«Κλείδωσε» η παράταση του lockdown με ορίζοντα την 15η Φεβρουαρίου! – Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι καταγγελίες φέτος για το δώρο Χριστουγέννων!

lockdown

Μεγάλο ερώτημα παραμένει, αν στις 7 Ιανουαρίου θα γίνει άρση του lockdown, αν θα ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία, κανονικά τα καταστήματα και η εστίαση.

Οι πρώτες αλλαγές στην καθημερινότητά μας θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο και την αρχή θα κάνουν τα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, υπάρχουν δύο εισηγήσεις από τους επιδημιολόγους.

Η πρώτη είναι να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά σχολεία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και η δεύτερη να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί δέκα ημέρες μετά, δηλαδή τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Η εισήγηση αυτή γίνεται γιατί τα παιδιά αλλά και οι μετακινήσεις των γονέων λόγω σχολείων επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο τα σχολεία γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου για λιανεμπόριο και μετακινήσεις φαίνεται πως δεν είναι εφικτή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλος ο Ιανουάριος θα είναι «κλειστός». Το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με click away ενώ θα παραμείνουν οι μετακινήσεις μας με SMS.

Lockdown: Από 15 Φεβρουαρίου ή… όποια χαλάρωση

Ημερομηνία – κλειδί θεωρείται η 15η Φεβρουαρίου. Εκεί θα αρχίσει να γίνεται η σταδιακή άρση του lockdown καθώς θα προχωράει παράλληλα και ο εμβολιασμός. Απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα προβλέπεται μετά το Πάσχα.

 

Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι καταγγελίες φέτος για το δώρο Χριστουγέννων!

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί εφέτος σε εργαζόμενους και ανέργους  | daypress.gr

Πολλοί εργοδότες ζήτησαν πίσω το δώρο Χριστουγέννων, ενώ άλλοι ζήτησαν τμήμα του δώρου που έδωσε το κράτος για τους μήνες της αναστολής.

Σαν χιονοστιβάδα συνεχίζουν να έρχονται οι καταγγελίες εργαζομένων για τις αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές των εργοδοτών όσον αφορά την καταβολή των χρημάτων για το δώρο Χριστουγέννων, την ώρα που η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας αποδέχονται σιωπηλά τα όσα επιβεβαιώνουν εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες.

Τα συνδικάτα σημειώνουν ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι καταγγελίες για μη καταβολή του δώρου είναι τουλάχιστον τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.

Οι καταγγελίες, που φτάνουν και στη ΓΣΕΕ, αφορούν επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και όλους τους κλάδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόνο λίγες ώρες οι καταγγελίες ξεπέρασαν τις 270 και όλες αφορούσαν τη μη καταβολή του δώρου από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, φούρνους, ανθοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων και ζαχαροπλαστεία, μέχρι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εταιρείες καθαρισμού και σεκιούριτι, αλλά και πολυκαταστήματα.

Ακόμα άλλες 150 καταγγελίες αφορούν περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλαν το δώρο, αλλά στη συνέχεια το ζήτησαν πίσω από τους εργαζομένους τους στο… χέρι.

Αμέτρητες οι καταγγελίες για το δώρο Χριστουγέννων

Σε άλλες καταγεγραμμένες καταγγελίες που φτάνουν στα συνδικάτα, επιχειρηματίες – εργοδότες δηλώνουν απειλητικά στους εργαζόμενους ότι δεν έχουν χρήματα για την καταβολή του δώρου και τους δίνουν ως μοναδική επιλογή την υποβολή καταγγελίας στην αστυνομία. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλαν ένα μέρος του δώρου και το υπόλοιπο υποσχέθηκαν να το αποπληρώσουν έως το τέλος του έτους, ζητώντας την κατανόηση του προσωπικού.

Τέλος, πολλές είναι οι περιπτώσεις των εργοδοτών που ζήτησαν από το προσωπικό τους να επιστρέψουν μέρος ή και ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους, ενώ άλλοι ζήτησαν τμήμα από το δώρο που κατέβαλε το κράτος για τους μήνες που ήταν σε αναστολή από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.

Από τη Συνομοσπονδία τονίζεται και πάλι ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του αυτόφωρου διαρκεί έως και 48 ώρες.