Κατεδαφίζονται 450 κτίσματα. Στην περιοχή θα παραμείνουν τα δεκατρία διατηρητέα κτίσματα

Τη θετική του γνωμοδότηση, ομόφωνη μάλιστα αλλά με όρους, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο αίτημα της Ελληνικό Α.Ε. για την κατεδάφιση 450 κτισμάτων (958 κτιριακών όγκων) εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Τον Ιανουάριο του 2020 το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή ως άρθρο σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (για τα υδατοδρόμια και τις άδειες οδήγησης) τις ρυθμίσεις για την κατεδάφιση των κτισμάτων στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου μετά από αίτημα της Ελληνικό Α.Ε. Είχε γράψει τότε η Χαρά Τζαναβάρα (28/1) ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δίνει “γην και ύδωρ” για να μπουν το ταχύτερο δυνατό μπουλντόζες στο Ελληνικό…».

Το «πράσινο φως» του ΚΑΣ για τις διαπιστωτικές πράξεις ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης (24/3) πριν ακόμα το ανακοινώσει στο πόπολο -το πρωί της 25ης Μαρτίου- το υπουργείο Πολιτισμού, αφού ως γνωστόν οι συνεδριάσεις γίνονται με τηλεδιασκέψεις και δεν τις παρακολουθούν οι δημοσιογράφοι. Στην περιοχή θα παραμείνουν τα δεκατρία διατηρητέα κτίσματα και όλα τα υπόλοιπα θα αποξηλωθούν και θα κατεδαφιστούν.

Το ΚΑΣ στη γνωμοδότηση έβαλε εννέα όρους. Κατ’ αρχήν για το σύνολο των εργασιών εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου να γίνουν υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη εκπροσώπου της αρμόδιας ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων και σύμφωνα με τους όρους σύναψης του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του κυρίου του έργου.

Ο όρος ισχύει για τις αντίστοιχες εργασίες του συνόλου της χερσαίας έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου, εφόσον απαιτούνται εκσκαφικές εργασίες. Να προηγηθούν μέτρα ασφάλειας και προστασίας του εκ μεταφοράς πιόσχημου ταφικού περιβόλου σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας ΕΦΑ.

Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των τεχνικών εργασιών, θα διακοπούν αμέσως και θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα (Ν. 3028/2002) και εκ των αποτελεσμάτων της θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου του ΥΠΠΟΑ.

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας κατεδάφισης των κτιρίων όπου στεγάζονται προσωρινά αρχαιολογικές αποθήκες και εργαστήριο συντήρησης της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων, πρέπει να εξασφαλιστεί και να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάστασή τους. Το σύνολο των προϊόντων των εργασιών θα μεταφερθεί εκτός των ορίων των αρχαιολογικών χώρων.

Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων προστασίας για παρακείμενα μνημεία και αρχαιότητες, θα λαμβάνονται άμεσα σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων. Επίσης να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους μεταβυζαντινούς ναούς των Αγίου Κοσμά & Δαμιανού και της Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, το σύνολο των δαπανών για τις αρχαιολογικές εργασίες θα καλυφθεί από τον κύριο του έργου, ενώ το θέμα θα εισαχθεί και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (2/4/2020).

 

Βασιλική Τζεβελέκου