Καταδικάζουν το πραξικόπημα στη Μιανμάρ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ – Στους δρόμους ξανά οι Καταλανοί για τον Ασέλ και τη Δημοκρατία

Καταδικάζουν το πραξικόπημα στη Μιανμάρ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Στην καταδίκη του στρατιωτικού πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στη Μιανμάρ την 1η Φεβρουαρίου 2021 προχώρησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. «Η ΕΕ στέκεται δίπλα στο λαό της Βιρμανίας», τόνισαν οι υπουργοί.

Με τα συμπεράσματα που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα, οι Υπουργοί ζητούν την αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης μέσω του άμεσου τερματισμού της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την αποκατάσταση της νόμιμης πολιτικής κυβέρνησης και το άνοιγμα του νεοεκλεγέντος κοινοβουλίου. Καλούν ξανά τις στρατιωτικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τον Πρόεδρο U Win Myint, την Πρωθυπουργό Daw Aung San Suu Kyi και όλους εκείνους που έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα.

Οι 27 καλούν τις αρχές σε αυτοσυγκράτηση και όλες τις πλευρές να απέχουν από τη βία.

Σημειώνουν δε ότι ενώ η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον διάλογο με όλα τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη για την επίλυση της κρίσης, η ΕΕ είναι ταυτόχρονα έτοιμη να εγκρίνει περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν εκείνους που ευθύνονται άμεσα για το στρατιωτικό πραξικόπημα και τα οικονομικά τους συμφέροντα. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα συνεχίσει να επανεξετάζει όλα τα εργαλεία πολιτικής της καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της για την αναπτυξιακή συνεργασία και τις εμπορικές της προτιμήσεις.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και θα επιδιώξει να αποφύγει μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον λαό της Μιανμάρ, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες συνθήκες.

Δηλώσεις Μπορέλ κατά την έναρξη του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των 27 Υπουργών της οποίας προεδρεύει, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, εξήγησε την ατζέντα της ημέρας. «Σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό και με μακρά ατζέντα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία, επιτρέψτε μου να δώσω την ατζέντα: πρώτα η σχέση μας με τη Ρωσία, η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η Μιανμάρ, το Χονγκ Κονγκ, η Λευκορωσία, η Στρατηγική Πυξίδα, το Κέρας της Αφρικής, το Σαχέλ, η νότια γειτονιά».

«Και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι θα έχουμε μια συνάντηση με τον συνάδελφό μας, τον νέο υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν. Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της σημασίας των ανανεωμένων διατλαντικών μας σχέσεων».

«Όσον αφορά τη Ρωσία, είναι σαφές ότι η Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι υπάρχει μια άρνηση της Ρωσίας να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της συμπεριλαμβανομένης της άρνησης να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα υπάρξει μια σημαντική συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών για το πώς να αντιδράσουν σε αυτό και ελπίζω να το κάνουμε με ενιαίο και αποφασιστικό τρόπο. Ας δούμε τα αποτελέσματα των συζητήσεων σήμερα», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης) πραγματοποιούνται σημαντικές διπλωματικές επαφές με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν. που εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ. Πιστεύω ότι είναι ένας τρόπος για το Ιράν να επιστρέψει στην εκπλήρωση των πυρηνικών του υποχρεώσεων», ανέφερε.

«Στη Λευκορωσία, η καταστολή αυξάνεται. Υπάρχει εκφοβισμός του πληθυσμού και της κοινωνίας των πολιτών. Εκεί πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τι συζητούν οι Υπουργοί Εξωτερικών προκειμένου να δώσουν μια γρήγορη απάντηση», κατέγραψε ο Μπορέλ.

Σε ό,τι αφορά την “Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ”, δήλωσε ότι «είναι ένας τρόπος να ληφθούν υπόψη το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας τρόπος για τους Υπουργούς Άμυνας να κάνουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με αυτό το σύνολο προκλήσεων».

«Όπως είπα, έχουμε πολλά σημεία σχετικά με το Κέρας της Αφρικής, το Σαχέλ, μετά την πρόσφατη διάσκεψη με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν που πραγματοποιήθηκε στο Τσαντ».

Τέλος αναφέρθηκε στη νότια γειτονιά ενόψει της πλήρους συζήτηση για το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, «όπου θα μιλήσουμε επίσης για την κατάσταση των μεταναστών και την μεταναστευτική πολιτική».

Στους δρόμους ξανά οι Καταλανοί για τον Ασέλ και τη ΔημοκρατίαΣτους δρόμους ξανά οι Καταλανοί για τον Ασέλ και τη Δημοκρατία

Συνεχείς είναι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ισπανία για τη φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Ασέλ με την κατηγορία ότι προσέβαλε τη μοναρχία και εξύμνησε την τρομοκρατία με τα τραγούδια του. Σημειώνεται ότι το ισπανικό κράτος έχει συλλάβει τον γνωστό τραγουδιστή με νόμο-φίμωτρο του Μαριάνο Ραχόι.

Η ποινή των 9 μηνών φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Ασέλ, γνωστό για τις αριστερές πεποιθήσεις του και τους στίχους του που καταγγέλλουν το σύστημα, πυροδότησε όχι μόνο διαδηλώσεις αλλά και μια έντονη συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης στην Ισπανία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κατόπιν εορτής ότι θα προωθήσει ένα λιγότερο περιοριστικό νομοσχέδιο για την ελευθερία του λόγου.

Το βράδυ της Κυριακής, για έκτη διαδοχική νύχτα, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση διαμαρτυρίας υπέρ του Ασέλ αλλά και της Δημοκρατίας στη Βαρκελώνη, με τους διαδηλωτές να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον μουσικό.

Ωστόσο, όσο προχωρούσε η νύχτα, η αρχικά ειρηνική συγκέντρωση έδωσε τη θέση της στην ένταση και τα επεισόδια, με διαδηλωτές –φορώντας ως επί το πλείστον σκούρα ρούχα –να συγκρούονται με δυνάμεις της αστυνομίας στο κέντρο της ισπανικής πόλης.

Τις τελευταίες ημέρες, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στα επεισόδια που έχουν λάβει χώρα στην Καταλονία. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ του Ασέλ έχουν γίνει σε πολλές άλλες περιοχές της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μαδρίτης, ωστόσο ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές.