Κατάπαυση πυρός για τους αμάχους του Αζοφστάλ ανακοίνωσε η Μόσχα — Αμερικανικές υποσχέσεις για νέα στρατιωτική και διπλωματική αρωγή στην Ουκρανία — Oι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια 

Δορυφορική εικόνα από τις τεράστιες χαλυβουργικές εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών για την Μαριούπολη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες προκειμένου να επιτρέψουν σε αμάχους να εγκαταλείψουν το υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, από τις 14.00 ώρα Μόσχας (14.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Το υπουργείο λέει ότι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο μπορούν να φύγουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Μιχαήλ Μίζιντσεφ, με την απόφαση να έρχεται ως απάντηση στις συνεχείς καταγγελίες της ουκρανικής πλευράς ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι άμαχοι μέσα στις εγκαταστάσεις. Οι ρωσικές δυνάμεις θα υποχωρήσουν σε ασφαλή απόσταση προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποχώρηση των αμάχων και όσων εργαζόμενων βρίσκονται στο εργοστάσιο, ενώ όσοι αποχωρούν μπορούν να κατευθυνθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

«Εάν άμαχοι παραμένουν στο εργοστάσιο, εμείς αξιώνουμε ρητά από τις αρχές του Κιέβου να δώσουν στις διοικητές των (ουκρανικών) εθνικιστικών δυνάμεων την εντολή να τους αφήσουν», συμπληρώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Μίτζιντσεφ πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερώσει το Κίεβο μέσω της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ιρίνα Βερέστσιουκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η κατάσταση στην πόλη έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Οι κάτοικοι μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους χωρίς να κρύβονται από τους βομβαρδισμούς των Ουκρανών εθνικιστών. Παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια: τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Βομβαρδισμοί σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς

Η είδηση έρχεται σε μια ημέρα κατά την οποία η Ουκρανία καταγγέλλει ρωσικές επιθέσεις σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ουκρανικής τηλεόρασης υπάρχουν θύματα, όμως ο αριθμός τους δεν έχει ανακοινωθεί.

Ο επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων, Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

Ρωσική αντίδραση στις αμερικανικές ανακοινώσεις

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσιγκτον.

«Υπογραμμίσαμε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, όταν οι ΗΠΑ δίνουν συνεχώς όπλα στην Ουκρανία και ζητήσαμε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

Ο Αντόνοφ έκανε, επίσης, γνωστό ότι μια επίσημη διπλωματική νότα επιδόθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου η Ρωσία εξέφραζε τις ανησυχίες της. Επισήμανε πως τέτοιες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και θα κλιμακώσουν τη σύρραξη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, αργά χθες το βράδυ, οι οποίοι υποσχέθηκαν νέα βοήθεια ύψους 713 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση Ζελένσκι και άλλες χώρες στην περιοχή, που φοβούνται τη ρωσική επιθετικότητα.

 

Αμερικανικές υποσχέσεις για νέα στρατιωτική και διπλωματική αρωγή στην Ουκρανία

Ειδήσεις βγάζει το υπό άκρα μυστικότητα ταξίδι των δύο κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας, στο Κίεβο.

Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία, τον διορισμό νέου Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα και την παροχή επιπλέον βοήθειας στη χώρα ύψους άνω των 700 εκ. δολαρίων.

Οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ταξίδεψαν στην Πολωνία το Σάββατο και μετέβησαν οδικώς στην Ουκρανία την Κυριακή, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.

Για λόγους ασφαλείας η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μυστικότητα και επιβεβαιώθηκε από την Ουάσινγκτον μόνο αφού ο Μπλίνκεν και ο Όστιν είχαν αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο ο Ζελένσκι είχε αναφερθεί σε αυτή ήδη από το Σάββατο, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν επιβεβαιώσει χθες την παρουσία των δύο Αμερικανών υπουργών στο Κίεβο.

Στη διάρκεια των συναντήσεών τους οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διορίσει τις επόμενες ημέρες νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία την Μπρίτζετ Μπρινκ, νυν πρεσβευτή στη Σλοβακία.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πρεσβευτή στην Ουκρανία από το 2019 και τις υποθέσεις της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διαχειρίζονται επιτετραμμένοι.

Η επιστροφή της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα θα είναι σταδιακή.

«Από την αρχή των εχθροπραξιών διαθέτουμε μια ομάδα στην Πολωνία η οποία κάνει τη δουλειά αυτή. Από αυτή την εβδομάδα τα μέλη της ομάδας θα πραγματοποιούν ημερήσιες μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας», εξήγησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους που ανέμεναν τους δύο Αμερικανούς υπουργούς στην πολωνική πλευρά των συνόρων.

Εξάλλου οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία αποδεσμεύοντας 700 εκ. δολάρια, από τα οποία περίπου τα 300 εκ. θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αποκτήσουν από την αγορά τα όπλα που χρειάζονται, επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα υπόλοιπα θα πάνε στους περιφερειακούς συμμάχους της Ουκρανίας που παρείχαν στη χώρα βοήθεια και οι οποίοι πρέπει να αναπληρώσουν τα αποθέματα όπλων τους.

Παράλληλα περισσότεροι από 50 Ουκρανοί αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την εκπαίδευσή τους στη χρήση πυροβόλων Howitzer τα οποία έχει αρχίσει να στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο εάν έχει καλό εξοπλισμό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει.

Σημαντικές εξελίξεις με μια ματιά

  • Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για πυραυλικές επιθέσεις σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ουκρανικής τηλεόρασης υπάρχουν θύματα, όμως ο αριθμός τους δεν έχει ανακοινωθεί. Ο επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων, Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.
  • Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ουκρανικά drones στα σύνορα.  «Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά drones σήμερα στις 04:15 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Δεν υπάρχουν νεκροί, τραυματίες ή υλικές ζημιές. Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο» στην περιοχή Ριλσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομέν Σταροβόιτ. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο αφού οι ρωσικές αρχές επεσήμαναν ότι άγνωστης αιτίας πυρκαγιά μαίνεται σε αποθήκη καυσίμων στη γειτονική επαρχία Μπριάνσκ, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Ριλσκ. Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 02:00 σήμερα τα ξημερώματα στην αποθήκη καυσίμων Transneft Briansk-Droujba στην πόλη Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και χρησιμοποιείται ως επιμελητειακή βάση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.
  • Ρουκέτες εναντίον δύο πόλεων στην επαρχία Βινίτσια φέρονται να εκτόξευσαν οι ρωσικές δυνάμεις, με την Ουκρανία να κάνει λόγο για αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων, νεκρών και τραυματιών.
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι χτύπησε διυλιστήριο πετρελαίου στην Κρέμεντσουκ, βορειοδυτικά του Ντίπρο. Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 56 στόχους στρατιωτικών υποδομών στη διάρκεια της νύχτας.
  • Ένας πεζοναύτης από τη Νότια Κορέα πέρασε τα σύνορα της χώρας του χωρίς άδεια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ετοιμαζόταν να πάει στην Ουκρανία. Ο πεζοναύτης συνελήφθη με την επιστροφή του στη Σεούλ.  Η Νότια Κορέα έχει απαγορεύσει στους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Ουκρανία μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ για εν ενεργεία στρατιωτικούς μία τέτοια κίνηση αντιμετωπίζεται ως λιποταξία.  Πληροφορίες στα μέσα στης χώρας αναφέρουν ότι ο πεζοναύτης έφυγε και μετέβη στην Πολωνία σκοπεύοντας να πάει στην Ουκρανία και να πολεμήσει κατά των Ρώσων. Δεν κατάφερε, όμως, να μπει στη χώρα κι έτσι επέστρεψε στη Νότια Κορέα.

 

Oι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια 

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021,,σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI)

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν – για πρώτη φορά στα χρονικά – τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αποκαλύπτει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Σε πραγματικές τιμές –αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός– οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν πέρυσι αύξηση 0,7% σε ετήσια βάση φθάνοντας τα 2,11 τρισεκατομμύρια δολάρια, διευκρινίζει το Ινστιτούτο. Αυτό σημαίνει πως οι δαπάνες στον τομέα αυτό αυξήθηκαν και τα δύο χρόνια που ο κόσμος πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι δαπάνες δεν αυξήθηκαν ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ.  Έτσι, ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1%, στο 2,2%.

«Ακόμη κι εν μέσω του αντίκτυπου της πανδημίας, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μεγεθύνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ», συνοψίζει ο Ντιέγκο Λόπες ντα Σίλβα, ερευνητής του SIPRI ειδικευμένος στις στρατιωτικές δαπάνες και στην παραγωγή όπλων.

«Υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε πραγματικές τιμές, λόγω του πληθωρισμού. Σε ονομαστικές τιμές, πάντως, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,1%», προσθέτει.

Οι πέντε χώρες στην κορυφή της κατάταξης ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία και η Ρωσία.

Το SIPRI σημειώνει ότι οι δαπάνες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,7% του ΑΕΠ, στο 3,5%, ή στα 801 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συμπεριλαμβάνει μείωση των κονδυλίων που δαπανήθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη, αν και το Ινστιτούτο διευκρινίζει πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στις «τεχνολογίες επόμενης γενιάς».

Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,9%, στα 65,9 δισεκ. δολάρια, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φθάνοντας στο 4,1% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή βοηθήθηκε από τις υψηλότερες τιμές των υδρογονανθράκων που εξάγει η Ρωσία, καθώς προετοιμαζόταν να προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κίεβο από τη δική του πλευρά κατέγραψε μείωση των στρατιωτικών δαπανών του το 2021 στα 5,9 δισεκ. δολάρια, ωστόσο το ποσό αυτό αντιστοιχεί μολαταύτα στο 3,2% του ΑΕΠ της Ουκρανίας. Από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και ξέσπασε η σύρραξη με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, οι ουκρανικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 72%.

Στην Ασία, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,7%, στα 293 δισεκ. δολάρια. Πρόκειται για την 27η συναπτή χρονιά μεγέθυνσHς του ποσού που ανακοινώνεται επισήμως ότι διατέθηκε για την άμυνα, που όμως εκτιμάται πως στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, λόγω του τρόπου υπολογισμού του από το Πεκίνο. Η αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών φαίνεται πως ωθεί προς τα πάνω αυτές άλλων κρατών της περιφέρειας: στην Ιαπωνία, αυξήθηκαν κατά 7,3% στα 54,1 δισεκατομμύρια δολάρια – είναι η μεγαλύτερη αύξησή τους από το 1972 –, ενώ στην Αυστραλία κατά 4%, φθάνοντας τα 31,8 δισεκ. δολάρια.

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών καταγράφηκε επίσης στο Ιράν, για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, έφθασαν τα 24,6 δισεκ. δολάρια. Ακόμη πιο αλματώδης ήταν η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Νιγηρίας, κατά 56%, στα 4,5 δισεκ. δολάρια.