ΚΙΝΑΛ: Άμεση άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων – Μανιφέστο Λοβέρδου για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Κίνημα Αλλαγής.

Δικαιωμένο για την θέση του να αρθούν οι περιορισμοί στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων Ελλήνων, δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει δικαιωμένο για τη θέση του να αρθούν οι περιορισμοί που μπήκαν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Αποδήμων, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «με καθυστέρηση η κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας, και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους “κόφτες”, οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων Αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από την χώρα διαμονής τους» και προσθέτει ότι «οι πραγματικοί λόγοι που επιβάλλουν την άρση των περιορισμών δεν είναι βέβαια η δημοκρατική της ευαισθησία». «Είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους Αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει, επίσης, πως «η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα» και επισημαίνει «Εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά».

Υπενθυμίζει ότι πρότεινε πριν ψηφιστεί ο νόμος «-και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε-», ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών, οι οποίοι είναι «προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων» και τονίζει: «Είναι ώρα το σ/ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους».

Μανιφέστο Λοβέρδου για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.Μανιφέστο Λοβέρδου για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Να γίνει το Κίνημα Αλλαγής δύναμη εξουσίας, μετέχοντας σε κυβερνήσεις και να αυξήσει την εκλογική απήχησή του, είναι οι δύο βασικοί στόχοι που έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας ατύπως το μανιφέστο της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία του κόμματος της Κεντροαριστεράς.

Όπως τόνισε συμμετέχοντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της πολιτικής κίνησης «Δυναμική Κοινωνία», «πρωτεύοντα ρόλο στην ύπαρξη ή μη ενός αποτελεσματικού και σημαντικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι το μέγεθός του. Όσο χρήσιμες κι αν είναι οι προτάσεις του, αν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει περιορισμένη πειστικότητα και συνεπώς περιορισμένα εκλογικά ποσοστά, δεν καταφέρνει να μετατραπεί σε μεγάλο κόμμα, αλλά ούτε και επιθυμεί να συγκυβερνά, τότε εξ αντικειμένου μετατρέπεται όχι σε ένα άχρηστο, αλλά πάντως σε ένα αχρείαστο κόμμα του κάθε φορά συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος».

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι προς το παρόν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και όσο κατέχει τα αντιπολιτευτικά έδρανα, «θα πρέπει να ασκεί θα ασκεί καθήκοντα μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης, που θα διαπνέεται από λαϊκότητα και όχι λαϊκισμό, και θα μετατρέπεται γρήγορα και πάλι σε δύναμη εξουσίας, αρθρώνοντας πρόταση εξουσίας», ενώ αφήνοντας αιχμές για τη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά έκανε λόγο για «ετεροπροσδιορισμούς» στο πολιτικό της αφήγημα «από τους οποίους σήμερα υποφέρει» το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτήρισε υπαρξιακό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδεολογικό τη ΝΔ. Μεταξύ των θεμάτων που έδωσε έμφαση ήταν η υγεία, επισημαίνοντας ότι ως εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού χώρου αρνείται κατηγορηματικά ότι η υγεία των ανθρώπων αποτελεί ένα ζήτημα προσφοράς και ζήτησης «και υποστηρίζουμε με ένταση, πως είναι υποχρέωση του κράτους να την παρέχει όσο μπορεί καλύτερα». Τα ίδια, συμπλήρωσε ισχύουν για την Παιδεία και την εκπαίδευση, κάνοντας όμως τη διευκρίνιση ότι αρνείται κατηγορηματικά «σε κάθε βίαιη μειοψηφία τη δυνατότητά της να περιορίζει την άσκηση κάθε είδους δικαιώματος και ελευθερίας στους πανεπιστημιακούς χώρους».

Τέλος, αποκάλεσε «κομβικότατα θέματα», αυτά της ασφάλειας και της μετανάστευσης, για τα οποία τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της πολιτικής προσέγγισης που κάνει σήμερα η Χαριλάου Τρικούπη.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης