Η Ρωσία εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάνφαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στην κατάληψη της εξουσίας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.
«Εργαζόμαστε σε αυτό», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σύντομα.
Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους, εξήγησε σήμερα ο Καμπούλοφ. Υπογράμμισε δε ότι «καμία εκκένωση» της διπλωματικής αποστολής της χώρας του δεν προβλέπεται.
«Λάβαμε εγγυήσεις πριν από κάποιο καιρό. Η Ρωσία δεν είναι η μόνη που τις έλαβε», διευκρίνισε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosty.
Εξάλλου, η Ρωσία δεν προβλέπει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ δήλωσε πως βρίσκεται «σε απευθείας επαφή» με τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ και πρόσθεσε πως οι υπάλληλοι της πρεσβείας εξακολουθούν να εργάζονται με «ηρεμία».
Από όλες τις πλευρές της πρωτεύουσας Καμπούλ, την οποία είχαν περικυκλώσει νωρίτερα, άρχισαν να εισέρχονται οι Ταλιμπάνμετά από ολιγοήμερη προέλαση και ενώ οι εκπρόσωποι των δυτικών δυνάμεων αποχωρούν εσπευσμένα.
Η είδηση της έναρξης κατάληψης της πόλης προκάλεσε πανικό και ανησυχία, ωστόσο η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, διαβεβαίωσε το μεσημέρι της Κυριακής η πρωτεύουσα Καμπούλ δεν θα δεχθεί επίθεση.
«Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο».
Λίγο πριν, ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ επιβεβαίωνε στο BBC ότι διεξάγονται συνομιλίες με το προεδρικό μέγαρο σχετικά με μια ειρηνική κατάληψη της εξουσίας.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως οι διπλωμάτες μεταφέρονται στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία που βρίσκεται στον οχυρωμένο τομέα Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν. Περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στέλνονται για να βοηθήσουν τις εκκενώσεις μετά την προέλαση-αστραπή των Ταλιμπάν που οδήγησε την ισλαμική οργάνωση στην Καμπούλ μέσα σε ελάχιστες ημέρες.
Πανικός και φόβος στο Αφγανιστάν: Καθηγητές αποχαιρετούν τις μαθήτριές τους
Τον πανικό έχει σπείρει η προέλαση των Ταλιμπάν στην Αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, μετά το ολιγοήμερο ράλι στις υπόλοιπες στρατηγικής σημασίας πόλεις της χώρας
Ο φόβος εξαπλώθηκε ταχύτατα μετά τις πρώτες αναφορές ότι οι μουτζαχεντίν των Ταλιμπάν βρίσκονται στην είσοδο της πόλης.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κλήθηκαν αμέσως να εκκενώσουν τις υπηρεσίες ενώ τα καταστήματα έκλεισαν χωρίς περαιτέρω ενημέρωση.
Μην συναντώντας αντίσταση, οι Ταλιμπάν προελαύνουν στην πόλη, με τους ηγέτες τους να αποτρέπουν αιματοχυσίες και πράξεις βίας χωρίς πάντως να έχουν ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός. Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι με τον τρόπο αυτό θέλουν να στείλουν μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι οι νέοι Ταλιμπάν διαφέρουν.
Την ίδια στιγμή, μέσα από τα κοινωνικά μέσα γίνονται γνωστές συγκινητικές στιγμές αποχωρισμού:
Η Aisha Khurram, πρώην πρέσβειρα Νεότητας των Ηνωμένων Εθνών ανέβασε ένα tweet για την κατάσταση που επικρατούσε το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ σήμερα το πρωί.
«Κάποιοι καθηγητές αποχαιρετούν τις μαθήτριές τους καθώς όλοι απομακρύνθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ σήμερα το πρωί… και ίσως να μην δούμε την αποφοίτησή μας όπως χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα.
Οι Ταλιμπάν είναι τοποθετημένοι σε όλη την πόλη, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή…».
Η ανάρτηση αποτυπώνει την αγωνία χιλιάδων γυναικών ανά τη χώρα καθώς, σύμφωνα με τους νόμους των Ταλιμπάν οι ελευθερίες των γυναικών είναι μηδαμινές και το γυναικείο φύλο ιδιαίτερα ευάλωτο.
Αντάρτες Ταλιμπάν εισήλθαν σήμερα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι ΗΠΑ εκκένωναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην πόλη “από όλες τις πλευρές”, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Τουίτ στον λογαριασμό του αφγανικού προεδρικού μεγάρου ανέφερε πως ακούστηκαν πυρά σε ορισμένα σημεία γύρω από την Καμπούλ, αλλά πως οι δυνάμεις ασφαλείας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, έχουν τον έλεγχο της πόλης.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως οι διπλωμάτες μεταφέρονται στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία που βρίσκεται στον οχυρωμένο τομέα Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν. Περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στέλνονται για να βοηθήσουν τις εκκενώσεις μετά την προέλαση-αστραπή των Ταλιμπάν που οδήγησε την ισλαμική οργάνωση στην Καμπούλ μέσα σε ελάχιστες ημέρες.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες,
Μέλη «κεντρικών» ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.
Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Ρόιτερς πως η οργάνωση δεν επιθυμεί απώλειες καθώς αναλαμβάνει τον έλεγχο, αλλά πως δεν έχει κηρύξει κατάπαυση του πυρός.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι, ο οποίος δήλωσε χθες, Σάββατο, πως διεξάγει επείγουσες διαβουλεύσεις με τοπικούς ηγέτες και διεθνούς εταίρους για την κατάσταση.
Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν έλαβαν εντολή να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός τους, αν και μαχητές θεάθηκαν από κατοίκους σε προάστιο της πόλης, μεταδίδει το AFP.
«Το Ισλαμικό Εμιράτο διατάζει όλες τις δυνάμεις του να περιμένουν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη», δήλωσε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. «Υπάρχουν ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν στη γειτονιά μας αλλά δεν υπάρχουν μάχες», δήλωσε ωστόσο στο AFP ένας κάτοικος ανατολικού προαστίου της πρωτεύουσας.
Σχοινάς: Η κρίση στο Αφγανιστάν κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για συμφωνία στο μεταναστευτικό
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τονίζει ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί συμφωνία των χωρών μελών της Ένωσης, με στόχο την έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης.
«Η κρίση στο Αφγανιστάν, και όχι μόνον, δείχνει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι αυτή είναι η στιγμή, ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν, οι χώρες μέλη, στην έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Απαντώντας σε ερώτηση της La Stampa, αναφέρεται και σε άλλους λόγους που καθιστούν αναγκαία την έγκριση του Συμφώνου και υπογραμμίζει:
«Τους περασμένους μήνες διαπιστώσαμε ότι η μεταναστευτική κρίση εργαλειοποιήθηκε και ότι οι πρόσφυγες έτυχαν εγκληματικής εκμετάλλευσης ως υβριδικό όπλο στην Λιθουανία και στην Πολωνία, με ευθύνη του Λουκασένκο, αλλά και στην Ελλάδα, στην Θέουτα και στην Μεσόγειο, με τους διακινητές που έχουν ως προορισμό την Λαμπεντούζα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί αυτές τις υβριδικές επιθέσεις και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το καταστήσει απόλυτα σαφές, αρχίζοντας από κυρώσεις και οικονομικά προνόμια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει την Ένωση και, ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό, καθίσταται αναγκαία η υπογραφή του Συμφώνου, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο.
«Ποια είναι τα εμπόδια που συναντούν οι χώρες μέλη;» ρωτά τον Μαργαρίτη Σχοινά η εφημερίδα του Τορίνο, και ο ίδιος εξηγεί:
«Υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν, αλλά πλησιάζουμε στην αναγκαία αυτή λύση. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι ότι οι χώρες στις οποίες το μεταναστευτικό είναι λιγότερο αισθητό, θεωρούν ότι η διαχείριση των ροών είναι ένα “πρόβλημα” των άλλων, που δεν τους αφορά. Στην πραγματικότητα αφορά όλους και χρειάζεται μια ενιαία αντιμετώπιση, πρέπει να εργαστούν όλοι ως μια ομάδα. Η κρίση στο Αφγανιστάν και οι κινήσεις αυταρχικών καθεστώτων σαν του Λουκασένκο, απέδειξαν αι στις χώρες που προβάλλουν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις ότι η πίεση στα σύνορα της ΕΕ είναι ένα θέμα που αφορά όλους».
Σχολιάζοντας την αναφορά της La Stampa στην έκκληση του ΟΗΕ να μην κλείσει η Ευρώπη τα σύνορά της, ώστε να σωθούν οι άμαχοι πολίτες και σε ερώτηση για το πώς εννοεί να αντιδράσει η Ευρώπη, ο κύριος Σχοινάς απαντά:
«Δεν χρειαζόμαστε να μας το πει ο ΟΗΕ: τα σύνορά μας παραμένουν ανοικτά για όποιον απομακρύνεται από την βία και τους διωγμούς. Στην Ευρώπη θα συνεχίσει πάντα να επιτρέπεται η άφιξη των αιτούντων άσυλο. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αναπτύξουμε μια πιο ορθολογική προσέγγιση, και να λειτουργήσουμε ως «Ομάδα Ευρώπη». Πρέπει, όμως, να είμαστε σαφείς: θα δεχθούμε μόνον όποιον χρειάζεται πραγματικά προστασία. Όποιος περνά παράνομα τα σύνορα, πρόκειται να ξανασταλεί πίσω».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις διαφορές της σημερινής Ευρώπης σε σύγκριση με εκείνη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζει:
«Το 2015 η συζήτηση ήταν σίγουρα ιδεολογική, συχνά τοξική. Δεν υπήρχε ισορροπία ανάμεσα σε ευθύνη και αλληλεγγύη. Αλλά τώρα καταλάβαμε τι χρειάζεται, η συμφωνία του Σεπτεμβρίου είναι πιο ισορροπημένη. Δεν έχει ακόμη υπογραφεί το κείμενο του Συμφώνου, αλλά ο τόνος και η ατμόσφαιρα είναι διαφορετικές, υπάρχουν πολύ θετικά μηνύματα. Από το 2015 διαπιστώσαμε πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μας εκπλήξει θετικά, κατά την διάρκεια των κρίσεων και ότι βγαίνει απ’ αυτές, πιο ισχυρή και ενωμένη. Σήμερα έχουμε προετοιμαστεί καλύτερα. Τα σύνορά μας ενισχύθηκαν διαρκώς με άνδρες και εξοπλισμό. Αναφέρομαι και στα μη γεωγραφικά σύνορα, τα οποία, όμως, καθορίζουν την Ευρώπη.