Καύσιμα, ενέργεια, στέγαση, τρόφιμα και επιτόκια απειλούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προς ιστορικό ρεκόρ ο πληθωρισμός — ΑΑΔΕ: Έρχεται πλατφόρμα για “ηλεκτρονικά καρφώματα” — Γονάτισαν τα νοσοκομεία των τουριστικών νησιών

Έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος για νοικοκυριά της Δυτικής  Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης | Ελληνική Κυβέρνηση

Ο πληθωρισμός οδεύει για νέο ρεκόρ τον Μάιο, με τους τομείς της ενέργειας, καυσίμων, τροφίμων και στέγασης να “πρωταγωνιστούν” στη νέα σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την δύσκολη καθημερινή πραγματικότητα πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναμένεται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη 9 Ιουνίου.

Με βάση τις τιμοληψίες που έχουν γίνει αλλά και τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν ο πληθωρισμός το Μάιο αναμένεται να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ, κινούμενος πάνω από το φράγμα του 11% από 10,2% τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σύμφωνα με την Eurostat αυξήθηκε στο 10,7%, από 9,1% τον προηγούμενο μήνα, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ενεργειακών προϊόντων που αυξήθηκαν σε ποσοστό 60,9% τον Μάιο από 57,6% τον Απρίλιο αλλά και των μεγάλων ανατιμήσεων στα είδη διατροφής. Ο κλαδικός, δε, δείκτης των τροφίμων και των ποτών έκλεισε με αύξηση 11% τον Μάιο έναντι 8,9% τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι σε μέσο εθνικό επίπεδο πληθωρισμός στην ομάδα με τα είδη διατροφής, τον Απρίλιο έφτασε στο 10,9%. Συγκεκριμένα, ψωμί και δημητριακά αυξήθηκαν κατά 10%, τα κρέατα κατά 14,1%, τα έλαια και τα λίπη κατά 22%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 11,7%, τα λαχανικά κατά 13,8%, τα νωπά φρούτα κατά 8,6%, ο καφές, το κακάο και το τσάι κατά 7,1% και η ζάχαρη , οι χυμοί φρούτων κατά 3,8% και οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά κατά 3,4%.

Οι εκτιμήσεις στην αγορά

Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μεσοσταθμικές αυξήσεις που έχουν ήδη γίνει που κινούνται γύρω στο 8% ενώ βέβαια δε λείπουν και ποσοστά σε κωδικούς στο 30%. Και βέβαια μένει να φανεί το ποσοστό αυξήσεων, όπως αναφέρουν, που θα περάσει το καλοκαίρι και κυρίως το φθινόπωρο, σε νέους τιμοκαταλόγους προϊόντων, που θα δοθούν στην αλυσίδες λιανικής ενσωματώνοντας τα αυξημένα κόστη παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Κατοικίες και ενέργεια

Ένα άλλο βασικό “μέτωπο” στην καταιγίδα της ακρίβειας, που αποτελεί βαρόμετρο για τα κόστη ζωής αλλά και για τις ευρύτερες κοινωνικές ισορροπίες, είναι η στέγαση. Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση 35,2% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, υπήρξαν σημαντικές ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας και συγκεκριμένα σε: Φυσικό αέριο (122,6%), Ηλεκτρισμό (88,8%), Πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), Καύσιμα και λιπαντικά (29%) και Στερεά καύσιμα (5,3%).

Επίσης, νέα σημαντική ανατίμηση της τάξης του 11% καταγράφηκε τον Απρίλιο εφέτος στα οικοδομικά υλικά συνολικά, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, με τις κυριότερες να σημειώνονται στην ηλεκτρική ενέργεια και το πετρέλαιο κίνησης κάτι που συμπαρασύρει όλη την αλυσίδα αξία γύρω από τα ακίνητα, είτε αυτά αφορούν κατοικία είτε επαγγελματικούς χώρους.

Η μικρή αποκλιμάκωση στο ρεύμα και η έκρηξη στα καύσιμα

Πάντως ο Μάιος έκλεισε με μείωση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και με μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Στο μεν ηλεκτρικό ρεύμα η τιμή χονδρικής υποχώρησε περίπου στα 225 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στο φυσικό αέριο υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση.

Στον αντίποδα ο “μαύρος χρυσός” συνεχίζει την ανοδική του πορεία συμπαρασύροντας τις τιμές των καυσίμων. Ήδη, η μέση τιμή Πανελλαδικά έφτασε στα 2,35 ευρώ, ενώ στα νησιά, όπου μεταφέρεται ένα μεγάλο ποσοστό κατανάλωσης λόγω τουρισμού οι τιμές είναι σχεδόν 30 λεπτά παραπάνω.

Μέτρα, συσκέψεις και επιτόκια

Πάντως σε αυτό το σκηνικό η πολιτεία καλείται να προβεί σε πιο αποτελεσματικές κινήσεις και το οικονομικό επιτελείο να βρει λύσεις ώστε και τα νοικοκυριά να κρατήσει όρθια, και τη δημοσιονομική ισορροπία να κρατήσει αλλά την ανάπτυξη να τονώσει. Βέβαια, με δεδομένα τα κόστη δανεισμού, τα περιθώρια είναι πεπερασμένα, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με μειώσεις έμμεσων φόρων. Να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν πενταπλασιαστεί σε σχέση με τον Αύγουστο οπότε και ήταν στο 0,58%. Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και βέβαια αναμένονται τα σήματα που θα εκπέμψει για την πολιτική παροχής ρευστότητας στις οικονομίες με αγορές ομολόγων αλλά και τη σχεδιαζόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Πάντως και αύριο αναμένεται ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το νέο “μενού” μέτρων, που είναι επί τάπητος και βέβαια αφορά το τρίπτυχο καύσιμα ενέργεια και βασικά αγαθά. Για τη δε στεγαστική πολιτική αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις στη βάση των εξαγγελιών που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί πάντως ότι τι μέτρο της διευθέτησης και συγκεκριμένα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως για παράδειγμα στο ψωμί και εν γένει στα προϊόντα σίτου εξετάζει η κυβέρνηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τέτοιου μέτρου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη Δευτέρας (06/06) στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη “Καλημέρα Ελλάδα” και έπειτα από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως “η κυβέρνηση παρακολουθεί τα ζητήματα καθημερινά και κάνει όπου χρειάζεται τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχει το εξής δεδομένο. Είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο, σε όποιο προϊόν κι αν γίνει δημιουργεί ένα μεγάλο και άμεσο δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό μας, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι απόλυτα βέβαιη η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αυτής σε σχέση με την τιμή. Αυτό έχει παρατηρηθεί. Βεβαίως η κυβέρνηση τα εξετάζει όλα”.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι, με τη μείωση του ΦΠΑ λίγες φορές φάνηκε η διαφορά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση της τάξης του 6% στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, υπογράμμισε ωστόσο ότι με μία “πολύ σοβαρή παρέμβαση” στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, θα παρατηρηθεί πλέον μία αποκλιμάκωση συνολικά και θα έχουμε αλλαγή στην τιμή των προϊόντων.

“Το κόστος παραγωγής σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει συνάρτηση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρέμβαση λοιπόν στην ηλεκτρική ενέργεια σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα γίνει από το επόμενο διάστημα θεωρούμε ότι θα αλλάξει συνολικά την κατάσταση. Στον λογαριασμό πιστεύουμε ότι θα φανεί σίγουρα, πιστεύουμε ότι θα φανεί και στην τιμή των προϊόντων και αυτό θα το παρακολουθήσουμε”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργαντάς.

 

ΑΑΔΕ: Έρχεται πλατφόρμα για “ηλεκτρονικά καρφώματα” – Στόχος η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία διαδικτυακή υπηρεσία για αναζήτηση στοιχείων μητρώου  επιχειρήσεων | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

Τις καταγγελίες των πολιτών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που με διάφορα κόλπα παραπλανούν την εφορία για να μη πληρώσουν φόρους επιστρατεύει η ΑΑΔΕ στη μάχη για την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διακίνησης «μαύρου χρήματος» με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα αξιολογούνται οι αναφορές για τις παραβάσεις. 

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργεία εντός του έτους, θα υποδέχεται τις καταγγελίες των πολιτών, οι οποίες μπορεί να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες.

Mάλιστα, με βάση αυτές, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Αναλυτικότερα, στην ειδική φόρμα οι πολίτες θα αναγράφουν τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης, καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία τα οποία στη συνέχεια θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία η της επιχείρησης.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη δεν είναι λίγες οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν εντοπισθεί μετά από καταγγελία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΣΔΟΕ φθάνουν καθημερινά «βροχή» από καταγγελίες οι οποίες «φιλτράρονται» και βαθμολογούνται από ειδική επιτροπή προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ανίχνευση και τον εντοπισμό μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, παράνομου πλουτισμού και «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στην επιτροπή, με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο, με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος, με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου ενώ ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό.

Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα. Αν είναι απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα.

Στην συνέχεια πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν την έρευνα των υποθέσεων.

 

Γονάτισαν τα νοσοκομεία των τουριστικών νησιώνΓονάτισαν τα νοσοκομεία των τουριστικών νησιών

Αφήνουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας –ακόμη και σε τουριστικές περιοχές που πρόκειται να υποδεχτούν χιλιάδες επισκέπτες– να «μαραζώσουν», με αποτέλεσμα να διακόπτονται αναγκαστικά βασικές τους λειτουργίες. Το ένα μετά το άλλο, νοσοκομεία που έχουν σταθεί όρθια στην υγειονομική κρίση αναγκάζονται να κάνουν… εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες είτε επειδή συνταξιοδοτούνται εργαζόμενοι είτε επειδή αυτοί παραιτούνται λόγω των εξαντλητικών συνθηκών είτε ακόμη επειδή αρρωσταίνουν και δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει. Την ίδια ώρα οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού –τα «μπαλώματα» δηλαδή– σε ορισμένα νησιά φαίνεται ότι αποτελούν πάλι τακτική της κυβέρνησης για την κάλυψη κενών και φυσικά τη δημιουργία νέων.

Στη Σύρο έχουν αναβληθεί τα χειρουργεία, στο Καραμανδάνειο της Πάτρας έχουν σταματήσει οι εφημερίες και στην Πάτμο οι γιατροί της περιοχής ενημερώνουν τους κατοίκους αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες ότι το καθεστώς εφημερίας του κέντρου υγείας είναι επισφαλές. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι στη λαιμητόμο έπειτα από δύο χρόνια δοκιμασίας.

Στη Σύρο το νοσοκομείο υπολειτουργεί

«Το νοσοκομείο Σύρου είναι δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και καλύπτει τις ανάγκες όλων των Κυκλάδων, συν ότι έχουμε εδώ και την πτητική βάση του ΕΚΑΒ. Υπάρχει “εντέλλεσθε” όλα τα περιστατικά των Κυκλάδων να έρχονται στη Σύρο και γι’ αυτό έχουμε και μονάδα αυξημένης φροντίδας» εξηγεί στο Documento η Κατερίνα Καλογεράκη, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου και εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Σύρου – Νάξου. Εκφράζει όμως την ανησυχία της καθώς ο πληθυσμός του νησιού όσο και των γύρω νησιών τα οποία καλύπτει το νοσοκομείο της Σύρου αυξάνεται λόγω της τουριστικής περιόδου. «Είμαστε πια διαμελισμένοι και απαξιωμένοι πλήρως» τονίζει και συνεχίζει: «Εδώ και καιρό βλέπουμε ότι γίνεται μια συστηματική κλιμακούμενη υποβάθμιση του μοναδικού δευτεροβάθμιου νοσοκομείου στις Κυκλάδες. Εχουμε αποχωρήσεις γιατρών με συνταξιοδοτήσεις και μετακινήσεις γιατρών χωρίς την αντικατάστασή τους».

Ο σύλλογος περιγράφει την κατάσταση σε καταγγελία που κατέθεσε προς όλους τους αρμόδιους. Μέχρι πριν από δύο μήνες στο βιοπαθολογικό εργαστήριο και στην αιμοδοσία υπηρετούσαν τέσσερις γιατροί: δύο μόνιμοι και δύο επικουρικοί. Μετά τη μετακίνηση ενός μόνιμου με απόφαση του διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ σε άλλο νοσοκομείο και τη μη παράταση ή αντικατάσταση μιας επικουρικής γιατρού αυτά τα δύο κρίσιμα για τη λειτουργία του νοσοκομείου τμήματα έμειναν μόνο με δύο γιατρούς. Από την περασμένη Δευτέρα και οι δύο γιατροί νοσούν με Covid-19 και δεν δόθηκε άμεσα λύση, με αποτέλεσμα τα εργαστήρια και η αιμοδοσία να παραμένουν ακάλυπτα από εργαστηριακούς γιατρούς, γεγονός το οποίο αφενός καθιστά επισφαλή την αντιμετώπιση των ασθενών που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο, αφετέρου καθιστά αδύνατη την αποδοχή διακομιδών από άλλα νησιά.

«Από την Τετάρτη έχουν ανασταλεί τακτικά και επείγοντα χειρουργεία και δεν δεχόμαστε περιστατικά από νησιά που χρειάζονται είτε χειρουργείο είτε οτιδήποτε θέλει αιμοδοσία. Δεν κάνουμε αποδοχή» αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο. Οπως εξηγεί, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα εργαστήρια: «Ενώ προβλέπονται τρεις θέσεις καρδιολόγων, έχει μείνει μόνος του ο διευθυντής της καρδιολογικής, ο οποίος καλύπτει και εφημερίες του πτητικού ΕΚΑΒ, και αυτές τις μέρες ήρθε έγγραφο ότι στο τέλος Ιουνίου φεύγει με συνταξιοδότηση. Μένουμε δηλαδή από 1η Ιουλίου χωρίς καρδιολόγο».

Με μετακινήσεις προσπαθούν να καλύψουν τα κενά

Η κατάσταση δεν διαφέρει σε άλλα νησιά, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. «Στη Λέρο έχουμε ελλείψεις, είναι όμως κάπως καλύτερα απ’ ό,τι στην Κω ή την Κάλυμνο. Το θέμα είναι ότι μας ζητάνε καρδιολόγο από την Κάλυμνο που δεν έχει. Ζητάνε επίσης από τη Λέρο παθολόγο να πάει στην Κω που δεν έχει. Ζητάνε με μετακινήσεις να μπαλώσουν κενά τα οποία είναι αναγκαία» σημειώνει στο Documento ο Γιώργος Tσουκαλάς, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Λέρου – Πάτμου – Λειψών – Αγαθονησίου.

Πολύ κακή είναι η εικόνα και στο Κέντρο Υγείας Πάτμου. Η ένωση γιατρών της περιοχής καταγγέλλει την αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης του εν λόγω ΚΥ, που προσπαθεί να τρομοκρατήσει το προσωπικό ακόμη και «τραμπουκίζοντας», με σκοπό να αποσπάσει συναίνεση για συνεχή εργασία χωρίς ρεπό και άδειες, για περικοπή oφειλόμενων ρεπό.

Οπως αναφέρει η ένωση γιατρών, «οι δυο αγροτικοί ιατροί έχουν φτάσει στα όριά τους και σκέφτονται να παραιτηθούν. Ξεκαθαρίζουμε προς όλους τους αρμόδιους ότι η Ενωσή μας θα αντιδράσει αν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Πάτμου αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες ότι το καθεστώς εφημερίας του Κέντρου Υγείας είναι επισφαλές και επικίνδυνο λόγω της έλλειψης προσωπικού και τους καλούμε να αγωνιστούν μαζί μας, οργανωμένα μέσα από σωματεία και συνδικαλιστικές ενώσεις, για την πλήρη στελέχωση της μονάδας υγείας με μόνιμο προσωπικό εξασφαλίζοντας σύγχρονες, δημόσιες, δωρεάν για όλους υπηρεσίες υγείας».

Τέλος οι εφημερίες και στο Καραμανδάνειο

Ο γολγοθάς των εργαζομένων του Καραμανδάνειου νοσοκομείου στην Πάτρα δεν έχει τέλος λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. «Δεν υπάρχει κανένας μόνιμος παιδοαναισθησιολόγος. Με απόφαση του διοικητικού συμβούλιου από την Τρίτη έχουν σταματήσει οι εφημερίες» λέει στο Documento ο Στέλιος Τσόχατζης, γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ).

Όπως εξηγεί, «πρώτη φορά κλείνει η εφημερία ενός νοσοκομείου, πόσο μάλλον παιδιατρικού», επισημαίνοντας ότι «το Καραμανδάνειο καλύπτει όλη τη δυτική Ελλάδα και κάνει περίπου 1.800 με 2.000 χειρουργεία τον χρόνο».

Αντιγόνη Μιχοπούλου