Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης: Στα “ρετιρέ” η “μερίδα του λέοντος”. Ποιοι ωφελούνται — Σε κίνδυνο σκάφος με πρόσφυγες νότια της Λέσβου — Τα ΚΕΠΑ της αδιαφάνειας

Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας

Η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης από την 1η-1-2023 φέρνει “μπόνους” μισθού σε περίπου 500.000 δημοσίους υπαλλήλους, δημόσιους λειτουργούς και συνταξιούχους, με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Την οριστική κατάργηση για δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους και συνταξιούχους της Εισφοράς Αλληλεγγύης, που είχε επιβληθεί πριν 11 χρόνια στο πλαίσιο των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής των μνημονίων, ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός από βήματος της Βουλής. Είχε, ήδη, βέβαια, καταργηθεί για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα (μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους κ.λ.π.).

Υπενθυμίζεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης επιβλήθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων. Θα έπρεπε, δε, με βάση τις σχετικές εξαγγελίες, να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

Τα ποσά

Πλέον με την επέκταση της απαλλαγής στο δημόσιο και τους συνταξιούχους επέρχεται ωφέλεια σε χιλιάδες δικαιούχους. Ωφέλεια που ξεκινά από 22 ευρώ και ξεπερνά ακόμη και τα 676 ευρώ το χρόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών. Ειδικότερα:

  • για εισόδημα 13.000 δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ το χρόνο η 1,83 ευρώ το μήνα,
  • για εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1250 ευρώ το μήνα το όφελος θα είναι 66 ευρώ το χρόνο ή 5,5 ευρώ το μήνα,
  • για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ,
  • για εισόδημα 20.000 ευρώ η αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 και 14,6 ευρώ αντίστοιχα,
  • για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο ή 2.083 ευρώ το μήνα το ετήσιο όφελος θα είναι 426 ευρώ και το μηνιαίο 35,5 ευρώ,
  • για ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ ή 2.250 ευρώ το μήνα η καθαρή αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ το χρόνο η 43,8 ευρώ το μήνα
  • και για εισόδημα 30.000 ευρώ ή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το κέρδος είναι 676 ευρώ το χρόνο η 56,3 ευρώ το μήνα.

Ουσιαστικά, σημαντικό είναι το “μπόνους”, που λαμβάνουν τα λεγόμενα “ρετιρέ” του δημοσίου και οι υψηλές συντάξεις, περίπου δηλαδή 500.000 φυσικά πρόσωπα. Για όσους, δε, έχουν, εισοδήματα κάτω από 12.000, ούτως ή άλλως δεν υπήρχε επιβάρυνση, ενώ για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1/1/2023 είναι πενιχρή και βέβαια έχει εξανεμιστεί από το τρελό ράλι των τιμών.

Ποιους αφορά;

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο από το επόμενο έτος θα έχει ως άμεση συνέπεια να πάψουν να επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

γ) Οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

δ) Τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι πάρα πολύ υψηλές.

Τα “ρετιρέ”

Ουσιαστικά τα κέρδη για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ ξεκινούν από τα 2.076 ευρώ τον χρόνο ή 173 ευρώ τον μήνα για ετήσια εισοδήματα και φτάνουν τα 6.351 ευρώ τον χρόνο ή 529 ευρώ τον μήνα για ετήσιες αποδοχές έως 100.000 ευρώ. Για αμοιβές πάνω από 100.000 ευρώ και ώς 200.000 ευρώ το φορολογικό όφελος φτάνει τον χρόνο τα 15.351 ευρώ που αντιστοιχεί σε 1.279 ευρώ τον μήνα. Σε αυτό το κλιμάκιο βρίσκονται ο Πρωθυπουργός, οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι, ο διοικητής και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος και όλα τα ανώτερα στελέχη του Δημοσίου.

Το δημοσιονομικό βάρος

Το συνολικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ ιδιωτικός τομέας και 400 εκατ. ευρώ δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι) δηλαδή το πρόσθετο κόστος σε σχέση με σήμερα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ καθώς από πέρυσι είχε ανασταλεί η εισφορά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2023 και συνεπώς οι αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές του Ιανουαρίου.

 

Σε κίνδυνο σκάφος με πρόσφυγες νότια της Λέσβου

Πρόσφυγες σε κίνδυνο

Ώρες αγωνίας για τους 44 πρόσφυγες που βρίσκονταν σε σκάφος νότια της Λέσβου.

Οι πληροφορίες που φθάνουν είναι συγκεχυμένες με το Aegean Boat Report να αναφέρει πως το σκάφος είναι έτοιμο να βυθιστεί ενώ υπάρχουν φόβοι και για δύο ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν προβολείς να φωτίζουν την περιοχή των ναυαγών και πιθανολογείται πως πρόκειται για σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής που προσέγγισε το σημείο ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Το Aegean Boat Report αναφέρει πως το Λιμενικό δεν έχει προσεγγίσει, ούτε έχει κάνει καμία προσπάθεια για τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο καλώντας παράλληλα την ελληνική ακτοφυλακή «να κάνει τη δουλειά της και να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

 

Τα ΚΕΠΑ της αδιαφάνειαςΤα ΚΕΠΑ της αδιαφάνειας

Πρόκειται για μια νευραλγική αν μη τι άλλο υπηρεσία της ελληνικής πολιτείας. Ας μην ξεχνάμε ότι το 11% του ελληνικού πληθυσμού έχει κάποια μορφή αναπηρίας. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι περνούν από τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ!

Ετσι, γύρω από τις αποφάσεις των ΚΕΠΑ στήνεται ένας χορός εκατομμυρίων. Από τις συντάξεις αναπηρίας μέχρι τα εξωιδρυματικά επιδόματα και από εκεί στις χρηματοδοτήσεις του ΕΟΠΥΥ. Οπου υπάρχει όμως κρατικό χρήμα πρέπει να υπάρχει και εποπτεία! Ειδικά όταν μιλάμε για τα αμαρτωλά ΚΕΠΑ.

Σήμερα επιχειρούμε να δούμε πίσω από την ομίχλη που υπάρχει στον ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις αποφάσεις που περιόρισαν εντυπωσιακά τους αναγκαίους για την αποφυγή… λαθροχειριών δειγματοληπτικούς ελέγχους. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις αποφάσεις που λαμβάνουν τα κατά τόπους ΚΕΠΑ πρέπει να είναι συστηματικοί. Οπως πληροφορούμαστε, όμως, μετά το 2020 οι δειγματοληπτικοί αυτοί έλεγχοι τείνουν να είναι μηδενικοί!

Επανεγκαθίδρυση της αδιαφάνειας

Ας έρθουμε όμως στα ΚΕΠΑ που εποπτεύει ο πρώην διευθυντής των υπουργών Γιάννη Βρούτση και Κωστή Χατζηδάκη, Παναγιώτης Δουφεξής. Το ερώτημα διατυπώνεται ευθέως: Πόσοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έγιναν το 2020 και το 2021; Γιατί αποκρύπτονται τα στοιχεία;

Για να ξέρουμε τι λέμε, η διαφθορά και ο έλεγχος των πλαστών – προβληματικών υγειονομικών αποφάσεων που εκδίδουν τα ΚΕΠΑ και πιστοποιούν ανάπηρους-μαϊμού δεν είναι κάτι σημερινό. Ηταν ο Σεπτέμβριος του 2012 όταν, συνεπεία εισαγγελικής παραγγελίας, ο επανέλεγχος τυφλότητας που πραγματοποιήθηκε κατέδειξε ότι το 82,35% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στον νομό Ζακύνθου δεν ήταν πραγματικά τυφλοί! Ομως τα φαινόμενα συνεχίστηκαν… Επί ΚΕΠΑ άλλωστε και επί θητείας συγκεκριμένου διευθυντικού στελέχους, βραβευμένου από τον κ. Χατζηδάκη, είχαμε και την εισαγωγή φαινομένων όχι μόνο πλαστών ή λανθασμένων αποφάσεων αλλά και την παγκόσμια πρωτοτυπία να εξετάζεται μια γυναίκα και η επίσημη απόφαση να εκδίδεται στο όνομα μεγαλόσχημου εγκλείστου των φυλακών Κορυδαλλού (εννοείται υγιέστατου), ο οποίος αποφυλακίστηκε. Μέσα σ’ αυτήν τη δυστοπία βέβαια αποφυλακίστηκε και ο περιλάλητος για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power, Αριστείδης Φλώρος. Ολα αυτά είναι κερασάκια σε μια τούρτα διαφθοράς που διατρέχει απ’ άκρον εις άκρον τη λειτουργία των ΚΕΠΑ. Για να υπάρξει έστω ο φόβος των Ιουδαίων είχε κριθεί αναγκαία και η ύπαρξη του τμήματος Δειγματοληπτικών Ελέγχων που εντάχτηκε στο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ στη Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης. Οταν συστήθηκε ο ΕΦΚΑ το 2017 οι επιτροπές δειγματοληπτικού ελέγχου στελεχώθηκαν από έμπειρους ιατρούς που είχαν επιλεγεί με κριτήριο την άτεγκτη πορεία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 από το σύνολο των υποθέσεων που εξετάστηκαν το 60% των αποφάσεων κρίθηκε μη επαρκώς τεκμηριωμένο και αναπέμφθηκε πάλι προς εξέταση.

Ο μπαμπούλας των ελέγχων

Είχε βρεθεί ο… μπαμπούλας ώστε το κύκλωμα των παράνομων πιστοποιήσεων αναπηρίας να φοβάται τους ελέγχους. Ηταν βέβαιο ότι συν τω χρόνω αυτοί οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονταν όλο και περισσότεροι. Αυτοί άλλωστε έφεραν το 2018 στο φως την υπόθεση της παράνομης αναπηρίας του Αρ. Φλώρου, που οδήγησε σε εισαγγελική έρευνα σε ολόκληρη τη λειτουργία των ΚΕΠΑ. Στην πράξη τότε, πριν από τέσσερα χρόνια, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι αποκάλυπταν την ύπαρξη του πολυπλόκαμου κυκλώματος παράνομων πιστοποιήσεων αναπηρίας.

Η φθοροποιός δράση του Κυρ. Μητσοτάκη

Ομως ουδείς είχε υπολογίσει τον παράγοντα Κυριάκος Μητσοτάκης! Η επιτυχία των δειγματοληπτικών ελέγχων φαίνεται ότι ανακόπηκε με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Ακόμη και αν δεν έχει ανακοπεί όμως, ουδείς γνωρίζει αν έχουν γίνει. Πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν και ποια είναι τα αποτελέσματά τους. Για να καταλάβουμε ας δούμε τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης διεύθυνσης.

• Το 2017 εξετάστηκαν 266 περιπτώσεις, ενώ υπήρχε τακτική συνεδρίαση της ΕΔΕ κάθε εβδομάδα και συστηματικός προγραμματισμός από την αρχή έως το τέλος του χρόνου.

• Το 2018 οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν 371. Πέραν των όσων ανακαλύφθηκαν, το 60% των αποφάσεων κρίθηκε μη επαρκώς τεκμηριωμένο και αναπέμφθηκε πάλι προς εξέταση!

• Το 2019 που η αριστεία δεν είχε προλάβει να «θολώσει» τα πράγματα εξετάστηκαν 314 περιπτώσεις.

Τι συνέβη το 2020; Σκοτάδι ή καλύτερα ο σκοταδισμός που επέβαλε ο Π. Δουφεξής με τους συνεργάτες του! Οπως πληροφορούμαστε, οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν από καμία έως ελάχιστες. Να δεχτούμε άραγε τη δικαιολογία που ψελλίζουν διάφοροι ότι δήθεν υπήρχε η Covid; Εδώ εισέρχεται βέβαια και ένα ακόμη ερώτημα… Τι έγινε με την αίτηση του Μένιου Φουρθιώτη στα ΚΕΠΑ και άραγε ποια προβλήματα υγείας επικαλέστηκε για να αποφυλακιστεί; Εκεί έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος;

Οσο για το 2021, οι πληροφορίες λένε ότι εξετάστηκαν δειγματοληπτικά μόλις 65 περιπτώσεις! Εκεί όμως που ο διοικητής του ΕΦΚΑ έχει αριστεύσει είναι στο 2022. Οπως μάθαμε, μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί μόλις έξι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Αληθεύει, κύριε Δουφεξή;

Εμείς θεωρούμε ότι κάτι σάπιο κρύβεται στον ΕΦΚΑ. Κάτι σάπιο που για να λάβει διαστάσεις τροφοδοτείται από το «αδιευκρίνιστο» που διατρέχει σύμπασα τη λειτουργία του «επιτελικού» κράτους Μητσοτάκη! Η αριστεία των κομματικά εγκάθετων σε θέσεις διοικητών έχει δημιουργήσει εδώ και τρία έτη έναν όμορφο ηθικό κόσμο, αγγελικά πλασμένο με αδιευκρίνιστα υλικά!