Καρέ καρέ η επιστροφή… με εστίαση την άνοιξη – Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Λέσβο

Οι προτάσεις για την εστίαση | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 Όλες οι ημερομηνίες για μετακίνηση από νομό σε νομό, δευτεροβάθμια, χιονοδρομικά

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών την Παρασκευή, αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις μετά την εισήγηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα. Το σενάριο να επιστρέψουν οι μαθητές στα Γυμνάσια – Λύκεια στις 25/1 απομακρύνεται.

Οι ειδικοί επιμένουν πώς πρέπει να υπάρχει χρονική απόσταση τουλάχιστον δύο εβδομάδων για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το άνοιγμα των καταστημάτων, με την 1η Φεβρουαρίου να θεωρείται ότι είναι η πιθανότερη ημερομηνία.

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών της Γ’ Λυκείου ως το αμέσως επόμενο στάδιο στην πορεία προς την κανονικότητα τάχθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, αναφέροντας πως «το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια».

Επιπρόσθετα, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε πως αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια.

Το άνοιγμα των σχολείων θα συνοδευθεί από το άνοιγμα των φροντιστηρίων, αλλά τα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ θα περιμένουν κι άλλο.

  • Στις 22 Ιανουαρίου θα αποφασιστεί η άρση απαγόρευσης της μετακίνησης από νομό σε νομό, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και τα χιονοδρομικά κέντρα από τις 8 Φεβρουαρίου.
  • Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου δεν αποκλείεται να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, των κέντρων τατουάζ, όπως ακόμη να επιτραπεί εκ νέου το κυνήγι και το ψάρεμα.
  • Επόμενος στόχος είναι να ανοίξει η εστίαση, η οποία όμως φαίνεται ότι θα καθυστερήσει.Το σενάριο που εξετάζεται για τα εστιατόρια και μόνο (και όχι για τα μπαρ), είναι να ανοίξουν μετά τις 15 Μαρτίου υπό αυστηρούς όρους (σε ανοιχτούς χώρους με σόμπες κλπ).
  • Σε δεύτερο χρόνο παρέπεμψε την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

 

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Λέσβο

Καιρός-Χιονίζει στην Λέσβο

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, δηλαδή και οι δύο δήμοι του νησιού

Την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αποφάσισε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας μετά από αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στο νησί στις 12 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ισχύει μέχρι τις 12 Ιουλίου στους δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου πλην Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου, όπου ισχύει ήδη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου.