Καταγγελία ΟΕΝΓΕ: Ο Σαλμάς απείλησε γιατρό επειδή «τόλμησε» να αναδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης – Απερίφραστη καταδίκη της προσπάθειας φίμωσης υπαλλήλων του υπ. Μετανάστευσης

«Μη με ξαναπιάσεις στο στόμα σου…, να είσαι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις σου» – Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχωρά η Ε.Γ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εναντίον του Μάριου Σαλμά.

Στη δημόσια ανακοίνωση – επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας “καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη ενέργεια του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σαλμά Μάριου ο οποίος κάλεσε στο κινητό του τηλέφωνο το μέλος του Γενικoύ Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ Μάκη Αραβανή, γιατρό παθολόγο στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου και τον απείλησε λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Έχω στα χέρια μου υποθέσεις ασθενών…, μπορεί να βρεθείς εμπλεκόμενος…, μη με ξαναπιάσεις στο στόμα σου…, να είσαι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις σου»

«Ο κ. Σαλμάς επιδίωξε να εκφοβίσει τον συνάδελφο επειδή «τόλμησε» να αναδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης, της διοίκησης της 6 ης ΥΠΕ και του διοικητή του νοσοκομείου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο του Αγρινίου. Επειδή «τόλμησε» να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με τις δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ., ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νοσοκομείο του Αγρινίου, επιχείρησε να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «εκτιμώ και σέβομαι την προσπάθεια όλου του προσωπικού, τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ικανοποιητικά, δεν ήταν υπέρ του κόσμου αλλά εναντίον του κόσμου» αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ καταδικάζοντας απερίφραστα την απαράδεκτη ενέργεια του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σαλμά Μάριου.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι « Έδειξε με αυτή του την ενέργεια πόσο «σέβεται» έναν συνάδελφο που όπως και οι υπόλοιποι γιατροί του νοσοκομείου Αγρινίου εφημερεύει μόνος του, χωρίς άλλο ειδικευμένο παθολόγο, καλύπτοντας ταυτόχρονα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, την Παθολογική Κλινική και την Κλινική Covid. Έναν γιατρό που, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, κάνει 6- 7 ενεργείς εφημερίες το μήνα και όταν εφημερεύει δουλεύει συνεχόμενα 30 και 32 ώρες χωρίς ξεκούραση».

Ο ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει της ενεργεία αυτή «απαράδεκτη» η οποία όμως όπως επισημαίνει «δεν είναι ούτε μεμονωμένη, ούτε ξεκομμένη από την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος των εργαζομένων. ΕΔΕ σε γιατρούς, περικοπή μισθού σε ειδικευόμενους γιατρούς επειδή «αντιμίλησαν» στον διοικητή, κάμερες στα σχολεία, αστυνομία στα πανεπιστήμια, απαγόρευση εξέτασης των δημοσίων υπαλλήλων ως μαρτύρων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, νέο χτύπημα στη συλλογική οργάνωση και τη συνδικαλιστική δράση με το νομοσχέδιο έκτρωμα που κατατέθηκε στη Βουλή».

Την ίδια ώρα υπενθυμίζει ότι «στην περίπτωση του νοσοκομείου Αγρινίου οι αρμόδιοι του νοσοκομείου και της 6 ης ΥΠΕ από την αρχή της πανδημίας είχαν αγνοήσει προκλητικά τις επισημάνσεις των νοσοκομειακών γιατρών, της Ένωσης Αιτωλοακαρνανίας και της ΟΕΝΓΕ, και τώρα που γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα της πολιτικής τους προσπαθούν να μετακυλήσουν στους υγειονομικούς τις ευθύνες όπως έχει γίνει και σε μια σειρά άλλων περιπτώσεων. Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για να εκφράζουμε δημόσια τις απόψεις μας. Δεν ανεχόμαστε τη λογοκρισία. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να καταδικαστούν και έχουν ήδη καταδικαστεί αποφασιστικά στη συνείδηση των συναδέλφων» καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.

Απερίφραστη καταδίκη της προσπάθειας φίμωσης υπαλλήλων του υπ. ΜετανάστευσηςΑπερίφραστη καταδίκη της προσπάθειας φίμωσης υπαλλήλων του υπ. Μετανάστευσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το έγγραφο της νομικής συμβούλου του κράτους, Ελένης Πασαμιχάλη, που ούτε λίγο ούτε πολύ απαγορεύει στους υπαλλήλους του υπουργείου να καταθέτουν ως μάρτυρες σε δίκη κατά του Δημοσίου.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, συντασσόμενο στο πλάι των υπαλλήλων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και ενώνοντας τη φωνή τους με όσους έχουν καταδικάσει την παράνομη και απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η χρονική συγκυρία κατά την οποία επιλέχθηκε να μας κοινοποιηθεί καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Υπενθυμίζουμε ότι πλησιάζει η εκδίκαση των αγωγών ενάντια στο Υπουργείο σχετικά με την εκδικητική απόλυση των συναδέλφων/ισσών που συνέβη τον Μάιο του 2020, οι οποίοι/ες επέστρεψαν στην Υπηρεσία κατόπιν αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, ενώ παράλληλα εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις πρώην και νυν συμβασιούχων του Υπουργείου και της Υπηρεσίας Ασύλου».

Και δηλώνει:

«Διαρκής υπόσχεση του Σωματείου μας είναι ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους /ις εργαζόμενους/ες και τα συμφέροντα τους απέναντί σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία του Υπουργείου και υπενθυμίζουμε στον Υπουργό ότι θα μας βρει απέναντί του ενάντια στον αντιδραστικό κατήφορο».

Η ανακοίνωση ακολουθεί:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ

Εισαγωγή

Το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου καταδικάζει απερίφραστα την πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης των υπαλλήλων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε μία πρωτόγνωρη κίνηση μαζικού εκφοβισμού κοινοποιήθηκε έγγραφο από το Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο ενημερώνει τους/ις υπαλλήλους ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων του Υπουργείου «…υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το ελληνικό δημόσιο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, καθώς και ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου είναι δυνατή μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου».

Το συγκεκριμένο έγγραφο που προωθήθηκε από Προϊσταμένους σε διάφορα τμήματα του Υπουργείου, χωρίς να συνοδεύεται από διευκρινίσεις, χωρίς εξαιρέσεις ή παραπομπές σε νομικές διατάξεις, πρόκειται για ένα αυταρχικό και αντισυνταγματικό κείμενο, καθώς, εκ του Συντάγματος, οι πολίτες έχουν υποχρέωση μαρτυρίας και αληθείας ενώπιον της δικαιοσύνης και το απόρρητο των πληροφοριών για το οποίο δεσμεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι γενικό και αόριστο.

Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε σάλο και κινητοποίησε τα αντανακλαστικά πλήθους φορέων, οργανώσεων, κομμάτων και συνδικαλιστών οργάνων, που με τις ανακοινώσεις τους καταφέρθηκαν εναντίον του συγκεκριμένου εγγράφου, αναδεικνύοντας τον έκδηλο αντιδημοκρατικό του χαρακτήρα. Το δελτίο τύπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τοποθετήθηκε επί του ζητήματος και διευκρινίζει ότι «Εξυπακούεται ότι οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά τον χειρισμό των δικαστικών υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί, δρουν εντός του πλαισίου που το Σύνταγμα, ο Οργανισμός του ΝΣΚ, αλλά και οι παραπάνω Κώδικες προσδιορίζουν και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν- ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να θέσουν – πρόσθετους περιορισμούς στους υπαλλήλους που αφορούν στο επιτρεπτό ή στο περιεχόμενο της μαρτυρίας τους».

Παρότι το συγκεκριμένο έγγραφο θορύβησε σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, η χρονική συγκυρία κατά την οποία επιλέχθηκε να μας κοινοποιηθεί καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Υπενθυμίζουμε ότι πλησιάζει η εκδίκαση των αγωγών ενάντια στο Υπουργείο σχετικά με την εκδικητική απόλυση των συναδέλφων/ισσών που συνέβη τον Μάιο του 2020, οι οποίοι/ες επέστρεψαν στην Υπηρεσία κατόπιν αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, ενώ παράλληλα εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις πρώην και νυν συμβασιούχων του Υπουργείου και της Υπηρεσίας Ασύλου. Το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου γνωρίζει ότι ο σκοπός του συγκεκριμένου εγγράφου δεν είναι άλλος παρά η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού μεταξύ των εργαζομένων και ειδικά όσων συνδικαλίζονται, καθιστώντας πασιφανές ότι στοχεύει στο να αποτρέψει την προσέλευση μαρτύρων στις εργατικές και άλλες διάφορες που εκκρεμούν εναντίον του Υπουργείου.

Το μόνο που καταφέρνουν τέτοιου είδους κινήσεις είναι να μας υπενθυμίζουν την ανάγκη καλλιέργειας σχέσεων αλληλεγγύης στους χώρους εργασίας μας ως αντίβαρο στις προκλήσεις και επιθέσεις που δεχόμαστε. Διαρκής υπόσχεση του Σωματείου μας είναι ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους /ις εργαζόμενους/ες και τα συμφέροντα τους απέναντί σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία του Υπουργείου και υπενθυμίζουμε στον Υπουργό ότι θα μας βρει απέναντί του ενάντια στον αντιδραστικό κατήφορο.

• Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του από 01.06.2021 εγγράφου και των σχετικών διευκρινιστικών αυτού!
• Απαιτούμε εξηγήσεις για τον λόγο που συνεχίζει το Υπουργείο να αποστέλλει το από 01.06.2020 έγγραφο στους/ις υπαλλήλους του παρά την σωρεία καταγγελιών.