2020, ενός ακόμη τμήματος του υπολοίπου του δανείου του Δ.Ν.Τ.

 

Κατηγορίες κατά των πέντε συλληφθέντων απεργών του ΟΤΕ-Συνελήφθησαν μετά από μήνυση αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι-Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθεροι αφέθηκαν με εντολή εισαγγελέα οι πέντ απεργοί του ΟΤΕ που συνεληφθησαν αργά το απόγευμα στο κεντρικό κατάστημα του Οργανισμού επί της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί μήνυση που κατατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου για αποκλεισμό κτιρίων και παρεμπόδιση άλλων  εργαζομένων.

Οι απεργοί είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για παράνομη βία και διατάραξης οικιακής ειρήνης. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελέας, η οποία έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τονίζει πως «με την ενέργεια αυτή η διοίκηση της εταιρείας επιχειρεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, με αιτήματα την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων τους και την υπογραφή τριετούς σύμβασης εργασίας».

Υπογραμμίζει, δε, πως θεωρεί πως «οι συλλήψεις συνδικαλιστών αποτελούν ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα του εντεινόμενου κυβερνητικού αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας, με στόχο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα» και καταδικάζει «οποιαδήποτε ενέργεια στρέφεται εναντίον εργαζομένων και εν προκειμένω εναντίον των εργαζομένων-απεργών στον ΟΤΕ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εκφράζει ακόμα τη συμπαράστασή του στον δίκαιο, όπως τονίζει, αγώνα των απεργών και δηλώνει πως «ως κόμμα θα σταθούμε στο πλευρό τους με κάθε τρόπο, μέχρι την τελική τους δικαίωση».

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις συλλήψεις των συναδέλφων τους και σημειώνει:

«Αντί για Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, διέταξαν απολύσεις!

Αντί για διάλογο με την Ομοσπονδία, έφεραν την αστυνομία και προσαγάγουν τους εργαζόμενους με ψευδείς καταμηνύσεις !

Η Διοίκηση του ΟΤΕ δεν μπορεί να διαχειριστεί το πάθος της για ακόμα μεγαλύτερη υπερκερδοφορία στον Οργανισμό.

Η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού πρέπει να παραιτηθεί τώρα γιατί οδηγεί στην καταστροφή την εταιρεία και τους εργαζόμενους!

Λάθος “εργαλεία” επιλέγουν. Με όργανο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους απέναντι σε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα δεν υπηρετούν Ούτε την Ανάπτυξη Ούτε την Κανονικότητα!

Ο Αγώνας των εργαζομένων για αξιοπρεπείς  συνθήκες απασχόλησης και δίκαιες αμοιβές ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ!»

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 21 Δεκεμβρίου ζητώντας την ανάκληση απολυσεων οκτώ συναδέλφων τους και την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στο μεταξύ την παραμονή της πρωτοχρονιάς απολύθηκαν ακόμη πέντε εργαζόμενοι, εκ των οποίων ο ένας συνδικαλιστής της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

 

Μείωση του τζίρου στην αγορά τις γιορτές- Που αποδίδουν τους λόγους τα επιμελητήρια

Εορταστικός τζίρος 2020: Πτώση της Αγοράς σύμφωνα με τα επιμελητήρια. Αρνητικά είναι τα μηνύματα από τα επιμελητήρια της επικράτειας για την κίνηση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο, με μεγαλύτερη πτώση να δηλώνουν οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες να κινούνται οριακά.

Τα σουπερ μάρκετ φαίνεται κι αυτά να κινούνται στα περσινά επίπεδα, και πιο σταθερά σε όλη την περιόδο της κρίσης. Η πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, επηρεάζεται εν πολλοίς από τη πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που πρέπει να διευθετηθούν από 6 εκ. φορολογούμενους, έως το τέλος του έτους και την κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος και τον περιορισμό του σε μόλις 250.000 δικαιούχους

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του αντιπροέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου Αθηνών και μέλους του Δ.Σ, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας και Επιχειρηματικότητας “φαίνεται ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο και τα πολυκαταστήματα, οι πολυχώροι και οι αλυσίδες θα παραμείνουν στα ίδια σε σχέση με περυ. Αυτά τα δυο έχουμε ουσιαστικά ως προσλαμβάνουσες και ως ακούσματα και από την Αθήνα αλλά και από όλη την Χώρα” και συνέχισε εξηγώντας ότι “αυτό είναι απόρροια της δυσκολίας την οποία έχουνε επισέλθει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ύστερα από μια 10ετή κρίση κι όταν πια πλεον βρισκόμαστε στον αστερισμό των δόσεων. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν 3 και 4 στο τέλος του μήνα…4,4 εκ συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία, πάνω από 100 δισ. είναι ληξηπρόθεσμα στην εφορία, υπάρχουν υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και προς τις Τράπεζες, άρα καταλαβαίνεται ότι δεν περισσεύει σχεδόν τίποτα αυτή την στιγμή για την Αγορά”

Μείωση τζίρου κατά 30% στην εμπορική αγορά του Βόλου τα φετινά Χριστούγεννα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Βόλου Αποστόλη Οντόπουλο, το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργήθηκε από τις αστοχίες της κυβέρνησης αναφορικά με την ημερομηνία καταβολής του μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους και του κοινωνικού μερίσματος, κάτι που είχαμε επισημάνει και στο flash καθώς αυτό καταβλήθηκε το μεσημέρι ανήμερα αργίας με αποτέλεσμα να απομένουν μόνο μερικές ώρες πριν το κλείσιμο των καταστημάτων ώστε να καλυφθούν όλοι οι υποχρεώσεις. Πλέον οι έμποροι ελπίζουν στις εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν σε δυο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου.

“Ανύπαρκτος” ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης στην Κορινθία την Εορταστική Περίοδο, όπως δήλωσε ο Χρήστος Ντούσικος πρόεδρος του ΣΕΓΕΣ Κορινθίας κύρια αιτία ο αντικαπνιστικός νόμος αλλά και οι μηδαμινές εκδηλώσεις από τους αρμόδιους φορείς. όπως θα δείτε και στο βίντεο το 2020 δεν ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

Mε κίνηση αλλά και με μειωμένο τζίρο οι γιορτές στο Αγρίνιο, Αρνητικό το πρόσημο κατέγραψαν οι καταστηματάρχες στην αγορά του Αγρινίου κατά την εορταστική περίοδο. Οπως δήλωσε έμπορος της περιοχής στην τοπική εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ : «η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του Αγρινίου σε σχέση με πέρσι ήταν πεσμένη σε ποσοστό μεταξύ 10% και 20%. Ο κόσμος επέλεξε να κάνει διακανονισμούς προς την εφορία ή προς άλλες υποχρεώσεις του και μετά να ψωνίσει, αλλά φέτος έλειψαν από την τοπική αγορά και τα χρήματα του μερίσματος. Το επόμενο χρονικό διάστημα οι περισσότεροι επαγγελματίες του Αγρινίου θεωρώ πως δεν θα περιμένουν κάτι, καθώς όσοι ήθελαν να ψωνίσουν ψώνισαν πριν τις γιορτές σε εκπτώσεις ή δεκαήμερα εκπτώσεων ή στις γιορτές».

Ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων στην αγορά της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής κατά την περίοδο των Εορτών δεν ήταν ο αναμενόμενος καθώς παρατηρήθηκε πτώση 20% με 30%. Όπως χαρακτηριστικά είπαν στην ιστοσελίδα Best.gr οι καταστηματάρχες της αχαϊκής πρωτεύουσας, κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές ήταν επιφυλακτικοί και περιορίστηκαν στα απολύτως βασικά της εποχής όπως δώρα, παιχνίδια για τα παιδιά και τρόφιμα για το γιορτινό τραπέζι.

Ακόμα και στον κλάδο των παιχνιδιών οι έμποροι «μοιράζονται την φτώχια τους καθώς τον μεγάλο όγκο της δουλειάς τους τον έχουν «κλέψει» οι πολυεθνικές. Ρούχα, παπούτσια και άλλα είδη έμειναν αρκετά πίσω, καθώς οι Πατρινοί μετέθεσαν την όποια ανανέωση της γκαρνταρόμπας τους για αργότερα, πιθανώς για τα μέσα του Γενάρη οπότε και αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις. Ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγους της Πάτρας, Μάκης Μακρής επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δυστυχώς η κίνηση στα καταστήματα της πόλης δεν πήγε καλά μέσα στις Γιορτές.

Οι συνάδελφοι στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης υπολογίζουν την πτώση του τζίρου τους περίπου στο 30%. Καλύτερα πήγαν τα δώρα και τα παιχνίδια αλλά οι πολυεθνικές παίρνουν την μερίδα του λέοντος από την κίνηση. Η απώλεια του Κοινωνικού Μερίσματος είναι σημαντική καθώς εργαζόμενοι των 400-500 ευρώ που έριχναν τα χρήματα στην αγορά φέτος έμειναν εκτός, όπως και οι συνταξιούχοι. Επιπλέον πολύ μεγάλο κομμάτι των χρημάτων που έπεσαν στην αγορά πήγαν στα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*