Κλείνει η Χαλυβουργική: «Τράβηξε την πρίζα» ο ΑΔΜΗΕ λόγω χρεών προς τη ΔΕΗ – Συνεχίζεται η απεργία στον ΟΤΕ – Η αστυνομία αρνείται σε πρόσφυγες καταφύγιο σε χώρο της ΒΙΑΛ

Αποτέλεσμα εικόνας για foto κλεινει η Χαλυβουργικη

Τίτλοι τέλους για τη Χαλυβουργική, έπειτα από 100 χρόνια λειτουργίας.

Στο σκοτάδι βυθίστηκε από χθες το βράδυ η Χαλυβουργική, έπειτα από έναν αιώνα λειτουργίας της. Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε διακοπή του ρεύματος στη βιομηχανία, λόγω των χρεών της ύψους 31,8 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Η Χαλυβουργική (μαζί με τη ΛΑΡΚΟ) ήταν ο μεγαλύτερος ιδιώτης οφειλέτης στη ΔΕΗ. Η Επιχείρηση προχώρησε σε επανενεργοποίηση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ιστορικής βιομηχανίας, κάτι που σημαίνει πως παύει να είναι πελάτης της, καθώς έληξε η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί, χωρίς να επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών για τη διευθέτηση των ανεξόφλητων οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος της λειτουργίας της Χαλυβουργικής είχε προαναγγείλει μέσω της συνέντευξής του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, δύο ημέρες πριν, ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

Έκανε σαφές ότι η καταβολή των μισθών Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και του δώρου των Χριστουγέννων θα είναι η τελευταία εκ μέρους του χρηματοδότηση στη Χαλυβουργική, ενώ μίλησε για αξιοποίησή της με άλλο τρόπο και όχι ως χαλυβουργίας. «Η Χαλυβουργική μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά με άλλον τρόπο, όχι ως χαλυβουργία. Πρέπει να αναζητήσει νέα δραστηριότητα και να κάνει νέα αρχή. Δεν υπάρχει σήμερα οπουδήποτε στον κόσμο τράπεζα που να δέχεται να χρηματοδοτήσει μια χαλυβουργία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η εταιρεία παραμένει εν ζωή είναι για την προστασία των εργαζομένων. Διαφορετικά θα είχε κλείσει προ πολλού», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το τέλος της Χαλυβουργικής είχε προεξοφληθεί από την αγορά από το 2015, οπότε και η επιχείρηση, αδύναμη να αντιμετωπίσει την κρίση που χτύπησε τον κλάδο, αφέθηκε ουσιαστικά στην τύχη της. Η ισχυρή χαλυβουργία που το 1961 λειτούργησε την πρώτη υψικάμινο στη χώρα και για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες με 2.500 εργαζομένους αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος του κλάδου της χαλυβουργίας, όπου την περίοδο της κρίσης η ζήτηση κορυφώθηκε συνολικά στους 300.000 τόνους από τα 2,5 εκατ. τόνους. Οι πωλήσεις της Χαλυβουργικής από 388.000 τόνους το 2011 μειώθηκαν στους 9.608 τόνους το 2016. Ο δανεισμός έφθασε το 2015 στα 408 εκατ. ευρώ, ακολούθησαν η παύση της παραγωγικής δραστηριότητας και η παύση αποπληρωμής των δανείων. Η Xαλυβουργική δεν κατάφερε να ανταποκριθεί ούτε στην πρωτοβουλία των τραπεζών για συνολική αναδιάρθρωση του κλάδου της χαλυβουργίας. Οι κλίβανοι στο εργοστάσιο της Ελευσίνας έσβησαν από το 2015 και για ένα διάστημα μόνο συνεχίστηκε η λειτουργία στο ελασματουργείο. Με αλλεπάλληλα προγράμματα εθελουσίας εξόδου το προσωπικό μειώθηκε από 520 άτομα το 2011 σε 170. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας λειτουργούσε το τελευταίο διάστημα μόνο μία φιλοξενούμενη εγκατάσταση παραγωγής υγροποιημένων αερίων τρίτης εταιρείας.

Η άρση εκπροσώπησης της ΔΕΗ από πελάτη της και το κατέβασμα του διακόπτη επισφράγισαν απλώς το τέλος της ιστορικής χαλυβουργίας, που από το πρώτο εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς το 1950, όπου φτιάχνονταν σύρματα για καρφιά και πέταλα, μέχρι την ίδρυση του εργοστασίου στην Ελευσίνα και την τοποθέτηση των πρώτων ηλεκτρικών κλιβάνων η συνδρομή της στην εθνική μεταπολεμική προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας ήταν καθοριστική. Με χάλυβα από τη Χαλυβουργική φτιάχτηκαν και νεότερες εμβληματικές υποδομές της χώρας, όπως το ΟΑΚΑ, η Αττική Οδός, το ΣΕΦ, η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Εγνατία και οι γέφυρες Ρίου – Αντιρρίου και Χαλκίδας.

Συνεχίζεται η απεργία στον ΟΤΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σήμερα στο υπουργείο Εργασίας. Και επιστολή στην ΕΣΗΕΑ για τη «σιωπή» που έχει επιβληθεί στα περισσότερα ΜΜΕ.

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 10 π.μ., και συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, οι εργαζόμενοι στον όμιλο του ΟΤΕ κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τις 21 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστούν ώς τις 12 Ιανουαρίου, με βασικά αιτήματα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και την ανάκληση των απολύσεων οκτώ εργαζομένων στον τομέα της φύλαξης.

«Δίνουμε αγώνα ζωής και αξιοπρέπειας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ ΟΤΕ, που εκδόθηκε στις 28/12, με αφορμή τη συμπλήρωση της έβδομης ημέρας απεργιακών κινητοποιήσεων. Ενημερώνει ότι «τα ποσοστά συμμετοχής αγγίζουν το απόλυτο, παρά τα ψέματα της Διοίκησης και τις πιέσεις των επιθεωρητών» και σημειώνει ότι η διοίκηση του ΟΤΕ, λόγω της μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, στήνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Η Ομοσπονδία επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν εργολάβοι σε τεχνικά τμήματα της Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ καταγγέλλει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραβιάζει το δικαίωμα της απεργίας, αλλά και το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί τη διοίκηση του ομίλου να μην προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες και προαναγγέλλει ότι θα κινηθεί με κάθε μέσο για να διαφυλάξει τη νομιμότητα και το συμφέρον των πολιτών.

Η κινητοποίηση, η πρώτη μετά από χρόνια στον ΟΤΕ, απουσιάζει από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και η ΟΜΕ ΟΤΕ έστειλε ήδη επιστολή στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ με την οποία ερωτά: «Γιατί στα μέσα ενημέρωσης, εκτός από μερικά sites, δεν έχει ακουστεί κουβέντα; Μια τέτοια απεργία δεν αποτελεί είδηση για τον δημοσιογραφικό κόσμο; Για λόγους δεοντολογίας θα έπρεπε να ακούγεται και η άποψη των εργαζομένων».

 

Η αστυνομία αρνείται σε πρόσφυγες καταφύγιο σε χώρο της ΒΙΑΛ

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητούν αλληλέγγυοι από τη Χίο για τη ΒΙΑΛ, καθώς η αστυνομία αρνείται να ανοίξει άδειους χώρους για να προστατευθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στο νησί πνέουν άνεμοι εννέα έως δέκα Μποφόρ, η θερμοκρασία είναι κάτω από τους δέκα βαθμούς και όλη την ημέρα υπάρχει ψιλόβροχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ΒΙΑΛ έχει διαλυθεί μεγάλος αριθμός σκηνών, ενώ έχουν και πέσει και δύο μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας.

Αλληλέγγυοι ζήτησαν από την αστυνομία να ανοίξει ένας διπλανός χώρος της ΒΙΑΛ που παραμένει άδειος ώστε να βρουν καταφύγιο οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Η αστυνομία, όμως αρνήθηκε αναφέροντας ότι πρέπει να πάρει σχετική άδεια από τη διοικήτρια της ΒΙΑΛ, Βασιλική Δανού, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Για τον λόγο αυτό αλληλέγγυοι και φορείς ζητούν την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως Χίου, Σπυριδούλας Σταυράτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*