Κινδυνεύει να ξαναγίνει «Γεφύρι της Αρτας»;

Οι εργαζόμενοι στο ΕΜΣΤ αποκαλύπτουν την απευθείας ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας για την ανάδειξη-μετατροπή-επανάχρηση χώρων του μουσείου και ρωτούν αν κινδυνεύει να μπει στον γύψο νέων εκτεταμένων κτιριακών αλλαγών.

Μία ακόμη «μελέτη σκοπιμότητας» για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε απευθείας ανάθεση, με αντικείμενο την ανάδειξη-μετατροπή-επανάχρηση χώρων του, προκαλεί προβληματισμό στους εργαζόμενους του μουσείου και νέα ερωτήματα, όπως αναφέρουν σε κείμενό τους.

Ποιο είναι το κόστος της μελέτης αυτής και η πηγή χρηματοδότησης; Πόσο αναγκαία είναι όταν μόλις πριν από δυο χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την έκθεση της μόνιμης συλλογής; Τι γίνεται με τις αγορές νέων έργων, περιοδικών εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων για την προώθηση της σύγχρονης τέχνης και των καλλιτεχνών;

Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Γρέγου, «συνεπικουρούμενη από την πλειοψηφία του Δ.Σ., εστιάζει για μια ακόμη φορά στο “κτιριακό ζήτημα”, μετατρέποντας έτσι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε σύγχρονο “Γεφύρι της Αρτας”», επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ.

Οπως αναφέρει το σωματείο: «Νέα ερωτήματα πλανιούνται πάνω από το ΕΜΣΤ με αφορμή την απευθείας ανάθεση μελέτης “Γενικού Σχεδίου και Μελέτης Σκοπιμότητας για την ανάδειξη-μετατροπή-επανάχρηση χώρων του ΕΜΣΤ” από το Δ.Σ. του ΕΜΣΤ σε επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου του Εξωτερικού.

Η απόφαση της ανάθεσης πάρθηκε –μετά την εισήγηση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας– με σχετική πλειοψηφία (καθώς τρία μέλη του Δ.Σ. την καταψήφισαν) στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΜΣΤ, που πραγματοποιήθηκε στις 18/10/2021, χωρίς να αναφέρεται ούτε το κόστος της μελέτης ούτε η πηγή της χρηματοδότησης. Επιπλέον, δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία διαγωνισμού ή, έστω, πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τη μεριά του Μουσείου».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπενθυμίζει τις μελέτες των τελευταίων ετών. Τη μελέτη βιωσιμότητας -μάλιστα ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- προκειμένου να υλοποιηθούν τόσο η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη όσο και η έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.

Η επόμενη, με τίτλο «ΕΜΣΤ 2021: Ενας Οδικός Χάρτης για το Μέλλον» συντάχθηκε από τη νυν καλλιτεχνική διευθύντρια, προτού εκείνη αναλάβει τα καθήκοντά της, κατόπιν αμοιβής που της καταβλήθηκε από την ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ.

«Ολες αυτές οι πρόσθετες μελέτες έχουν πληρωθεί με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που δαπανώνται καταλήγουν σε μελέτες αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας αντί να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και τους καλλιτέχνες που, όπως όλοι γνωρίζουμε, δοκιμάζονται μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Πραγματικά, πόσο σκόπιμη είναι σήμερα μια ακόμα μελέτη “για την ανάδειξη-μετατροπή-επανάχρηση χώρων του ΕΜΣΤ”, και μάλιστα προτού καν συμπληρωθούν δυο χρόνια από την ολοκλήρωση των εργασιών για την έκθεση της μόνιμης συλλογής και των συμπληρωματικών έργων που τη συνόδευαν; Μήπως το ΕΜΣΤ κινδυνεύει να ξαναμπεί στον γύψο νέων εκτεταμένων κτιριακών αλλαγών;

Μένει εκτός πλάνου η αυτονόητη επιλογή, δηλαδή το Μουσείο να επικεντρωθεί στον προγραμματισμό νέων περιοδικών εκθέσεων, στην ενίσχυση των εξωστρεφών δραστηριοτήτων του, στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης και των καλλιτεχνών. Η νέα Διευθύντρια, συνεπικουρούμενη από την πλειοψηφία του Δ.Σ., εστιάζει για μια ακόμη φορά στο “κτιριακό ζήτημα”, μετατρέποντας έτσι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε σύγχρονο “Γεφύρι της Αρτας”».

Και το κείμενο καταλήγει: «Ως Σωματείο Εργαζομένων έχουμε τονίσει επανειλημμένα και θα το λέμε ξανά και ξανά: ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που θα βοηθούσαν το Μουσείο να ξεδιπλώσει όλη την γκάμα της δράσης του και να υπηρετήσει εν τω συνόλω την υπόθεση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι η επαρκής στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, που θα έχει τη γνώση, την εμπειρία αλλά και τα περιθώρια από τη Διοίκηση, προκειμένου να κινηθεί με γνώμονα τους καταστατικούς στόχους του Φορέα και με στόχο την ενίσχυση του έργου του».