Κεραμέως σε γραμμή Μητσοτάκη ότι φταίνε μόνο οι άλλοι: Τα Πανεπιστήμια ευθύνονται που 35.000 μαθητές μένουν εκτός – Η εξοργιστική απάντηση για το μαθητή με τα 20.988 μόρια.
Προκλητική εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως η οποία πήρε τον λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας να απαντήσει για τη σφαγή που προκάλεσε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αφήνοντας εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 35.000 μαθητές.
Σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος η Υπουργός Παιδείας έριξε την ευθύνη στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι που επέλεξαν τον αριθμό των εισακτέων, ενώ θέλοντας να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα που διάβασε στην παρέμβασή του την επιστολή μαθητή του πρώτου πρότυπου λυκείου Αθηνών, που αν και αριστούχος με 20.988 μόρια και 1.838 πάνω από την περσινή βάση έμεινε εκτός της Αρχιτεκτονικής Σχολής λόγω της ελάχιστης βάσης στο ειδικό μάθημα του σχεδίου, υποστήριξε ότι ούτε πέρυσι θα έμπαινε στη σχολή ο νεαρός Διονύσης.
«Ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας» δήλωσε η Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα πάντως με το alfavita.gr, η περσινή βάση της Αρχιτεκτονικής Σχολής ήταν 19.165 μόρια.
Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «επί διακυβέρνησής του έμπαιναν με βαθμό, ένα, δύο τρία, τέσσερα. Ξέρετε πόσοι παραμένουν φοιτητές; Το 40% δεν αποφοιτούν ποτέ. Το μόνο εύκολο για εμάς ήταν να παραμείνει ως έχει το σύστημα».
Πρόσθεσε δε, πως την κυβέρνηση της ΝΔ δεν την ενδιαφέρει «να εγκλωβίζει τους μαθητές, να τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες. Αυτό που μας νοιάζει είναι να τους δημιουργούμε προοπτικές».
«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε εισαχθέντες, αλλά αποφοίτους» είπε και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα».
Άκυρη και καταχρηστική η απόλυση ανεμβολίαστου στον ιδιωτικό τομέα
Ο μη εμβολιασμός δε συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που θα επισείει την ποινή της απόλυσης στο δημόσιο τομέα, τονίζει η εργατολόγος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Άννα Ευθυμίου, που πρόσφατα είχε επικρίνει τις αλλαγές στα εργασιακά.
«Είναι σαφές ότι από την κυβερνητική εξαγγελία της νομοθετικής ρύθμισης δεν προβλέπεται ως κύρωση η απόλυση. Κατά συνέπεια, μία τέτοια απόλυση είναι άκυρη ως καταχρηστική. Και επομένως, κανείς μη εμβολιασμένος, δεν μπορεί να απολυθεί για το λόγο αυτό. Επειδή, όμως, στον ιδιωτικό τομέα η απόλυση του εργαζόμενου στο πλαίσιο των νομοθετημένων περιορισμών της, είναι αναιτιολόγητη και αποτελεί έκφανση και έκφραση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αυτό» είπε σε σύνεντευξή της στο ieidiseis.gr και το Βασίλη Σκουρή.
«Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το νέο πλαίσιο για το δημόσιο τομέα δε θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με τις απολύσεις. Επομένως και εξ αντιδιαστολής ερμηνευόμενες, ο μη εμβολιασμός δε συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που θα επισείει την ποινή της απόλυσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιστημονική μου άποψη είναι ότι η κύρωση της απόλυσης προσκρούει σε άλλα συνταγματικά δικαιώματα» είπε ακόμα η βουλευτής.
Παράλληλα θέτει σειρά ερωτημάτων ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναλάβει η κυβερνητική πλειοψηφία: «Επειδή πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, είναι εύλογο να αναφύονται ζητήματα, που θα ήταν επωφελές να διευκρινιστούν νομοθετικά.
Για παράδειγμα, για τη χρονική περίοδο της αναστολής εργασίας είναι αδιευκρίνιστο αν ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται για το χρονικό αυτό διάστημα, αν θα αυτό συνυπολογίζεται στην αποζημίωση απόλυσής του και αν θα προσμετράται στην ομαλή εξέλιξη της εργασιακής του σύμβασης, όπως σε αξιολογήσεις, προαγωγές κτλ. Επιπρόσθετα, ζήτημα προκύπτει και με το αν θα έχει τη δυνατότητα ο εργαζόμενος κατά την διάρκεια της αναστολής να απασχολείται αλλού, όπου ενδεχομένως δεν υπάρχει υποχρέωση εμβολιασμού, έστω και με άλλη ειδικότητα. Ζήτημα, όμως, προκύπτει ως προς την αναστολή της εργασιακής σύμβασης και με το αν θα υπάρχει εξαίρεση για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως για εγκύους, συνδικαλιστές κ.α.».