Κείμενο θέσεων μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Για μια Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της νέας γενιάς – Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη…

Κείμενο με το οποίο υπογραμμίζουν ότι «η οργάνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και του συνεδρίου της, οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και στον αγώνα για μία πιο δίκαιη κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο» και που «θα συσπειρώνει όσους βλέπουν τον εαυτό τους απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό» δημοσιοποιούν μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

«Mετά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία το σύνολο της  κοινωνίας και ιδιαίτερα ο νέος κόσμος ήρθαν αντιμέτωποι με μία κατάσταση απολύτως εχθρική. Η νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική κυβέρνηση ξεδίπλωσε το αντιλαϊκό της πρόσωπο, ενεργώντας σε βάρος των πολλών, προς όφελος των ελίτ και συγκεκριμένων συμφερόντων, ενώ η κατάσταση οξύνθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν τα μέτρα που αφορόυσαν τα εργασιακά με το ξήλωμα του ΣΕΠΕ και την απελευθέρωση των απολύσεων, την εξαπάτηση της μεσαίας τάξης που είδε τελικά να φοροελαφρύνονται τα μεγάλα εισοδήματα, την αποσάθρωση της παιδείας και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της μέσω της εξίσωσης των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με τα ΑΕΙ, την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας καθώς και την επίδειξη αυταρχισμού μέσω του δόγματος νόμος και τάξη και την επιβολή σκληρής αστυνομικής καταστολής απέναντι κυρίως σε φοιτητές και νέους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσηλωμένη στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, υποβαθμίζει σκόπιμα οτιδήποτε δημόσιο, ενώ παράλληλα άφησε απροστάτευτη την κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν στηρίχθηκε το σύστημα Δημόσιας Υγείας ούτε σε επίπεδο εξοπλισμού (μάσκες, τέστ) ούτε σε επίπεδο προσωπικού. Στην Παιδεία και αναφορικά με τα σχολεία αρκέστηκε να μοιράσει παγούρια κι όχι μόνο δεν προέβλεψε να δημιουργηθούν μικρές τάξεις, αντιθέτως νομοθέτησε για αύξηση του αριθμού των μαθητών. Είδε την πανδημία ως ευκαιρία για να ευνοήσει συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων. Η ανεργία και η εργασιακή επισφάλεια έγινε καθημερινότητα, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Άφησε τους εργαζόμενους πλήρως απροστάτευτους ενώ τα μέτρα στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού είναι επιεικώς ανεπαρκή.

Σε αυτή τη δύσκολη και ιδιαίτερη συγκυρία, η οργάνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και του συνεδρίου της, οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και στον αγώνα για μία πιο δίκαιη κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η μαζικοποίησή της και η συγκρότηση μίας ατζέντας η οποία θα δίνει απαντήσεις στα ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά, είναι μονόδρομος.

Η ατζέντα αυτή πρέπει να δίνει διέξοδοστα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι νέοι, ορισμένα από τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

Η ανεργία, η μαύρη εργασία, οι χαμηλοί  μισθοί. Εξίσου σημαντικό είναι να αναδειχθεί και το θέμα της τηλεργασίας και το πώς επηρεάζει την καθημερινότητα.

Η Παιδεία και η απαξίωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η υποβάθμιση της δευτεροβάθμιας. Η ενίσχυσης της Δημόσιας Παιδείας είναι ένα διακύβευμα που επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από τις πολιτικές απαξίωσης που εφαρμόζονται.

Το μείζον πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας των νέων ανθρώπων. Οι χαμηλοί μισθοί και η ανεργία συνδυαστικά με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει κάνει  ιδιαίτερα δύσκολο για τη νέα γενιά την εύρεση νέας κατοικίας. Χρειάζεται να αναδειχθεί και προταθούν προωθημένες λύσεις.

Το Περιβάλλον και η κλιματική κρίση αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα παγκοσμίως ενώ έχουν κινητοποιήσει και πολλά νεανικά κινήματα. Η οργάνωση οφείλει να έχει στοχευμένες και επεξεργασμένες θέσεις αναφορικά με το Περιβάλλον και την Ενέργεια που θα λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας.

Το επικείμενο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση, τις βασικές πολιτικές αιχμές, τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και να προτάξει ένα τολμηρό σχέδιο για την επόμενη μέρα της οργάνωσης. Ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει προωθητικά στην ανασυγκρότηση της Νεολαίας και θα τη μετατρέψει σε μια πραγματικά μαζική νεολαιίστικη οργάνωση της Αριστεράς, που θα αγκαλιάσει και θα αγκαλιαστεί από όλους τους προοδευτικούς νέους, καθιστώντας τους διαμορφωτές του πολιτικού της σχεδίου, αξιοποιώντας και νέους τρόπους παρέμβασης. Μια οργάνωση που θα οικοδομήσει μια σταθερή σχέση με τον κόσμο της νέα γενιάς που επέλεξε κατά μεγάλη πλειοψηφία να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ.                                                                     

Μία νεολαία που θα πηγαίνει στην κοινωνία και δεν θα περιμένει την κοινωνία να έρθει σε αυτή, που θα συσπειρώνει όσους βλέπουν τον εαυτό τους απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, στην απαξίωση οτιδήποτε συλλογικού, στις διαπλεκόμενες ελίτ και την ολιγαρχία. Μια νεολαία που θα μεριμνά και θα απευθύνεται στους μη προνομιούχους, τους επισφαλώς εργαζομένους και  υποαμοιβόμενους, τους άνεργους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους αγρότες και νέους επιστήμονες, που προσπαθούν να εργαστούν αξιοπρεπώς αλλά καισε αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό ως αποτέλεσμα του φαινομένου του braindrain. Είναι αναγκαίο να έχει ηχηρή παρουσία και παρέμβαση σε μαζικούς χώρους και κινήματα όπως το μαθητικό, το φοιτητικό, το συνδικαλιστικό και τηναυτοδιοίκηση. Να αποτελεί ανάχωμα  στις ορέξεις της ακροδεξιάς που καπηλεύεται την έννοια της πατρίδας, θυμίζοντας διαρκώς ότι ο δημοκρατικός πατριωτισμός αποτελεί πυρηνικό στοιχείο συγκρότησης του αριστερού και προοδευτικού χώρου στη χώρα μας, αντλώντας έμπνευση και αναφορά από την Εαμική παράδοση. Παλεύοντας για μια κοινωνία που θα τους χωρά όλους ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, βάζοντας φραγμούς στις ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, καταπολεμώντας κάθε είδους ανισότητες και διακρίσεις.

Σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία, η νέα γενιά και η οργάνωση μας καλείται να παίξει τον ιστορικό της ρόλο στο μερίδιο που της αναλογεί. Με συνέχεια στις παραδόσεις της αλλά και με νέα πεδία και μέσα συλλογικών αγώνων, να δώσει ξανά τη μάχη  πλάι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Η νέα γενιά  δεν έχει να προσδοκά  τίποτα από τη νέοφιλελεύθερη και αυταρχική Νέα Δημοκρατία πάρα μόνο στοχοποίηση. Στις μάχες που έρχονται μπροστά μας ώστε να ξαναμπεί η χώρα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και να μην θυσιαστεί άλλη μια γενιά εν ονόματι της κρίσης, δεν περισσεύει κανείς».

Βανδώρος Μανώλης
Καράμπελας Γιώργος
Κόντης Σπύρος
Νταή Ειρήνη-Ακριβή
Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος
Πατερέλης Δημήτρης
Πατρικουνάκου Άλκηστις
Σκαλτσής Δημήτρης
Σπυρίδου Δημήτρης

 

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση τους εργαζόμενους

«Η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δισ. ευρώ, όταν η Πορτογαλία με αντίστοιχο πληθυσμό και με πολύ μικρότερο ποσοστό ανεργίας θα λάβει σχεδόν 6 δισ.», τονίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωση υπό τον τίτλο «Υπ. Εργασίας: αδιαφορία για τους εργαζόμενους – εμμονή στο λάθος» προχώρησε η Έφη Αχτσιόγλου με αντικείμενο το πρόγραμμα SURE, τα ποσά που διεκδίκησε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τις δράσεις που επιθυμεί να καλύψει με αυτό το υπουργείο Εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «και αυτούς τους περιορισμένους πόρους η ΝΔ επιμένει και τους σπαταλά σε προγράμματα που έχουν αποδειχθεί απολύτως αποτυχημένα απλώς και μόνο για να μην παραδεχτεί ότι έσφαλε και να επανασχεδιάσει την πολιτική της, εμμένοντας τελικά σε ένα σχέδιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση των εργαζομένων».

«Συνήθως δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιον και για αδιαφορία και για εμμονή. Ή το ένα θα ισχύει ή το άλλο. Κι όμως το υπουργείο Εργασίας έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο. Και να αδιαφορεί για τους εργαζόμενους και να εμμένει σε λάθος πολιτικές», σχολιάζει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Στις αρχές Μαΐου ρωτήσαμε τον υπουργό Εργασίας ποιες θέσεις υποστήριξε η κυβέρνηση για το πρόγραμμα SURE στο συμβούλιο υπουργών της Ευρώπης, ποιο ποσό διεκδίκησε για τη χώρα και για ποιες δράσεις. Απάντηση δεν λάβαμε ποτέ, ενώ ουδέποτε ενημερώθηκαν και οι πολίτες για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς».

Όπως  όμως λέει: «Σήμερα είναι σαφές γιατί. Η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δισ. ευρώ, όταν η Πορτογαλία με αντίστοιχο πληθυσμό και με πολύ μικρότερο ποσοστό ανεργίας θα λάβει σχεδόν 6 δισ.

Με τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος των αναστολών εργασίας και του αποτυχημένου προγράμματος “Συν-Εργασία”, για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή τους, ξοδεύοντας ήδη το 1,6 από τα 2,7 δισ.!» τονίζει η ίδια και συμπληρώνει:

«Τα εναπομείναντα 1,1 δισ. θα τα χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει το κατά γενική ομολογία πλήρως αποτυχημένο πρόγραμμα “Συν-Εργασία” καθώς και την επιδότηση της ανεργίας (αναστολές) και για τους επόμενους μήνες, όπως περίπου μας ενημέρωσε το υπουργείο με σημερινό δελτίο Τύπου.

Εντελώς ενδεικτικά αναφέρω ότι η Πορτογαλία θα αξιοποιήσει τα χρήματα που θα λάβει μεταξύ άλλων σε οικογενειακό επίδομα για εργαζόμενους που δεν εργάστηκαν για να στηρίξουν τα παιδιά τους ή άλλα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας, σε ειδική στήριξη στις τουριστικές περιοχές, σε ειδικά επιδόματα για εργαζόμενους που είναι σε αναρρωτική άδεια ή καραντίνα, σε αγορά μέσων ατομικής προστασίας για τους χώρους εργασίας, σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων για επανεκκίνηση μετά το lockdown».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντιθέτως, επιμένει και αρκείται στην επιδότηση της ανεργίας και την ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας.

Το ανεπαρκές ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε και δεν διεκδίκησε ουσιαστικά τίποτα, απλώς έλαβε ό,τι της έδωσαν.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι το γεγονός πως και αυτούς τους περιορισμένους πόρους η ΝΔ επιμένει και τους σπαταλά σε προγράμματα που έχουν αποδειχθεί απολύτως αποτυχημένα απλώς και μόνο για να μην παραδεχτεί ότι έσφαλε και να επανασχεδιάσει την πολιτική της, εμμένοντας τελικά σε ένα σχέδιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση των εργαζομένων».