Κεραμίδα από ΕΝΦΙΑ για εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες. Στη Βουλή η επιστολή οργής, αγανάκτησης των κτηνοτροφικών συλλόγων

700+ δωρεάν εικόνες για Αθήνα και Ελλάδα

Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ αποφάσισαν να μην αυξηθούν τα απαλλασσόμενα όρια που ισχύουν, παρά τη δραματική αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, έως και 250%.

Κόβονται οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 200.000 φορολογούμενους μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Αιτία του «κουρέματος» των απαλλασσόμενων, είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, να μην αυξηθούν τα απαλλασσόμενα όρια που ισχύουν, παρά τη δραματική αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, έως και 250%.

Η σχετική απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, απλώς επιβεβαιώνει τα ισχύοντα αφορολόγητα όρια, τα οποία θα ισχύουν για τον υπολογισμό των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ, από το 2022 και για τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, τα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων που θα αναρτηθούν από το Taxisnet, θα περιέχουν αρνητικές εκπλήξεις για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, καθώς φέτος, οι απαλλασσόμενοι κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ, θα κυμανθούν κοντά στο 1.000.000 ιδιοκτήτες, από 1.272.745 που απαλλάχθηκαν πέρυσι, ενώ θα μειωθεί δραστικά και ο αριθμός όσων απαλλάσσονται κατά 100% από τον φόρο κατοχής ακινήτων.

Το 2021 απαλλάχτηκαν από το 50% του ΕΝΦΙΑ, 1.272.745 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ άλλοι 62.326 απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ.

Τα όρια απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, δεν αύξησαν τα όρια της ολικής ή της μερικής από τον ΕΝΦΙΑ και τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια, με αυξημένες τις αντικειμενικές τιμές. Στο πλαίσιο αυτό και φέτος, για την απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ, το νοικοκυριό πρέπει να πληροί αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

  • ΑΓΑΜΟΣ/Η: έως 9.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η αξία της ακίνητης περιουσίας χιλιάδων νοικοκυριών, υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο και τίθενται εκτός απαλλαγών.

4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ποιοι απαλλάσσονται 100%

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ παρέχεται στα νοικοκυριά που είναι τρίτεκνα ή πολύτεκνα ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

 

Στη Βουλή η επιστολή οργής και αγανάκτησης των κτηνοτροφικών συλλόγων στον πρωθυπουργό

Πυρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις «ανεύθυνες και καταστροφικές πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ελληνική παραγωγή αμνοεριφίων»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αν. Μακεδονία-Θράκη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Δράμας), Τ. Ελευθεριάδου (Καβάλας), Χουσείν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης), Δ. Χαρίτου (Ροδόπης) και Ν. Γκαρά (Έβρου), κατέθεσαν ως αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το δημοσίευμα της εφημερίδας Χρονικά της Δράμας (9-5-2022), με τίτλο «Καταστροφικές πολιτικές παρεμβάσεις, ανευθυνότητα και συνέπειες, για την ελληνική παραγωγή αμνοεριφίων».

Το δημοσίευμα περιέχει επιστολή των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ προς τον πρωθυπουργό, στην οποία εκφράζουν οργή και απογοήτευση, για το βρώμικο παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες τους το Πάσχα κατά τη διαδικασία αγοραπωλησίας των αμνοεριφίων. «Η τέλεια συνεργασία των εντεταλμένων της ελληνικής πολιτείας υπουργείων και φορέων ελέγχου, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προστατεύουν την κτηνοτροφική παραγωγή της πατρίδας μας και τους καταναλωτές, με πρόθυμους μεσάζοντες και εμπόρους, που αντί να προωθήσουν την ελληνική παραγωγή αμνοεριφίων, έπαιξαν το γνωστό παιχνίδι της τεχνητής επάρκειας της αγοράς, μέσω των εισαγωγών από βαλκανικές χώρες, είχαν το τέλειο αποτέλεσμα», τονίζουν.

«Δεν γνωρίζουμε κι ελπίζουμε να μην υπάρχει συμμετοχή του υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά σε όλο αυτό το θεατρικό σκηνικό που στήθηκε το φετινό Πάσχα. Το μόνο όμως σίγουρο είναι ότι δεν είδαμε την αντίδραση του, απέναντι στη λαίλαπα των μπλε σφραγίδων και στον καταστροφικό επικοινωνιακό οίστρο του υπουργού ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και των κεντρικών μέσων ενημέρωσης. Δεν προστάτεψε και δεν υπερασπίστηκε ως όφειλε, την κτηνοτροφική παραγωγή», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι  υπογραμμίζουν με έμφαση ότι «αστείες παρεμβάσεις, όπως το φιλοδώρημα του 2% επί του τζίρου του 2021 σας εκθέτουν, δεν ικανοποιούν κανένα και δε γίνονται αποδεκτές» και διατυπώνουν μια σειρά από αιτήματα για την άμεση επιβίωσή των κτηνοτρόφων της περιοχής.