Καταγγέλλει την “εργαλειοποίηση” των μεταναστών ο Πάπας Φραγκίσκος — ΕΕ και ΝΑΤΟ «συμπράττουν» απέναντι στις υβριδικές απειλές Ρωσίας, Λευκορωσίας — Λευκορωσία: Η εξαπάτηση των προσφύγων από τους διακινητές και ο δρόμος χωρίς επιστροφή

Απίστευτο: Ο πάπας Φραγκίσκος… Σούπερμαν τώρα και σε T-shirt [εικόνες]

O πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα την οδύνη του για τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τετάρτη στη Μάγχη, για όσους έχουν αποκλειστεί στα σύνορα μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας και για εκείνους που πεθαίνουν στη Μεσόγειο, απορρίπτοντας «κάθε είδους εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού.

«Αισθάνομαι οδύνη (για εκείνους που πέθαναν στη Μάγχη, για εκείνους που βρίσκονται στα σύνορα της Λευκορωσίας, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά παιδιά, για εκείνους που πνίγονται στη Μεσόγειο», είπε ο ποντίφικας στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους είναι η χειρότερη τραγωδία που έχει σημειωθεί στη Μάγχη από τις αρχές του έτους.

«Ας σκεφτούμε πόσοι μετανάστες εκτίθενται αυτές τις ημέρες σε πολύ σοβαρούς κινδύνους και πόσοι χάνουν τη ζωή τους στα σύνορά μας. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε εκείνους που μπορούν να συμβάλουν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ιδίως στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ώστε η κατανόηση και ο διάλογος να υπερισχύσουν τελικά της εργαλειοποίησης», πρόσθεσε ο πάπας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπενθύμισε επίσης την τραγωδία εκείνων που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. «Εκείνοι που επαναπατρίζονται στη Βόρεια Αφρική, αιχμαλωτίζονται από τους διακινητές. Τους μετατρέπουν σε σκλάβους, πουλούν τις γυναίκες, βασανίζουν τους άνδρες» είπε, προσθέτοντας: «Σε εκείνους τους μετανάστες που βρίσκονται σε τέτοιες καταστάσεις κρίσης, απευθύνω τις προσευχές μου και από την καρδιά μου λέω, να ξέρετε ότι είμαι στο πλευρό σας».

Σήμερα το απόγευμα ξεκίνησε στο Καλαί της Γαλλίας μια ευρωπαϊκή διακυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο το μεταναστευτικό, στην οποία συμμετέχουν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Η Βρετανία αποκλείστηκε, λόγω της διπλωματικής κρίσης με τη Γαλλία.

Στόχος είναι να ενταθεί ο αγώνας κατά των δικτύων των διακινητών στη Μάγχη.

«Οι νεκροί είναι υπερβολικά πολλοί» και «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι θα πεθάνουν κι άλλοι άνθρωποι», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους του, τους υπουργούς της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου που είναι αρμόδιοι για το μεταναστευτικό καθώς και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και τους διευθυντές των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Europol και Frontex.

Η μεγάλη απούσα, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, «ώστε να αποφευχθούν νέες τραγωδίες στη Μάγχη». Πρόσθεσε ότι ξεκίνησε ήδη σήμερα, συνομιλώντας με την Ολλανδή ομόλογό της, την Άνκιε Μπρέκερς Νολς. Η Πατέλ αποκλείστηκε από τη σύνοδο του Καλαί με αφορμή την επιστολή που δημοσίευσε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με την οποία ζητούσε από το Παρίσι να πάρει πίσω τους μετανάστες που φτάνουν στη Βρετανία από τη Γαλλία και να οργανωθούν κοινές αστυνομικές περιπολίες στα βόρεια παράλια της Γαλλίας.

«Η πολιτική μας είναι σαφής: αυτά τα πλοία πρέπει να σταματήσουν. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Γάλλων», σχολίασε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζάβιντ, σε συνέντευξή του στο Sky News.

«Η σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι εύκολη, όμως είναι αναγκαία, η γεωγραφική μας θέση μας αναγκάζει να συνεργαζόμαστε», παραδέχτηκε από την πλευρά του ο Ζεράλ Νταρμανέν από το Καλαί.

Έξω από το δημαρχείο του Καλαί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Γάλλου υπουργού, όπως «Νταρμανέν, δολοφόνε, έχεις αίμα στα χέρια σου».

«Αυτά τα σύνορα σκοτώνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό» και «Ανοίξτε τα σύνορα» έγραφαν στα πλακάτ τους οι συγκεντρωμένοι.

 

ΕΕ και ΝΑΤΟ «συμπράττουν» απέναντι στις υβριδικές απειλές Ρωσίας και ΛευκορωσίαςΕΕ και ΝΑΤΟ «συμπράττουν» απέναντι στις υβριδικές απειλές Ρωσίας και ΛευκορωσίαςΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν και Γενς Στόλτενμπεργκ με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα στο Βίλνιους

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεσμεύτηκαν ότι θα ενισχύσουν τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ απέναντι στις «υβριδικές» απειλές, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Λιθουανία, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στη μεταναστευτική κρίση από τη Λευκορωσία και την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας κοντά στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να «αποκλιμακώσει» την κρίση στα σύνορα με την Ουκρανία και προειδοποίησε για «το κόστος και τις συνέπειες» που θα έχει μια προσφυγή στη βία εκ μέρους της.

Η επίσκεψη του Γενς Στόλτενμπεργκ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Λιθουανία γίνεται πριν από την προγραμματισμένη για την Τρίτη και την Τετάρτη σύνοδο στη γειτονική Λετονία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Στη σύνοδο θα μετάσχει και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, για να εκφράσει τις ανησυχίες του για την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Στόλτενμπεργκ και Φον ντερ Λάιεν κατηγόρησαν αμφότεροι τη Λευκορωσία ότι ενορχήστρωσε τη μεταναστευτική κρίση, κάτι που το Μινσκ διαψεύδει. Χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από χώρες της Μέσης Ανατολής, πέρασαν ή προσπάθησαν να περάσουν τους τελευταίους μήνες από τη Λευκορωσία σε χώρες της ΕΕ, κυρίως στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

«Για να αντιδράσουμε σε τέτοια γεγονότα, είναι σημαντικό η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να εργάζονται χέρι με χέρι» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Στόλτενμπεργκ και τη λιθουανική ηγεσία.

«Συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε το κοινό μας έργο, κυρίως μέσω μίας νέας κοινής διακήρυξης, επειδή είμαστε πιο ισχυροί και πιο ασφαλείς όταν δουλεύουμε μαζί» δήλωσε από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ΕΕ αποφάσισε να τριπλασιάσει, φτάνοντας τα 200 εκατομμύρια ευρώ, τους πόρους που προορίζονται για τη διαχείριση των συνόρων στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία για φέτος και το 2022. Διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό θα δοθεί για οχήματα περιπολίας και για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των συνόρων, με τη χρήση και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Αν η κατάσταση, όσον αφορά την ασφάλεια, επιδεινωθεί περαιτέρω, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να έχουμε διαβουλεύσεις με βάση το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ» προειδοποίησε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα, αναφερόμενος στην κατάσταση στη μεθόριο με τη Λευκορωσία.

Η Πολωνία έχει επίσης προειδοποιήσει ότι μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο αυτό.

Για τον Στόλτενμπεργκ, η «ασυνήθιστη» ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, με άρματα, πυροβόλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι «πολύ ανησυχητική για πολλούς λόγους» και ιδίως «επειδή δεν προκλήθηκε και δεν εξηγείται».

«Το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι ότι πρέπει να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση, να μειώσει τις εντάσεις και να επιδείξει διαφάνεια» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αν η Μόσχα «αποφασίσει να προσφύγει στη βία, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες».

 

Λευκορωσία: Η εξαπάτηση των προσφύγων από τους διακινητές και ο δρόμος χωρίς επιστροφήΛευκορωσία: Η εξαπάτηση των προσφύγων από τους διακινητές και ο δρόμος χωρίς επιστροφή

Διακινητές υποσχέθηκαν σε δύο φίλους από τη Συρία, τον 34χρονο Ανάς Κανάαν και τον 36χρονο Μουέιν αλ Χάντι, ότι θα περάσουν εύκολα στη Γερμανία από τη Λευκορωσία. Απλώς θα έπρεπε να πληρώσουν 3.000 ευρώ ο καθένας σε έναν μεσολαβητή στην Τουρκία…

Όμως οι ασφαλείς δρόμοι από τη Λευκορωσία στην Πολωνία που τους είχαν δείξει οι διακινητές έκλεισαν. Έπειτα από περισσότερο από μία εβδομάδα που πέρασαν οι δύο φίλοι στα παγωμένα δάση στα σύνορα, ένας διακινητής τους οδήγησε σε ένα πολωνικό χωριό, όπου τους εντόπισε η αστυνομία και τους έστειλε πίσω στη Λευκορωσία.

«Είναι σαν να εξανεμίστηκαν τα χρήματά μας» δηλώνει ο αλ Χάντι που τώρα βρίσκεται σε έναν αγρό κοντά στην πολωνική πόλη Όρλα, αφού κατάφερε και πάλι να περάσει τα σύνορα. Όμως τώρα δεν μπορεί να περπατήσει άλλο γιατί τα πόδια του έχουν πρηστεί από το κρύο.

Ο παιδικός του φίλος Κανάαν προσθέτει:

«Είναι όλα ψέματα. Όλοι σε οδηγούν σε δρόμους όπου μπορεί να πεθάνεις. Και στο τέλος σου λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για εσένα. Πέθανε, δεν τους νοιάζει. Το μόνο που θέλουν είναι τα λεφτά σου».

Λίγο αργότερα, οι δύο Σύροι -που δήλωσαν ότι θέλουν να υποβάλουν αίτηση για την παροχή ασύλου στην Πολωνία και όχι να φτάσουν στη Γερμανία- συνελήφθησαν ξανά από Πολωνούς συνοριοφύλακες και θα μεταφέρονταν σε κέντρο κράτησης.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τους οδήγησαν σε μια παγίδα και ότι αυτά που τους υποσχέθηκαν ήταν ψέματα» δηλώνει η Μαρίσια Ζλοκίεβιτς, Πολωνή ακτιβίστρια της οργάνωσης With Bread and Salt.

Πιο δύσκολο να περάσουν

Η κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού που ελπίζουν να εισέλθουν στην ΕΕ, συνεχίζεται εδώ και μήνες.

Η Πολωνία και η ΕΕ κατηγορούν τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι ενθαρρύνει τους μετανάστες να φτάσουν στη χώρα του και να περάσουν παράτυπα τα σύνορα για να εκδικηθεί τη Δύση για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Λευκορωσία το αρνείται και απαντά ότι για την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορά της φταίει η ΕΕ.

Οι μετανάστες από την πλευρά τους δυσκολεύονται περισσότερο να εισέλθουν στην ΕΕ.

Υπό την πίεση των Βρυξελλών πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν περιορίσει τις πτήσεις τους από χώρες της Μέσης Ανατολής προς τη Λευκορωσία, ενώ ταξιδιωτικά γραφεία στην περιοχή έχουν σταματήσει να πουλούν εισιτήρια για την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Η Πολωνία έχει αναπτύξει περισσότερους από 20.000 συνοριοφύλακες, στρατιώτες και αστυνομικούς στη μεθόριο με τη Λευκορωσία, ενώ οι λευκορωσικές αρχές έχουν μεταφέρει πολλούς μετανάστες πίσω στο Μινσκ προκειμένου να τους επαναπατρίσουν.

Η συνοριοφυλακή της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι οι απόπειρες των μεταναστών να περάσουν τα σύνορα έχουν μειωθεί σε περίπου 200 ημερησίως από περίπου 500.

Εξάλλου περισσότεροι από 300 διακινητές μεταναστών έχουν συλληφθεί στην Πολωνία από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας. Αυτοί κατάγονται από χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Ουκρανία και η Γεωργία.

Καθώς η διέλευση από τα σύνορα έχει γίνει πιο δύσκολη, οι διακινητές έχουν αυξήσει τις τιμές σε περίπου 6.000 ευρώ το άτομο, δήλωσαν μετανάστες στο πρακτορείο Reuters.

«Καμία επιστροφή»

«Κάθε ημέρα τα πράγματα αλλάζουν στα σύνορα. Κάθε ημέρα υπάρχει ένα νέο εμπόδιο, περισσότεροι φρουροί, περισσότεροι άνθρωποι» δηλώνει ο Σύρος μετανάστης Χάλεντ Ζέιν αλ Ντιν, 45 ετών, από ένα ανοικτό κέντρο μεταναστών στην πολωνική πόλη Μπιαλιστόκ.

Ο ίδιος και οι πέντε συγγενείς του έδωσαν 18.000 ευρώ στους διακινητές που τους υποσχέθηκαν να τους πάνε σε ασφαλές διαμέρισμα, με ένα αυτοκίνητο που θα προπορεύεται για να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν έλεγχοι της αστυνομίας. Και αυτό αποδείχθηκε ψέμα και συνελήφθησαν.

Εκπρόσωπος του πολωνικού στρατού δήλωσε ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας κάνουν τους μετανάστες πιο απελπισμένους, με πολλούς να κάνουν χρήση βίας για να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα, κυρίως πιο νότια, με τη βοήθεια των Λευκορώσων που τους δίνουν εργαλεία για να ρίξουν τον φράκτη.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, που πέφτουν συνεχώς, και τον αυξημένο κίνδυνο να συλληφθούν, οι μετανάστες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τα παρατήσουν, επισημαίνει η Ζλονκίεβιτς.

«Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν τίποτα στο οποίο θα μπορούσαν να γυρίσουν» εξηγεί. «Οικογένειες χρεώθηκαν ή πούλησαν το διαμέρισμα ή το σπίτι τους. Δεν υπάρχει επιστροφή».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*