Καταργείται η αστυνομία ηθών στο Ιράν μετά από μήνες διαδηλώσεων — Ανάφλεξη και στη νότια Συρία με βίαιες διαδηλώσεις για την ακρίβεια

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν». Αυτά είναι τα λόγια του γενικού εισαγγελέα της χώρας, όπως τα μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σκληρό σώμα καταστολής που ήταν επιφορτισμένο με την επιβολή των αυστηρών νόμων κατά των γυναικών αποτελεί πια παρελθόν έπειτα από δύο και πλέον μήνες δυναμικών και αιματοβαμμένων κινητοποιήσεων.

Στελέχη της διαβόητης «αστυνομίας ηθών» εξάλλου είναι αυτά που κατηγορούνται ως υπεύθυνα για τη δολοφονία της Μχασά Αμινί, η δολοφονία της οποίας αποτέλεσε τη σπίθα για το ξέσπασμα οργής των τελευταίων εβδομάδων στη χώρα.

Η αστυνομία ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ «για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ». Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος. Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τς περιπολίες της το 2006.

Εξάλλου χθες Σάββατο οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές–, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος «για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα», τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες: βάσει αυτού, η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

 

Ανάφλεξη και στη νότια Συρία με βίαιες διαδηλώσεις για την ακρίβεια

Εκτός από το τουρκικό σφυροκόπημα στο Βορρά, η κυβέρνηση Ασάντ είναι αντιμέτωπη και με έκρηξη οργής στα νότια της χώρας, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης και της αύξησης των τιμών.

Στην επαρχία Σουέιντα δεκάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του κυβερνήτη και έβαλαν φωτιά σε ορισμένα σημεία διαμαρτυρόμενοι για τις δραματικές εξελίξεις.

Αυτόπτες μάρτυρες, μάλιστα, κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και κατοίκων.  Νωρίτερα, είχε προηγηθεί κινητοποίηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων οι οποίοι ζητούσαν την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Αυτόπτες μάρτυρες στη Σουέιντα δήλωσαν στο Reuters πως όταν οι διαδηλωτές εισήλθαν στο κτίριο, κατέβασαν φωτογραφίες του Άσαντ.

Η Συρία διέρχεται μια βαθιά οικονομική κρίση στην οποία μια πλειονότητα ανθρώπων, έπειτα από μια σύγκρουση που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες και οδήγησε στον εκτοπισμό εκατομμύρια άλλους, προσπαθούν σκληρά να εξασφαλίσουν τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά.Τρεις αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters πως ο κυβερνήτης δεν βρισκόταν στο κτίριο το οποίο είχε εκκενωθεί προτού οι διαδηλωτές επιτεθούν στα γραφεία.

«Το γραφείο του κυβερνήτη κάηκε ολοσχερώς από μέσα», δήλωσε ο Ραγιάν Μααρούφ, ένας πολιτικός ακτιβιστής και αρχισυντάκτης του Suwayda 24, ενός τοπικού ιστοτόπου που καλύπτει τη νότια περιοχή, ο οποίος είπε πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών.

«Υπήρξαν σφοδρά πυρά», είπε ο Μααρούφ στο Reuters και πρόσθεσε πως δεν είναι σαφές από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί στην περιοχή με την ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Μια πηγή στο νοσοκομείο της πόλης δήλωσε πως ένας άμαχος που νοσηλευόταν εκεί υπέκυψε στα τραύματά του από σφαίρες, ενώ ένας άλλος που τραυματίστηκε επίσης από σφαίρες παραμένει στο νοσοκομείο.

Η επαρχία Σουέιντα έχει γλιτώσει από τη βία που έχουν βιώσει άλλα τμήματα της Συρίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος το 2011 όταν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που ξέσπασαν εναντίον της διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η μειονότητα των Δρούζων, η πίστη των οποίων έχει τις ρίζες της στο ισλάμ, απέφυγαν να εμπλακούν στη σύγκρουση στη Συρία στην οποία κυρίως σουνίτες αντάρτες πολεμούν εναντίον του Άσαντ. Πολλοί κοινοτικοί ηγέτες και Δρούζοι ανώτατοι θρησκευτικοί ηγέτες αρνήθηκαν την κατάταξή τους στον στρατό.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Τουρκία σφυροκοπά τμήματα του Βορρά της χώρας βάζοντας στο στόχαστρο κουρδικούς πληθυσμούς, ενώ η Άγκυρα αφήνει υπαινιγμούς ότι προετοιμάζει και χερσαία επιχείρηση.

Εάν ο Ερντογάν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση θα σημάνει ότι τεντώνει το σχοινί με την Ουάσιγκτον και όχι μόνο, καθώς, εκτός από τις ΗΠΑ τόσο η Ρωσία όσο και χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν προειδοποιήσει κατά μιας τέτοιας απόφασης.