Καταγγέλλουν και βγαίνουν στους δρόμους οι γιατροί της Αχαΐας — Πρώτη ημέρα εργασιών στην Πανεπιστημίου. Οι πρώτες εικόνες

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας, με αφορμή την «απελπιστική» –όπως τη χαρακτηρίζουν– πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής, εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι «έχει χρεοκοπήσει» η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας που ακολουθείται από την κυβέρνηση και τα τοπικά κέντρα αποφάσεων, ότι «δεν δόθηκε ποτέ» η μάχη του μαζικού εμβολιασμού και ότι «παραμένει ανύπαρκτη» η επιδημιολογική στρατηγική.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως το ΕΣΥ αντί να ενισχυθεί, συρρικνώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο προϋπολογισμού και κατά χιλιάδες σε επίπεδο προσωπικού.

Αναφορικά με την περιοχή της Αχαΐας οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι σε κάθε εφημερία εισάγονται κατά μέσο όρο ασθενείς που αντιστοιχούν σε μια σχεδόν ολόκληρη νέα κλινική, ότι οι διακομιδές από τα νοσοκομεία της επαρχίας που υπολειτουργούν είναι δεκάδες και ότι η ΜΕΘ covid στο ΠΓΝΠ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών) έχει καθημερινά πληρότητα 100%, ενώ στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» έχει 120%.

Αφού τονίζουν επίσης ότι «ίδια και ακόμα χειρότερη» είναι η κατάσταση για τους ασθενείς των υπόλοιπων παθήσεων που στοιβάζονται κατά δεκάδες για μέρες στα ράντζα και τους διαδρόμους των επειγόντων των δύο νοσοκομείων μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, οι γιατροί ζητούν την άμεση επίταξη του Ολυμπίου για νοσηλεία covid ασθενών, καθώς και την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Θώρακος, ενώ ανακοινώνουν μια σειρά κινητοποιήσεων όπως είναι οι στάσεις εργασίας στα δύο νοσοκομεία και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας

Επίταξη του Ολυμπίου και άνοιγμα του Θώρακος – Για να σωθούν ζωές και να ανασάνει το ΕΣΥ

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής εν μέσω 4ου κύματος είναι απελπιστική παρά την ψευδή εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν οι Διοικήσεις της 6ης ΥΠΕ και των Νοσοκομείων.  Η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας που ακολουθείται από την κυβέρνηση και τα τοπικά κέντρα αποφάσεων έχει χρεοκοπήσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και τη ζωή του λαού. Η μάχη του μαζικού εμβολιασμού δεν δόθηκε ποτέ. Η επιδημιολογική στρατηγική παραμένει ανύπαρκτη. Το ΕΣΥ αντί να ενισχυθεί, συρρικνώθηκε κατά 1,5 δις σε επίπεδο προϋπολογισμού και κατά χιλιάδες σε επίπεδο προσωπικού. Το έργο των «ηρώων» αναγνωρίζεται με χειροκροτήματα και φιλοδωρήματα.

Τα ενεργά κρούσματα covid στην Αχαΐα έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Σε κάθε εφημερία εισάγονται κατά μέσο όρο ασθενείς που αντιστοιχούν σε μια σχεδόν ολόκληρη νέα κλινική. Τα ΤΕΠ των νοσοκομείων σε καθημερινή βάση εξετάζουν και επανεξετάζουν ασύλληπτους αριθμούς ασθενών. Οι διακομιδές από τα νοσοκομεία της επαρχίας που υπολειτουργούν είναι δεκάδες. Οι νοσηλείες στις κλινικές covid έχουν ξεπεράσει σε αριθμό το προηγούμενο κύμα και αγγίζουν το 15% της συνολικής χωρητικότητας κλινών στο ΠΓΝΠ και το 35% στον Άγιο Ανδρέα. Στο ΠΓΝΠ πέντε κλινικές έχουν μετατραπεί σε covid και μία σε κλινική υπόπτων. Στον Άγιο Ανδρέα προστίθενται συνεχώς νέες κλινικές για νοσηλεία covid και πλέον δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κενό κρεβάτι για τα περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας.

Η ΜΕΘ covid στο ΠΓΝΠ έχει καθημερινά πληρότητα 100%, στο μεν Άγιο Ανδρέα 120%.  Κατά μέσο όρο στην Αχαΐα 4 ασθενείς με covid παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινές κλίνες με πρόχειρους αναπνευστήρες. Μάλιστα το Σάββατο 20.11 διακομίστηκε διασωληνωμένος ασθενής από το ΠΓΝΠ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ίδια και ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τους ασθενείς των υπόλοιπων παθήσεων που στοιβάζονται κατά δεκάδες για μέρες στα ράντζα και τους διαδρόμους των επειγόντων των δύο Νοσοκομείων, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι. Το Καραμανδάνειο στέλνει κραυγή αγωνίας για την κυριολεκτική συρρίκνωσή του, ενώ το Νοσοκομείο Αιγίου απειλείται άμεσα με λουκέτο, εάν δεν παρθούν εδώ και τώρα αποφάσεις. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα παραπαίει, καλούμενη να μπαλώνει τα κενά των νοσοκομείων.

Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης λόγω της υποστελέχωσης και απαξίωσης είναι η ανισόμετρη πίεση που δέχεται ο Άγιος Ανδρέας. Στην εφημερία της Κυριακής 21.11 εξαντλήθηκαν οι συσκευές χορήγησης υψηλής ροής οξυγόνου. Με εντολή του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, λόγω της έλλειψης εντατικολόγων καταρτίστηκε πρόγραμμα εφημέρευσης Νοεμβρίου στη ΜΕΘ covid με τη συμμετοχή γιατρών άσχετων ειδικοτήτων, ακόμα και ειδικευόμενων γυναικολογίας. Επίσης, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, άρχισε να εφαρμόζεται το απαράδεκτο ΦΕΚ διακομιδής βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, με μόνο κριτήριο τη συμπλήρωση 6μήνου άσκησης της ειδικότητας. Οι αντοχές του προσωπικού τόσο στις κλινικές covid όσο και στη ΜΕΘ covid έχουν ξεπεραστεί, λόγω της εξαντλητικής εφημέρευσης και υπερεργασίας.

Η πρόσφατη άμεση υλοποίηση της εντολής για μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, επιλεκτικά για τον Άγιο Ανδρέα, ενώ το ΠΓΝΠ εξαιρείται ως «ειδικό», σε συνδυασμό με το «σχέδιο» της ΥΠΕ για έκπτυξη 120 συνολικά κλινών covid στον Άγιο Ανδρέα, οδηγούν στη δια της διολίσθησης μετατροπή του Νοσοκομείου σε νοσοκομείο δεύτερης διαλογής, αποκλειστικά για covid. Θυσιάζεται δηλαδή ένα ολόκληρο νοσοκομείο μαζί με το προσωπικό και τους ασθενείς που εξυπηρετεί, στο βωμό των ιδιοτελών συμφερόντων του καθηγητικού κατεστημένου του Ρίου, με τη σύμφωνη γνώμη της 6ης ΥΠΕ. Κι όλα αυτά, γιατί είναι «ουτοπικό» το άνοιγμα του Θώρακος και «αδύνατη» η επίταξη του Ολυμπίου.

Ως Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α δηλώνουμε ξεκάθαρα και ομόφωνα ότι δεν θα αποδεχτούμε τη μετατροπή του Αγίου Ανδρέα σε νοσοκομείο εκστρατείας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την εκτίναξη της θνητότητας και της νοσηρότητας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η απόσειση των ευθυνών της, η ενοχοποίηση της κοινωνίας, η ελαχιστοποίηση της πολιτικής και εκλογικής της φθοράς και η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.

Kαλούμε όλους τους συναδέλφους, όλους τους υγειονομικούς, τους συλλόγους ασθενών, τους εργαζόμενους και τους φορείς της Αχαΐας σε διαρκή αγωνιστική διεκδίκηση για την Υγεία και τη Ζωή μας.

Να μην πληρώσει ο λαός και οι υγειονομικοί τα εγκλήματά τους – Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι:  κυβέρνηση και οι Διοικήσεις

Απαιτούμε:

  • Άμεση επίταξη του Ολυμπίου για νοσηλεία covid ασθενών χωρίς διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεις
  • Άμεση επαναλειτουργία του Νοσ.Θώρακος
  • Άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό – απορρόφηση όλων των ιατρών από τις λίστες θέσεων που έχουν εδώ και χρόνια προκηρυχθεί και έχουν βαλτώσει στο ΥΥ λόγω ανεπάρκειας και καθυστερήσεων του μηχανισμού προσλήψεων
  • Αξιοποίηση όλων των ιδιωτών ιατρών (εντατικολόγοι-πνευμονολόγοι-παθολόγοι) που δήλωσαν πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ με απεμπλοκή από τα γραφειοκρατικά κωλύματα γύρω από την αστική ευθύνη, με μισθό και εφημεριακες απολαβές όσες και του επιμελητή Β’, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όσο θα έχουν σύμβαση με το νοσοκομείο και δυνατότητα να παραμείνουν στο ΕΣΥ εφόσον το επιθυμούν.
  • Ενίσχυση του Καραμανδανείου, των περιφερειακών νοσοκομείων και της ΠΦΥ – Έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση του ΕΣΥ
  • Έναρξη στοχευμένης λαϊκής εκστρατείας εμβολιασμού του πληθυσμού της περιοχής

→ Την Τετάρτη 01.12 συγκέντρωση στις πύλες Αγίου Ανδρέα στις 12μμ και ΠΓΝΠ στη 1μμ  – Στάση εργασίας από 12πμ έως 2μμ στα δύο νοσοκομεία

→ Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ την Τετάρτη 08.12 στις 2μμ – Στάση εργασίας 1:30μμ με 3μμ σε όλα τα Κ.Υ-ΤΟΜΥ-Νοσοκομεία της Αχαΐας

Το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α προσκαλεί σε διοργάνωση έκτακτης σύσκεψης την Περιφερειακή Αρχή Δυτ.Ελλάδας, την Δημοτική Αρχή Πάτρας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας προκειμένου να εκθέσουμε τα προβλήματα και τις θέσεις μας

Τις προσεχείς μέρες θα παραχωρηθεί αναλυτική συνέντευξη τύπου του Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α, των τριμελών επιτροπών Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ

Για το Δ.Σ της Ε.Ι.ΝΑ
Ο πρόεδρος, Δημήτρης Ζιαζιάς
Ο γραμματέας, Στέλιος Τσόχατζης

 

Πρώτη ημέρα εργασιών στην Πανεπιστημίου – Οι πρώτες εικόνεςΞεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Πανεπιστημίου - Εγκαταστάθηκε σήμερα το  πρώτο εργοτάξιο

Με τμηματικούς αποκλεισμούς της κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής οι εργασίες ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αμερικής και Σίνα.

Ο προγραμματισμός των επιμέρους τεχνικών εργασιών έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή όχληση σε πεζούς και οχήματα.

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των έργων, και οι τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας των οχημάτων θα παραμείνουν ως έχουν. Παράλληλα, οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, θα εξυπηρετούνται κανονικά από τις υφιστάμενες γραμμές των λεωφορείων και των τρόλεϊ που κινούνται στην Πανεπιστημίου, αλλά και τις στάσεις, χωρίς να υπάρξει καμία τροποποίηση.

Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής και το πρώτο εργοτάξιο στήθηκε μεταξύ των οδών Αμερικής και Σίνα, στο σημείο της πιλοτικής εφαρμογής.

Οι εργασίες θα εκτελούνται στο υπο-τμήμα Αμερικής – Ομήρου και στο τμήμα Ομήρου – Σίνα. Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα, θα παραδοθεί προς χρήση και οι εργασίες θα μεταφερθούν στο επόμενο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αφορά το πρώτο μέρος του έργου, προβλέπεται ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των ανθρώπων που μετακινούνται, εργάζονται και κάνουν τις αγορές τους στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι κάθε φορά που ολοκληρώνεται κάποιο τμήμα του έργου, θα υπάρχει από πλευράς του Δήμου Αθηναίων αναλυτική ενημέρωση για τα νέα σημεία των εργασιών, καθώς και για τον χρόνο της έναρξής τους.

Ειδήσεις, Νέα και Επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο - Newsbomb

Τι προβλέπει το έργο

Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα συνδέσει την πλατεία Συντάγματος με την Ομόνοια μέσω του κεντρικού άξονα της Πανεπιστημίου. Η ανάπλαση στην κεντρικότερη αρτηρία της πρωτεύουσας εκτείνεται σε 19.360 τ.μ. δημόσιου χώρου με στόχο την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμισή του. Συγκεκριμένα, προβλέπεται διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, που θα αποδώσει επιπλεον 4.270 τ.μ. στους πεζούς.

Η επιφάνεια των χώρων πρασίνου θα είναι 2.260 τ.μ. και θα περιλαμβάνει μεγάλα γραμμικά παρτέρια. Εκτός από τα συνολικά 167 δέντρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πανεπιστημίου, θα φυτευτούν ακόμα 83 πλατάνια, κατά μήκος των δύο πλευρών του δρόμου.

Στις συμβολές της Πανεπιστημίου με τις κάθετες οδούς, θα δημιουργηθούν ράμπες με ήπια κλίση, ώστε να εξυπηρετούνται στη μετακίνησή τους τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες με παιδικά καρότσια. Συνολικά 16 φιλικές διαβάσεις θα δημιουργηθούν κατά μήκος του δρόμου για πρόσθετη οδική ασφάλεια.

Οι πρώτες εικόνες από την ανάπλαση στην Πανεπιστημίου - iNews247 - Οι  Είδησεις Σήμερα

Στα βασικά στοιχεία του σχεδίου ανάπλασης, περιλαμβάνονται 59 υπαίθρια καθιστικά στη σκιά των δέντρων, ενώ 5 δημόσιες κρήνες με πόσιμο νερό θα δημιουργηθούν με στόχο να περιοριστεί και η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών.

Τέλος, στην Πανεπιστημίου θα τοποθετηθούν 112 σύγχρονα φωτιστικά που έχουν το πλεονέκτημα της ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας.