Κινητοποιήσεις από άστεγους πλημμυροπαθείς που ζητούν πλήρη αποζημίωση — Aκόμα ένα κρούσμα στην ΕΛ.ΑΣ με επιόρκο αστυνομικό. «Ψάρευε» πελάτες για τον εξωδικαστικό με λεία πάνω από 70.000 ευρώ

larisa-plimmires

Για ακόμα μία Κυριακή πλημμυροπαθείς της Λάρισας προχώρησαν σε διαμαρτυρία με κύριο αίτημα την άμεση καταβολή αποζημιώσεων, ανάλογων με το μέγεθος των μεγάλων καταστροφών που υπέστησαν, ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας αναμένουν το πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας HVA International, που χαρτογράφησε πολλές περιοχές του κάμπου και παρέδωσε τα πρώτα ευρήματα στην κυβέρνηση.

Μετά τους κατοίκους του Αγίου Θωμά και της Νέας Σμύρνης, οι πληγέντες στις νέες και παλιές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης απέκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Εθνική Οδό Λάρισας – Τρικάλων διεκδικώντας να μισθωθούν, με αποκλειστική επιβάρυνση του δήμου και της Περιφέρειας, διαμερίσματα για όλους όσων τα σπίτια δεν είναι κατοικήσιμα, και να ληφθεί μέριμνα για τον καθαρισμό της περιοχής, καθώς ζουν ακόμα μέσα στα μικρόβια και την έντονη δυσοσμία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Γιάννουλης και επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, δήλωσε πως με δεδομένο ότι πέρασαν δυόμισι μήνες από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», το κράτος θα έπρεπε να έχει επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα, αλλά στην πλειονότητά τους παραμένουν. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα ποσά των 3.500 και 4.000 ευρώ, που έχουν δοθεί σε λιγοστούς πολίτες, και τα 6.600 σε ακόμα λιγότερους, δεν επαρκούν για την αποκατάσταση όλων των ζημιών και τονίζουν την ανάγκη να αλλάξει η διάταξη (από την υπ αριθμόν 17143 υπουργική απόφαση/2023), σύμφωνα με την οποία δεν αποζημιώνονται τα υπόγεια, όπου οι περισσότεροι διατηρούν οικιακές συσκευές, έπιπλα κι άλλα υπάρχοντα λόγω των περιορισμένων χώρων στα διαμερίσματα.

Και στα Τρίκαλα

Επίσπευση των αποζημιώσεων ζητούν και οι πληγέντες στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων από τους οποίους τουλάχιστον 100 μένουν σε ξενοδοχεία μέχρι τον εξοπλισμό των προκάτ οικίσκων, που άρχισαν τις τελευταίες μέρες να τοποθετούνται στα οικόπεδα αστέγων αλλά δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, εάν το νοικοκυριό αποτελείται από πάνω από δύο άτομα. Η Επιτροπή πλημμυροπαθών του χωριού καταγγέλλει ότι με ευθύνη του δήμαρχου Τρικκαίων, Νίκου Σακκά, και του προέδρου του τοπικού συμβουλίου ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη ενημέρωση από τον συντονιστή της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών για τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα», «κίτρινα» και «κόκκινα», κάνοντας λόγο για διχαστικές καταστάσεις απέναντι στο μείζον ζήτημα της στέγασης.

Από την Επιτροπή αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» πως ο δήμαρχος αρνήθηκε να αναλάβει το σοβαρό κόστος κατεδάφισης των περίπου 100 «κόκκινων» σπιτιών και την αποκομιδή των μπάζων από τα ήδη γκρεμισμένα και τις αποθήκες και πως καθυστερεί η καταβολή του επιδόματος ενοικίου, με αποτέλεσμα μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για όσους μπόρεσαν να βρουν σπίτι σε διπλανά χωριά. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή ζητά επίσης από την κυβέρνηση γενναία ρύθμιση των χρεών ή ακόμα και διαγραφή. «Τι θα γίνει με τα χρέη στην εφορία, στις τράπεζες και στα funds που έχουν εξαγοράσει τα δάνεια από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που ζητάνε να πληρώνονται οι δόσεις; Τι θα γίνει όταν εκπνεύσει η περίοδος στην οποία δεν γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί;» ρωτούν.

Η απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη (ΦΕΚ B΄ 6444/10.11.2023) ορίζει την αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν, μόλις για έξι μήνες, αρχής γενομένης μάλιστα από την πρώτη μέρα των πλημμυρών στις 4 Σεπτεμβρίου.

Λένα Κυριακίδη

Aκόμα ένα κρούσμα στην ΕΛ.ΑΣ με επόρκο αστυνομικό-«Ψάρευε» πελάτες για τον εξωδικαστικό με λεία πάνω από 70.000 ευρώ

Ο αστυνομικός, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, παρουσιαζόταν σε πολίτες ως οικονομολόγος και με το πρόσχημα ότι μπορούσε να τους εντάξει στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τους αποσπούσε χρήματα.

Ένας αστυνομικός, ο οποίος υποδυόταν πότε τον δικηγόρο και πότε τον οικονομολόγο συμμετέχοντας σε απάτες, συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Μαζί με τον αστυνομικό συνελήφθη σε ταυτόχρονη επιχείρηση που έγινε, την περασμένη Παρασκευή (17/11), και ένας ιδιώτης, ο οποίος φέρεται να διεύθυνε εταιρία με έδρα την Αθήνα που υποσχόταν σε πολίτες τη ρύθμιση των οφειλών τους. Αίσθηση προκαλεί ότι ο αστυνομικός έκανε απάτες, συνομιλώντας με τα θύματα, ακόμα και εν ώρα υπηρεσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τη διερεύνηση σχετικής καταγγελίας προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά τα στοιχεία μεγάλης εταιρίας του εξωτερικού, προσέλκυαν ενδιαφερόμενους πελάτες από όλη τη χώρα, προκειμένου να αναλάβουν ως σύμβουλοι την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, ο ιδιώτης διεύθυνε την εταιρεία με έδρα στην Αθήνα έχοντας αναρτήσει ηλεκτρονική φόρμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προσελκύσει πελάτες ενώ ο αστυνομικός, ο οποίος απέκρυπτε τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του, παρουσιαζόταν ως οικονομολόγος – δικηγόρος πραγματοποιώντας τηλεφωνικές κλήσεις με τους πελάτες ακόμα και κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.

Αφού έπειθαν τα θύματά τους, ζητούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, συνάπτοντας σχετική σύμβαση ανάληψης της διαδικασίας, ενώ δεν προέβαιναν στις ενέργειες που είχαν συμφωνήσει.

Μάλιστα ο αστυνομικός, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την υψηλή αμοιβή που ζητούσε, παρουσίαζε ότι η εταιρεία ιδιοκτησίας του συγκατηγορούμενού του, παρέχει «premium» υπηρεσίες, αποκομίζοντας έτσι αρκετά υψηλά χρηματικά ποσά, ενώ ζητούσε ακόμα και κωδικούς taxisnet των θυμάτων, παρότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο για τη διαδικασία.

Η αμοιβή του γινόταν με ποσοστά ανά προκαταβολή που κατέβαλε ο εκάστοτε πελάτης, με τον οποίο η εταιρεία σύναπτε σύμβαση ενώ το συνολικό του μηνιαίο εισόδημα ανερχόταν περίπου σε 3.000- ευρώ.

Παράλληλα, εις βάρος του αστυνομικού διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ο αστυνομικός που συνελήφθη την Παρασκευή (17/11) απο την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, μαζί με έναν ιδιώτη συνεργό του, κατηγορούμενοι για -κατά περίπτωση- ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία.