Καταγγελίες καταπέλτης για εμβολιασμούς εκτός σειράς: “Έχουν ενταθεί αντί να μειώνονται” – Επίδομα 400 ευρώ: Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις. Οι δικαιούχοι

Το φαινόμενο των εκτός λίστας εμβολιασμών για λίγους προνομιούχους περιέγραψε ο Θύμιος Γεωργόπουλος, πρώην Διοικητής των νοσοκομείων Ερυθρός Σταυρός, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, και νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας στην Τζούλυ Τσίγκα και στην εκπομπή στο Κόκκινο. Μίλησε με συγκεκριμένα παραδείγματα, δηλώνοντας ότι έχει και στοιχεία, ενώ κατήγγειλε ότι το φαινόμενο έχει ενταθεί, αντί να μειώνεται. Συγκεκριμένα τόνισε:

“Στις 16/2 ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Ερυθρού έστειλε τη θυγατέρα του, ετών 22, μαγείρισσα στο επάγγελμα, γνωστή από το περυσινό Παιχνίδι Master Chef, να πάει να εμβολιαστεί στο Κέντρο Υγείας Καλλιθέας, όπου ήταν η μητέρα της, πνευμονολόγος διευθύντρια  και να κάνει το επαναληπτικό εμβόλιο στον Ερυθρό στις 9/3 . Μάλιστα, έφερε και τον επίσης συνομήλικο σύζυγο της που είναι απλά μηχανολόγος στο SEAJET, δηλαδή καμιά σχέση με υγειονομικούς και δεν ήταν σε καμιά λίστα.

Έχουμε τη περίπτωση του Γιάννη Αγγελικούση, του μεγαλοεφοπλιστή, ο οποίος πρόσφατα πέθανε. Στις 23/2, η ηλικιακή ομάδα που ανήκε δεν ήταν σε πρόγραμμα εμβολιασμών. Προσήλθε στο ταπεινό νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας και εμβολιάστηκε. Μάλιστα, από τη μεριά του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, εστάλη στις 4/3 email  ”Παρακαλώ να μας ενημερώσετε άμεσα αν τα παρακάτω ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ κτλπ είναι προσωπικό του νοσοκομείου ” και αναφέρεται στον μακαρίτη μεγαλοεφοπλιστή. Ούτε το Υπουργείο ήξερε τίποτα, ούτε ξέρουμε τι απάντησε η Διοίκηση του Νοσοκομείου

Στις 3 Απριλίου προσήλθε η υποδιοικήτρια της Β ΥΠΕ Πειραιά, Δίπλα Μαρία, η οποία δεν είναι υγειονομικός ούτε ανήκει σε ευπαθή ομάδα, εμβολιάστηκε, με σύσταση εμβολιασμού χειρόγραφη, η οποία συμπληρώνεται εκείνη την ώρα. Δε προσήλθε μόνη. Προσήλθε και η Μαρία Αγγελικούση, η θυγατέρα του εφοπλιστή που πρόσφατα πέθανε, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος Λονδίνου και συνοδευόταν από το σύζυγο της, Σέρβος στη καταγωγή, έκπτωτος πρίγκιπας, κι αυτός μόνιμος κάτοικος Λονδίνου”.

 

Επίδομα 400 ευρώ: Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοιεπιστήμονες,

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διευρύνθηκε ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που καθίστανται δικαιούχοι της εν λόγω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

Στις 15 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από επιστήμονες για την χορήγηση του επιδόματος των 400 ευρώ. Με τα διευρυμένα κριτήρια, στους πληττόμενους κλάδους συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό κι επισιτισμό που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διευρύνθηκε ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που καθίστανται δικαιούχοι της εν λόγω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Επίσης, το επίδομα των 400 ευρώ απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με τους ακόλουθους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

6910: Νομικές Δραστηριότητες
7111: Αρχιτέκτονες
7112: Μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
8621: Γενικά ιατρικά επαγγέλματα
8622: Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα
8623: Οδοντιατρικά επαγγέλματα
7500: Κτηνίατροι
6920: Δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών
7022: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης

Η «ΕΡΓΑΝΗ» είναι ανοιχτή από τις 19 Μαρτίου για καταχώρηση διορθώσεων κατά τον πρώτο κύκλο της υποβολής αιτήσεων (π.χ. σε περιπτώσεις που έγινε λάθος στο ΙΒΑΝ). Στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» στην ίδια προθεσμία μπορούν να υποβάλουν αίτηση και όσοι δεν το έπραξαν για οποιονδήποτε λόγο την προηγούμενη φορά.

Διευκρινίζεται ότι, όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ και είχαν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου.

Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση, θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ, της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ, για να διαπιστωθεί, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης.

Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων, που θα προκύψει, θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ, που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 30 ημέρες, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την ΚΥΑ δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Απασχολήθηκαν κατά το 2019 –με πλήρη ή μερική απασχόληση- χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις το 2020
  • Ελαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας επιμηκύνθηκε κατά 1 μήνα το ως άνω χρονικό διάστημα.
  • Δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν και δεν θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021
  • Δεν έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας ή το επίδομα μακροχρονίως ανέργων για τους μήνες Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021
  • Δεν είναι δικαιούχοι, δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από άλλη αιτία για το πρώτο δίμηνο του έτους.

Η καταβολή πραγματοποιείται μετά από έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν προαναφερθεί και διασταύρωση με τα στοιχεία που τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Στη συνέχεια, οι δικαιούχοι θα κληθούν από τον ΟΑΕΔ να επικαιροποιήσουν στην ηλεκτρονική τους πλατφόρμα στοιχεία όπως το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση ότι παραμένουν άνεργοι, ότι δεν απορρέει υποχρέωση επαναπρόσληψης από τη σύμβασή τους και ότι σε περίπτωση ανάληψης εργασίας θα ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον ΟΑΕΔ για τον ακριβή χρόνο της καταβολής. Ο προϋπολογισμός του μέτρου εκτιμάται στα 18 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι αφορά σε 20.000 περίπου εργαζομένους.