Καταπέλτης η ΟΕΝΓΕ για το “ακαταδίωκτο”: Η κυβέρνηση θωρακίζει και εξασφαλίζει ασυλία στην εγκληματική της πολιτική – Χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες ξανά ο Κ.Μπακογιάννης μπλόκαρε ψήφισμα

“Προφανέστατα στοχεύει στην συγκάλυψη κυβερνητικών ευθυνών” η πρόβλεψη της (ν)τροπολογίας για το “ακαταδίωκτο” να μην εξετάζονται ως μάρτυρες τα μέλη των Επιτροπών καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών σε ομόφωνη ανακοίνωσή της.

Τί και ποιόν ακριβώς εξυπηρετεί η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας; Είναι αυτονόητο ότι κανένας επιστήμονας δεν πρέπει να διώκεται για τη γνώμη που διατυπώνει ή για την ψήφο του στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά το αυτονόητο για να θωρακίσει και να εξασφαλίσει ασυλία στην εγκληματική της πολιτική” επισημαίνει ακόμα η ΟΕΝΓΕ.

Όπως τονίζει, η διαρροή μέρους των πρακτικών έδειξε ότι “οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες” αφού “δεν ακούει τους ειδικούς αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς και τους μόνους που ακούει είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι“, ενώ η ανακοίνωση τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση ότι και να κάνει «ασυλία» δεν πρόκειται να εξασφαλίσει. Είναι υπόλογη απέναντι στο λαό για τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα” και απαιτώντας την κατάργηση της τροπολογίας και την παύση των διώξεων σε νοσοκομειακούς γιατρούς και υγειονομικούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση ψήφισε άρον άρον τροπολογία που κατατέθηκε τελευταία στιγμή σε σχέση με την ευθύνη των μελών των Επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας (Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας, Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων και Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών).

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα μέλη των Επιτροπών «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των Επιτροπών».

Μόνο που στη μία από τις τρεις επιτροπές στις οποίες αναφέρεται η τροπολογία, πιο συγκεκριμένα την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη: δύο Γενικοί Γραμματείς, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β., ο πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Υ.

Γεννιέται εύλογα το ερώτημα: Τί και ποιόν ακριβώς εξυπηρετεί η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας; Είναι αυτονόητο ότι κανένας επιστήμονας δεν πρέπει να διώκεται για τη γνώμη που διατυπώνει ή για την ψήφο του στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά το αυτονόητο για να θωρακίσει και να εξασφαλίσει ασυλία στην εγκληματική της πολιτική.

Επίσης στην τροπολογία αναφέρεται πως τα μέλη των 3 επιτροπών “δεν εξετάζονται” (ως μάρτυρες). Αυτό προφανέστατα στοχεύει στην συγκάλυψη κυβερνητικών ευθυνών. Για παράδειγμα στην αναφορά που καταθέσαμε πρόσφατα ως ΟΕΝΓΕ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τονίζουμε, μεταξύ άλλων, πως είναι επικίνδυνες για τους ασθενείς οι εντολές υπουργών και διοικητών να περιθάλπονται ασθενείς πάσχοντες από COVID-19 από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων. Σύμφωνα με την τροπολογία δεν μπορούν να κληθούν ως μάρτυρες μέλη της 2ης επιτροπής (“των λοιμωξιολόγων”) για να επιβεβαιώσουν με τις καταθέσεις τους το αυτονόητο, δηλαδή πως όντως είναι αδιανόητο ασθενείς πάσχοντες από μια ιογενή λοίμωξη να περιθάλπονται από Μαιευτήρες ή από Ψυχιάτρους επειδή η κυβέρνηση αμέλησε να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις τις οποίες απαιτούμε ήδη από τον Μάρτιο 2020.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση:
Εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αποτελεί πρόκληση την ώρα που εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο της γνώμης των μελών των Επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας, να διώκει τη διαφορετική γνώμη, να στήνει βιομηχανία διώξεων και μηνύσεων σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών επειδή θίγεται από την γνώμη που εκφράζουν, επειδή αρνούνται να συγκαλύψουν και αποκαλύπτουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.

Κραυγαλέες περιπτώσεις, οι διώξεις σε βάρος της Προέδρου και του Ταμία του Δ.Σ. της Ε.Ν.Ι.Θ., επειδή είπαν αυτό που τους υπαγόρευε η συνείδησή τους σαν γιατροί.

Παρεμβαίνει και μας εμποδίζει να ασκούμε ανεμπόδιστα τα καθήκοντα μας σαν επιστήμονες αφού μας στερεί τα απαραίτητα εφόδια για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς μας.

Εξαναγκάζει γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων να αντιμετωπίζουν ασθενείς με Covid και βάζει τους διάφορους πρόθυμούς της να απειλούν με αναφορά στον Εισαγγελέα όποιον συνάδελφο εναντιώνεται.

Διατηρεί την εγκύκλιο Χουλιαράκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία καταλογίζονται υπέρογκα εξοντωτικά ποσά στους γιατρούς και η οποία κρέμεται σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας κατά την άσκηση των ιατρικών μας καθηκόντων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Όπως πρόσφατα αποδείχτηκε με την διαρροή μέρους των πρακτικών, η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, άλλωστε και οι νοσοκομειακοί γιατροί ειδικοί είμαστε, αντίθετα υπαγορεύει στους ειδικούς και τους μόνους που ακούει είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Εργαλειοποίησε και εργαλειοποιεί την επιστημονική γνώμη.

Ένα είναι βέβαιο. Η κυβέρνηση ότι και να κάνει «ασυλία» δεν πρόκειται να εξασφαλίσει. Είναι υπόλογη απέναντι στο λαό για τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.

Απαιτούμε την κατάργηση της τροπολογίας.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς.

 

Χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες ξανά ο Κ.Μπακογιάννης μπλόκαρε ψήφισμα κατά της διάλυσης του ΚΕΘΕΑ από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας

Ένα μήνα αφότου ο Κώστας Μπακογιάννης είχε “συμπράξει” με τους χρυσαυγίτες στο δημοτικό συμβούλιο για να εμποδίσει την έκδοση ψηφίσματος αλληλεγγύης στον συνδικαλιστή γιατρό Κώστα Καταραχιά κατά της εκδικητικής του απόλυσης από τον “Άγ.Σάββα”, ο δήμαρχος Αθηναίων, όπως καταγγέλλει η “Ανοιχτή Πόλη”, αξιοποίησε για άλλη μία φορά τη συμβολή των χρυσαυγιτών για να μπλοκάρει νέο ψήφισμα, αυτή τη φορά κατά της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η “Ανοιχτή Πόλη” κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας ψήφισμα ενάντια στο σχέδιο νόμου για το ΚΕΘΕΑ, με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί το αυτοδιοίκητο και όλα τα συλλογικά όργανα του ΚΕΘΕΑ.

Παράλληλα το σχέδιο νόμου συγχωνεύει θεραπευτικές δομές ανόμοιες και ασύμβατες μεταξύ τους, εξαφανίζει την έννοια της θεραπευτικής κοινότητας και αλλοιώνει τη θεραπευτική προσέγγιση του οργανισμού, καταργεί τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και παραμερίζει όλες τις διαδικασίες και τα όργανα ελέγχου της διοίκησης.

Το ψήφισμα στηρίχτηκε από σύσσωμη τη δημοκρατική αντιπολίτευση, καλώντας την πολιτεία να σεβαστεί τη θεραπευτική φυσιογνωμία και αποστολή του ΚΕΘΕΑ, ενώ παράλληλα ζητούσε την απόσυρση του προσχέδιου νόμου που θίγει βαρύτατα την επιστημονική και οργανωτική λειτουργία του ιστορικού φορέα.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ανοιχτή Πόλη, «για μια ακόμα φορά, ο κ. Μπακογιάννης επέλεξε να λειτουργήσει ως πιστός ακόλουθος των κυβερνητικών σχεδιασμών και κατέφυγε στις ψήφους των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής για να εμποδίσει το σώμα να τοποθετηθεί σε ένα ζήτημα που είναι τόσο κρίσιμο για τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας»

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζήτησε με ψήφισμα του την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το ΚΕΘΕΑ.