Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αυστρία με «εμπλοκή» της ΜΙΤ- Β. Μακεδονία: Πρόταση μομφής κατά του αντιπροέδρου Ντιμιτρόφ λόγω Βουλγαρίας

Ένα περιστατικό κατασκοπίας από Ιταλό πολίτη, τουρκικής καταγωγής, απασχολεί την Αυστρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο διεθνή Τύπο ο φερόμενος ως κατάσκοπος έλαβε από την ΜΙΤ εντολή να σκοτώσει πολιτικό Κουρδικής καταγωγής.

Μια υπόθεση μυστηρίου με έναν κατάσκοπο και εντολές δολοφονίας πολιτικών βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αυστριακές αρχές. Τούρκος κατάσκοπος ισχυρίστηκε ότι έλαβε διαταγές να δολοφονήσει αυστριακή πολιτικό κουρδικής καταγωγής θέτοντας σε συναγερμό την αστυνομία.

Ο Feyyaz Öztürk δήλωσε ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) τον εκβίασε για να δολοφονήσει την βουλευτίνα Βιέννης, Berivan Aslan.

Ο Ιταλός πολίτης Öztürk, ο οποίος έχει τουρκική καταγωγή, βρίσκεται υπό κράτηση στην Αυστρία αφού παραδόθηκε στην αστυνομία. Από τότε που η Öztürk έκανε γνωστή την υπόθεση, η Aslan τέθηκε υπό αστυνομική προστασία και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι της χωρίς να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Αστυνομική έκθεση που διέρρευσε στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης και ελήφθη από την Daily Telegraph, περιγράφει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς του Öztürk.

Έλαβε εντολή να «εξαπλώσει το χάος» καθώς είχαν προγραμματιστεί άλλες δύο επιθέσεις εναντίον πολιτικών ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Peter Pilz, ιδρυτής του κόμματος της αντιπολίτευσης «Now», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Öztürk ισχυρίστηκε ότι ο σκοπός της επιχείρησης ήταν οι πολιτικοί «να πάρουν το μήνυμα» και αποκάλυψε πως η απόπειρα δολοφονίας της Aslan ήταν προγραμματισμένη για το Μάρτιο αλλά η επιχείρηση δεν πραγματοποιήθηκε γιατί έσπασε το πόδι του σε ατύχημα ενώ βρισκόταν στο Ρίμινι της Ιταλίας.

Β. Μακεδονία: Πρόταση μομφής κατά του αντιπροέδρου Ντιμιτρόφ λόγω Βουλγαρίας

Πρόταση δυσπιστίας κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπέβαλε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, αναφορικά με τη διαμάχη της γείτονος με τη Βουλγαρία λόγω του βέτο που άσκησε πριν ένα μήνα στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι ο Νίκολα Ντιμιτρόφ πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, επειδή, όπως είπε, αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για να επεξηγήσει τις κυβερνητικές πολιτικές σχετικά με τη διαμάχη της χώρας με τη Βουλγαρία.

Ο Μιλοσόσκι είπε ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έπρεπε να είχε αποπέμψει ο ίδιος τον Νίκολα Ντιμιτρόφ μέχρι τώρα, αλλά και ότι ο ίδιος ο Ντιμιτρόφ θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, εάν είχε την αίσθηση ευθύνης.

Ο σκοπός της πρότασης δυσπιστίας, πρόσθεσε ο Μιλόσοσκι, είναι να αποφευχθούν περαιτέρω επιβλαβείς αποφάσεις για τη χώρα που θα μπορούσαν να ληφθούν από τον Ντιμιτρόφ.

Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία στη Βουλή, έστω και ισχνή (62 βουλευτές, σε σύνολο 120 που αριθμεί το νομοθετικό Σώμα της Βόρειας Μακεδονίας), η πρόταση, η οποία θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Βουλής που θα ορίσει ο πρόεδρος του Σώματος, δεν αναμένεται να έχει καμία τύχη.

Οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν τον περασμένο Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες εντός του Δεκεμβρίου, αλλά η Σόφια αρνείται να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

«Αν υπάρχουν ανεπίλυτα διμερή ζητήματα στο τραπέζι της Ε.Ε.», δήλωσε τον Νοέμβριο, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, «και αυτά υπάρχουν μεταξύ κάποιων μελών, η Ένωση δεν θα μπορέσει να γίνει ισχυρότερη».