Καταγγελίες για παράνομη διακίνηση Τούρκων στη Γερμανία από δήμους ΑΚΡ – Πρωτοποριακό «πείραμα»: Επαναμολύνουν εθελοντές με Covid για να δουν πώς αντιδρά ο οργανισμός τους

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού
Τι μεταδίδει από την Τουρκία η ανταποκρίτρια του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη

Βουλευτές από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) και το Die Linke της Γερμανίας κατέθεσαν ερώτηση στα αντίστοιχα κοινοβούλιά τους σχετικά με ισχυρισμούς ότι δήμοι του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ έχουν βοηθήσει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία.

Οι Ορχάν Σαριμπάλ και Γκιοκάι Ακμπουλούτ αποκαλύπτουν μια σειρά αναφορών για Τούρκους που ταξιδεύουν στη Γερμανία με ειδικό διαβατήριο που παρέχεται από δήμους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να μην επιστρέψουν ποτέ έναντι αδράς αμοιβής. Ο Σαριμπάλ από το CHP ρώτησε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, εάν έχει αναληφθεί μία τέτοια πρωτοβουλία από τους δήμους, προκειμένου να φυγαδεύουν Τούρκους πολίτες στο εξωτερικό, παρέχοντας «χρυσά διαβατήρια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοζτζού» σχετικά με το θέμα, στους ανθρώπους που έχουν ήδη φύγει παράνομα στη Γερμανία είχαν εκδοθεί υπηρεσιακά διαβατήρια, τα οποία δεν απαιτούν βίζα για να ταξιδέψουν από δήμους του AKP. Ο δημοσιογράφος, Ισμαήλ Σαϊμάζ, έγραψε ότι τουλάχιστον 300 άτομα έχουν μετακομίσει στη Γερμανία μέσω παρόμοιων προγραμμάτων από το 2019. Οι διοργανωτές δήμοι χρεώνουν 7.250 ευρώ (8.680 $) ανά άτομο, σύμφωνα με τον Σαϊμάζ.

Μαρία Ζαχαράκη

Μαρία Ζαχαράκη

 

Πρωτοποριακό «πείραμα»: Επαναμολύνουν εθελοντές με Covid για να δουν πώς αντιδρά ο οργανισμός τουςΠρωτοποριακό «πείραμα»: Επαναμολύνουν εθελοντές με Covid για να δουν πώς αντιδρά ο οργανισμός τους

Βρετανοί επιστήμονες ενεργοποίησαν σήμερα μία έρευνα, η οποία θα εκθέσει τους συμμετέχοντες σε αυτή, που έχουν νοσήσει από την πανδημία Covid-19, για δεύτερη φορά στο νέο κορωνοϊό, προκειμένου να εξεταστεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και να διαπιστωθεί αν θα νοσήσουν για δεύτερη φορά.

Το Φεβρουάριο, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε την έγκρισή της για την πραγματοποίηση ειδικών ερευνών, στο πλαίσιο των οποίων εθελοντές εκτίθενται με τη θέλησή τους στην COVID-19 προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα για την ασθένεια που προκαλεί ο κορvνοϊός.

Η νέα μελέτη ενεργοποιήθηκε σήμερα, ενώ διαφέρει από τη μελέτη που είχε ανακοινωθεί το Φεβρουάριο, καθώς επιδιώκει την επαναμόλυνση ανθρώπων που έχουν ήδη νοσήσει από την COVID-19, σε μία προσπάθεια εμβάθυνσης της κατανόησης του μηχανισμού ανοσίας και όχι της μόλυνσης ανθρώπων για πρώτη φορά.

«Οι πληροφορίες από την έρευνα αυτή θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε καλύτερα εμβόλια και θεραπείες και επίσης να κατανοήσουμε αν οι άνθρωποι προστατεύονται αφού έχουν νοσήσει από την COVID-19 και για πόσο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Έλεν Μακσέιν ειδική στους εμβολιασμούς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που έχει ηγετικό ρόλο στη διεξαγωγή της μελέτης.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η έρευνα θα βοηθήσει στην κατανόηση σχετικά με το ποιοι είναι οι μηχανισμοί που προστατεύουν κατά της μόλυνσης για δεύτερη φορά.

Οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει αυτού του τύπου τις έρευνες για δεκαετίες, προκειμένου να μάθουν περισσότερα σχετικά με ασθένειες, όπως, η ελονοσία, η γρίπη, ο τύφος και η χολέρα, αλλά και να αναπτύξουν θεραπείες και εμβόλια κατά των ασθενειών αυτών.

Το πρώτο στάδιο της έρευνας θα επιδιώξει να καθορίσει την ελάχιστη δόση του κορωνοϊού, η οποία απαιτείται για την αναπαραγωγή του σε περίπου ποσοστό 50% των συμμετεχόντων, ενώ θα μελετηθούν και οι ασυμπτωματικοί.

Στο δεύτερο στάδιο, το οποίο θα αρχίσει το καλοκαίρι, θα μολυνθούν διαφορετικοί εθελοντές με την καθορισμένη δόση που θα προκύψει από το πρώτο στάδιο.

Στην πρώτη φάση, τουλάχιστον 64 υγιείς συμμετέχοντες, ηλικίας 18-30 που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό πριν από τρεις μήνες, θα μολυνθούν για δεύτερη φορά με το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

Οι ίδιοι θα παραμείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 17 ημέρες και θα παρακολουθούνται, ενώ όποιος παρουσιάζει συμπτώματα θα λαμβάνει τη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*