Κι όμως η Τουρκία επικρίνει τα ΗΑΕ για παρεμβάσεις σε Λιβύη και Συρία – Ιρανικό «όχι» σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για πυραύλους και πυρηνικά

Εντύπωση προκάλεσαν χθεσινοβραδινές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, ο οποίος επέκρινε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για «κακοπροαίρετες» ενέργειες στη Λιβύη, αλλά και τη Συρία.

Οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στην εμφύλια σύρραξη στην αφρικανική χώρα με τον Χουλουσί Ακάρ να υποστηρίζει ότι «το Αμπού Ντάμπι κάνει κάποια πράγματα στη Λιβύη και τη Συρία. Όλα αυτά καταγράφονται. Όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Τούρκος υπουργός επισήμανε «πρέπει να ρωτήσουμε το Αμπού Ντάμπι από πού προέρχεται αυτή η εχθρότητα, αυτές οι κακές προθέσεις, αυτή η ζήλια».

Οι δηλώσεις Ακάρ γίνονται την ώρα που η ένταση οξύνεται ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τη GNA, ενώ τον Χάφταρ υποστηρίζουν η Αίγυπτος, τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

“Πρέπει αυτές οι χώρες να σταματήσουν να στηρίζουν (τον Χάφταρ) ώστε να επανέλθει η σταθερότητα και να γίνουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στον πραξικοπηματία Χάφταρ να εγκαταλείψει κάποιους από τους στόχους του”, υπογράμμισε ο Ακάρ.

Η ένταση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Αίγυπτο να απειλεί να επέμβει στρατιωτικά αν η GNA προελάσει προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σύρτη, επόμενο δηλωμένο στόχο των δυνάμεων της Τρίπολης.

Η σύγκρουση στη Λιβύη έχει οξύνει τις σχέσεις Άγκυρας- Αμπού Ντάμπι, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αντιπαράθεσής τους επειδή η Τουρκία στηρίζει το Κατάρ στη διαμάχη του με τις χώρες του Κόλπου.

Αν και η Τουρκία αποφεύγει να επιτεθεί άμεσα στην ισχυρή Σαουδική Αραβία, δεν διστάζει να επικρίνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ιρανικό «όχι» σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για πυραύλους και πυρηνικά

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και το πυρηνικό πρόγραμμα και κάλεσε τους συμπολίτες του να αντισταθούν στις αμερικανικές πιέσεις. 

«Οι βάναυσες αμερικανικές κυρώσεις στη χώρα μας στοχεύουν στο να διαλύσουν την οικονομία μας…Στόχος τους είναι να περιορίσουν την επιρροή μας στην περιοχή και να σταματήσουν τις πυραυλικές και πυρηνικές μας δυνατότητες» τόνισε ο Χαμενεΐ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. 

«Το να στηριχτούμε στις εθνικές μας δυνατότητες και να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τις εξαγωγές πετρελαίου θα μας βοηθήσει να αντισταθούμε  στις αμερικανικές πιέσεις».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ το 2018 να εγκαταλείψει τη Συνθήκη μεταξύ του Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων βάσει της οποίας το Ιράν δέχθηκε περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα ως αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις, οι οποίες έχουν περιορίσει πολύ τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτον λέει ότι θέλει το Ιράν να διαπραγματευτεί μια ευρύτερη συμφωνία για περαιτέρω περικοπή των πυρηνικών εργασιών, παύση του πυραυλικού προγράμματος, αλλά και περιορισμό της επιρροής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή.