Επιστρεπτέα προκαταβολή: «Πέφτει» το χρήμα για 90.000 επιχειρήσεις
Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στο MyBusinessSupport για την επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχειρήσεις έχει ανοίξει. 90.000 επιχειρήσεις που είχαν κάνει αίτηση έως 21 Απριλίου και τα δάνεια είχαν προεγκριθεί θα πληρωθούν σταδιακά.
Μπαίνοντας από το πρωί της Δευτέρα και μέχρι 15 Μαΐου στο aade.gr/MyBusinessSupport όπου και είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους για την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να πληροφορηθούν:
– το ποσό του δανείου που προεγκρίθηκε για αυτούς
– τους ακριβείς όρους χορήγησης του δανείου τους
Πώς θα πληρωθείτε για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Προκειμένου να πληρωθούν άμεσα, στη φάση αυτή θα πρέπει να συμπληρώσουν την Αίτηση Χορήγησης και να επιλέξουν το τελικό ποσόν του δανείου (αν ενδεχομένως χρειάζονται και ζητήσουν μικρότερο ποσόν από το εγκριθέν) αλλά και να αποδεχθούν τους όρους αποπληρωμής όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Για όσους δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να ενταχθούν (καθώς είχαν ήδη αποκλειστεί περίπου 49.000 από τους 139.000 που είχαν κάνει αιτήσεις) επίκειται και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής.
Έκπτωση 25% και στις εισφορές του Μαΐου – Αναλυτικά ποιοι την δικαιούνται
Όπως προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι όροι της β΄φάσης θα γίνουν γνωστοί μέσα στο Μάιο και θα υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα, για προβλήματα που έχουν διαγνωστεί. Ενδεχομένως έτσι, τον ερχόμενο Ιούλιο όπου θα διανεμηθούν δάνεια 1 δισ. επιπλέον, να μπορούσαν να ενταχθούν και αυταπασχολούμενοι χωρίς υπαλλήλους που διαμαρτύρονται γιατί αποκλείστηκαν,καθώς στη φάση αυτή το μέτρο κάλυψε επιχειρήσεις με 1-500 εργαζόμενους.
Από σήμερα πάντως, μπαίνουν για αίτηση για Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΜΟΝΟΝ οι 90.000 δικαιούχοι – επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση και επελέγησαν:
– είτε επειδή σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή
– είτε λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:
αα) για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασίων κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,
ββ) για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.
Για τις επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αλλά και για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου διαπιστώνεται με άλλους τρόπους.
Επιπλέον, ορίστηκαν και κάποια «ελάχιστα ποσά» ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, τους οποίους είχε η επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020.
Τα ελάχιστα ποσά αυτά είναι:
-από 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις ή και
-από 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους, αλλά και
– από 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους, ή ακόμα και
– από 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους, και
– από 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.
Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.
Οι επιστροφές
Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.
Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.
Το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και θα έχουν δυσκολία να επωφεληθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη, όπου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.
Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.
Γάμος… αποστειρωμένος; «Όχι ευχαριστώ» λένε οι Έλληνες και «βροχή» οι ακυρώσεις!

Τσάμικα και καλαματιανοί με αποστάσεις, γάμος χωρίς χαιρετούρες, νονοί με χειρουργικές μάσκες και μπουφέδες με… επιτήρηση. Ήρθε το τέλος του ελληνικού γάμου όπως τον ξέραμε;
Γάμος και βάφτιση την άνοιξη και το… ελληνικό καλοκαίρι: Μια συνθήκη πανίσχυρη μέσα στην πραγματικότητα που ζούμε. Ποιος δεν ήταν άραγε καλεσμένος κάθε τέτοια περίοδο, σε τουλάχιστον ένα από τα δύο παραπάνω μυστήρια; Και από την άλλη, ποιός – ακόμα και σε στενεμένη οικονομική κατάσταση- δε θεωρούσε εκ των ων ουκ άνευ ένα γλέντι, μεγάλο ή μικρό, για του παιδιού του τη χαρά (που λέει και το γνωστό άσμα);
Ο κορονοϊός έρχεται αυτό το καλοκαίρι να πετύχει ένα πλήγμα απέναντι σε αυτά τα δύο παραπάνω μυστήρια τόσο μεγάλο, που όμοιό του δεν υπήρξε ούτε στην πολυετή κρίση που πέρασε η χώρα. Μάλιστα παρ’ ο, τι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα υπολογίζεται, ανεπισήμως, ότι η βιομηχανία του γάμου κάνει τζίρο γύρω στα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό το νούμερο, τουλάχιστον για φέτος, θεωρείται χαμένο.
«Βροχή» οι ακυρώσεις – Γάμος… στην τύχη με τις νέες πιθανές ημερομηνίες
Όπως εξηγεί η Μαρία Νουνού, ιδιοκτήτρια μιας επιχείρησης διοργάνωσης –επιμέλειας γάμου και βάφτισης, για τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουν ακυρωθεί όλες οι εκδηλώσεις που είχε αναλάβει. « Είχα ήδη προλάβει να κλείσω από τον Φεβρουάριο 15 εκδηλώσεις για τον Μάιο και 20 για τον Ιούνιο. Είναι σοκαριστικό, αυτή τη στιγμή είμαι στο απόλυτο μηδέν».
Όπως συνεχίζει να λέει, σε μια πρώτη φάση και μη θέλοντας ακόμα να παραιτηθούν από αυτό που ονειρεύονταν και σχεδίαζαν εδώ και μήνες, μέχρι να έρθει ο κορονοϊός, πολλοί έχουν μεταθέσει τα σχέδια τους για Σεπτέμβριο – « Τα βλέμματα όλων μας είναι στραμμένα σε αυτόν τον μήνα. Να σημειωθεί βέβαια ότι μιλάμε μόνο για τις βαφτίσεις, η πλειονότητα των γάμων έχουν μεταφερθεί για του χρόνου, εκτός αν το ζευγάρι βιάζεται πολύ να παντρευτεί λόγω εγκυμοσύνης ή μεγάλης ηλικίας».
Ελπίδα… ο Αύγουστος
Η ιδιοκτήτρια μιας άλλης μικρή επιχείρησης είναι σε εξίσου δεινή θέση: «Ας ελπίσουμε να αξιοποιήσουμε λίγο τις αρχές και τα τέλη Αυγούστου που ήταν παραδοσιακά νεκρός μήνας για γάμους και βαφτίσεις. Θα μπορούσε ενδεχομένως να μας βοηθήσει κι ο Οκτώβριος που επίσης ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά ελλοχεύει ο φόβος για την εμφάνιση του νέου κύματος του κορονοϊού που ακούμε να ταυτίζεται με αυτό τον μήνα».
Και γιατί τελικά ο περισσότερος κόσμος ανακρούει πρύμναν; Γιατί οι περιορισμοί είναι πάρα πολλοί και δεν σταματούν στο πόσα άτομα μπορείς να καλέσεις, αλλά στο ότι δεν θα μπορείς να τους χαιρετήσεις στο τέλος του μυστηρίου ενώ και στο γλέντι δύσκολα θα μπορείς να χορέψεις κυκλικούς χορούς, κι άρα δύσκολα θα κάνεις κέφι. « Και πως να κάνεις όταν ανά κάθε καλεσμένο στο τραπέζι θα μεσολαβεί μία άδεια καρέκλα και στη μέση του τραπεζιού θα δεσπόζουν τα αντισηπτικά; » αναρωτιέται η κα Νουνού.
Μπουφές με… χωροφύλακες;
«Οι μπουφέδες θα είναι η μεγάλη σπαζοκεφαλιά των καλοκαιρινών γάμων, όσων γίνουν τέλος πάντων», λέει με τη σειρά του στο Dikaiolgitika ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς και σημειώνει πως είναι τόσο περίπλοκη η υγειονομική συνθήκη που πρέπει να διατηρηθεί σε έναν μπουφέ, που θα χρειάζονται τουλάχιστον οι διπλάσιοι εργαζόμενοι πίσω από αυτόν για να σερβίρουν σε ένα γάμο με υποπολλαπλάσια του συνηθισμένου άτομα.
Προσπαθώντας να μας δώσει την εικόνα που πολύ πιθανό να επικρατήσει στους φετινούς γάμους, ο κος Καββαθάς μας περιέγραψε έναν μπουφέ, στον οποίο οι καλεσμένοι προσέρχονται σχεδόν ένας-ένας ενώ για κάθε διαφορετικό πιάτο υπάρχει σχεδόν κι ένας διαφορετικός σερβιτόρος που φορά φυσικά γάντια και μόνο αυτός σερβίρει με τη λαβή τα φαγητά. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσην ώρα θα παίρνει η όλη διαδικασία. « Οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να κάνουν και τους χωροφύλακες» λέει χαρακτηριστικά ο κος Καββαθάς.
Μαντήλια;
Το ίδιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση και την ώρα των χορών με τον συνομιλητή μας να υποθέτει πως μια λύση θα ήταν ανάμεσα στις παλάμες των χορευτών να μεσολαβούν υφασμάτινα μαντήλια. Πόσο ευχάριστα είναι όμως όλα αυτά; «Καθόλου», παραδέχεται ο κος Καββαθάς ο οποίος τονίζει πως τα παραπάνω είναι ανοίκειες πρακτικές για τον Έλληνα.
Ο ίδιος λέει πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο των εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων περιμένουν να δουν τόσο τα πρωτόκολλα για τέτοιου είδους εκδηλώσεις αλλά και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρειάζεται ο κλάδος για να μην αφανιστεί.
Σύμφωνα με την κα Νούνου πάντως, πολλοί από τους επαγγελματίες της βιομηχανίας προσπαθούν να γίνουν όσο πιο ευέλικτοι γίνεται. Ένα παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες των κτημάτων όπου διοργανώνονται πολύ συχνά τα γλέντια, κι οι οποίοι δεν βάζουν πια πλαφόν 200 καλεσμένων για να αναλάβουν την εκδήλωση. Τώρα συμβιβάζονται και με πολύ λιγότερους. Το πιο δύσκολο όμως ερώτημα στην περίπτωση που κάποιος τολμηρός προχωρήσει τελικά , ο επόμενος γρίφος είναι ο εξής: «Θα εμφανιστούν όλοι οι καλεσμένοι;»
«Περιμένουμε άμεσα πρωτόκολλα» λέει κι η εκκλησία
Σε προβληματισμό βρίσκεται κι η ούτως ή άλλως σταθερά ενοχλημένη με όλες αυτές τις νέες συνθήκες Εκκλησία. Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν πως ούτε οι ίδιοι οι ιερείς γνωρίζουν ακόμα πόσα άτομα θα μπορούν να παρευρίσκονται στα δύο παραπάνω μυστήρια είτε μέσα, είτε έξω από έναν ναό. Οι ίδιοι θεωρούν πως ένα πρωτόκολλο είναι απαραίτητο μαζί και με αποσαφηνιστικές λεπτομέρειες ειδικά για το μυστήριο της βάφτισης. Σύμφωνα με τους ίδιους τα πρωτόκολλα πιθανόν να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.
Η εκτίμηση τους είναι πάντως ότι μάλλον θα επικρατήσει ο κανόνας: 1 άτομο ανά 10 τ.μ όπως και με τον εκκλησιασμό. Τονίζουν πάντως πως τα αβάπτιστα μωρά, λόγω καραντίνας και ακυρώσεων, είναι ήδη πολλά και οι γονείς τους θα προσπαθήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να κάνουν τη βάφτιση.
Επίσης, οι ίδιοι πηγές θεωρούν πολύ δύσκολο να δεχθεί η εκκλησία περιορισμούς όπως το να εμβαπτίζει ο ιερέας το μωρό φορώντας γάντια. Όπως μας είπαν: « δε νοείται το Άγιο Μύρο και το Άγιο λαδάκι να τα ακουμπήσει είτε ο νονός είτε ο ιερέας με πλαστικά γάντια».
Η μεγάλη αλυσίδα των πληττόμενων & ο φόβος μην αλλάξει ο ελληνικός γάμος για πάντα
Πίσω, στους εμπλεκόμενους της βαριάς βιομηχανίας του γάμου και της βάφτισης, αυτοί που θα στενάξουν φέτος το καλοκαίρι είναι και άλλοι πολλοί– ανθοπώλες, djs, φωτογράφοι, catering, υφασματάδες, μοδίστρες, ιδιοκτήτες οίκων νυφικών, γραφίστες, καταστήματα με προσκλητήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, κάβες….
Όσο γι αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της βιομηχανίας, όπως η κα Νουνού, πάνω κι από τη μεγάλη φετινή χασούρα το πιο απειλητικό ζήτημα είναι απ’ ο, τι φαίνεται άλλο. Όπως εξηγεί η ίδια: « φοβάμαι μήπως παγιωθεί ο φόβος για τις κοινωνικές συναθροίσεις. Φοβάμαι μη συνηθίσουμε στους γάμους των 20 ατόμων με ένα μικρό τραπέζι στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς. Φοβάμαι ότι θα χαθεί αυτή η γιορτινή και πανηγυρική αίσθηση στο μεγάλο γλέντι του ελληνικού γάμου. Επίσης, αν ο γάμος παύσει να είναι απόλαυση θα πάψουμε και να τον πληρώνουμε».
Τον ίδιο φόβο ενστερνίζεται σε ένα βαθμό και ο κος Καββαθάς που λέει πως η βιομηχανία του γάμου και της βάφτισης «ίδρωσε» για να διατηρήσει τα γλέντια των 200 και των 250 ατόμων εν μέσω βαθιάς κρίσης για να καταβαραθρωθεί στα 80 άτομα και στους πολύ στενούς κύκλους. Η εσωστρέφεια που προκάλεσε η καραντίνα αλλά και ο γενικευμένος οικονομικός φόβος που έχει το κοινό είναι πολύ πιθανό να κάνουν έξοδα σαν αυτά του γάμου να φαίνονται υπερβολικά και ίσως και «εκτός» νέας εποχής. Θα καταφέρει λοιπόν να νικήσει ο κορονοϊός τα δύο πιο διαχρονικά αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων; Η απάντηση δεν θα δοθεί τόσο το φετινό καλοκαίρι –όπου οι απώλειες είναι δεδομένες- όσο το επόμενο.
Αλλη μία υπόσχεση έδωσε ο Γιάννης Βρούτσης στους συνταξιούχους. Οι επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν στις 2 Ιουνίου. Για τα αναδρομικά αν και εφόσον.
Ο Γιάννης Βρούτσης υποσχέθηκε ότι στις 2 Ιουνίου, 250.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αυξημένες τις επικουρικές συντάξεις. Ελπίζουμε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης να μην αλλάξει γνώμη άλλη μία φορά.
Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ είπε ότι «δόθηκε το πράσινο φως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό». Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στις 2 Ιουνίου, που θα γίνει η καταβολή των επικουρικών συντάξεων, περίπου 250.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση μεσοσταθμικά 99,5 ευρώ μικτά. Όπως διευκρίνισε η αύξηση θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως περίπου 200 ευρώ.
Ερωτηθείς για τα αναδρομικά, ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε ότι, όταν και εφόσον καταβληθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και των επικουρικών από την 1η Οκτωβρίου 2019 στους εκατοντάδες-χιλιάδες συνταξιούχους, η καταβολή θα γίνει εφάπαξ, αυτόματα και συνολικά σε όλους. «Δεν θα γίνει σε δόσεις ούτε σε τμηματικές καταβολές» διευκρίνισε.