“Κανόνια” αντί για “βούτυρο” το 2021. Προτεραιότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – ΣΥΡΙΖΑ: Τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια, με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε! – Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο Ασφαλιστικό. Κεφαλοποιητικό σύστημα μετά τα προεκλογικά μισόλογα – Στις 14 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα μαθήματα στα σχολεία

Επίσκεψη Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ΣΣ" (Φωτογραφία αρχείου)

Στην επιλογή της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, αντί της μόνιμης μείωσης φόρων φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση για το 2021 αφήνοντας τις φοροελαφρύνσεις για αργότερα.

Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκίαη οποία είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και το 2021 αλλά και η αναστολή που είχαν πάρει οι εξοπλιστικές δαπάνες την 10ετία των μνημονίων αλλάζει τις προτεραιότητες για την φετινή ΔΕΘ, όπου θα προταχθούν τα “κανόνια” και όχι το “βούτυρο”.

Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει από την συμπρωτεύουσα για αναβάθμιση της αεροπορίας, του ναυτικού, αλλά και του έμψυχου υλικού των ενόπλων δυνάμεων και την αγορά νέων όπλων, που θα ξεκινήσει άμεσα με στόχο να κορυφωθεί από το 2021 και μετά. Η συνολική δαπάνη που φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί κυμαίνεται από 7 έως και 10 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις λύσεις που θα είναι διαθέσιμες σε κάθε όπλο. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σταδιακά σε μια περίοδο από 68 έως και 10 χρόνια.

Οι μεγάλες αυτές δαπάνες θεωρείται ότι θα έχουν την ευλογία – ή τουλάχιστον την ανοχή – των Βρυξελλών, οι οποίες για πρώτη φορά έχουν ενεργοποιηθεί ενεργά στην ελληνοτουρκική σύγκρουση.

Τι θα γίνει με τη μείωση φόρων

Την ίδια ώρα όμως η συγκεκριμένη προτεραιότητα δίνει νέα αναστολή στο πρόγραμμα μείωσης φόρων που στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει μετά τα μισά του 2021. Ο υπουργός οικονομικών δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι τόσο η συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοΪού, όσο και η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή που θα προκύψει από το άτυπο Eurogroup της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μόνιμες μειώσεις φόρων και γενικότερα δαπανών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Ωστόσο από την Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει και φορελαφρύνσεις, αλλά όχι άμεσα. Συγκεκριμένα, εκτός από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει προαναγγείλει από την άνοιξη και θα ξεκινήσει από το 2021, θα μιλήσει και για την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για την μείωση του ΕΝΦΙΑτου φόρου για τα εταιρικά κέρδη και του τέλους επιτηδεύματος. Μόνο που όλα αυτά θα μετατεθούν τα δύο τελευταία χρόνια της συνταγματικής θητείας της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα:

Η εισφορά αλληλεγγύης θα μηδενιστεί σε δύο δόσεις το 2022 και το 2023. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η μείωση να ξεκινήσει από το 2021, αλλά θα είναι απλώς συμβολική και μόνο για να σηματοδοτήσει την έναρξη μείωσης του φόρου που από έκτακτος έγινε μόνιμος, μια παράλληλη φορολογία, που υπάρχει από το 2012.

Η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% θα γίνει είτε το 2021 είτε το 2022. Θα εξαρτηθεί από το χρόνο κατά τον οποίο θα διευρυνθεί η βάση του φόρου με την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών στην εμπορικές και θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών 3500 περιοχές.

Η δεύτερη δόση της μείωσης του φόρου για τις επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να περιμένει ως το 2022. Πολύ πιθανό να αναβληθεί για τότε η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος που αποτελεί “χαράτσι”, κληρονομιά των μνημονίων.

Τέλος, οι μόνιμες μειώσεις κατά 2% του βασικού και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από 13% στο 11% αντιστοίχως που είναι στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ θα πρέπει να περιμένουν ως το 2023.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια, με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε!

«Βλέποντας και κάνοντας», σήμερα στην Παιδεία, χθες στον τουρισμό και το άνοιγμα της οικονομίας, που είχε ως αποτέλεσμα να φουντώσει η πανδημία σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Ερασιτεχνισμός παντού, απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού και ανικανότητα σε δημόσια θέα. Όπως υπογραμμίζει τέλος “σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, η απαίτηση και ο αγώνας πρέπει να είναι υπέρ της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε”

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:

Σε επαναληπτικό μάθημα «παπαγαλίας» και σε τροπάριο στομφώδους κοινοτοπίας, επιδόθηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας. Με μοναδικό νέο στοιχείο την προαναγγελθείσα μετάθεση κατά μία εβδομάδα της ημερομηνίας έναρξης των σχολείων.

Βαρετή, κουραστική και εκτός μέτρου επικοινωνία. Αυτή είναι η συνταγή «επιτυχίας» της κυρίας Κεραμέως και συνολικά της κυβέρνησης για να κρύψουν έξι μήνες απρονοησίας και έλλειψης προετοιμασίας, που δεν εγγυάται την ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τα σχολεία, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα άνοιγαν στις 7 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξουν τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου για να αποφύγει η κυβέρνηση το πολιτικό φιάσκο με την προμήθεια των μασκών, που είναι αδύνατο να παραληφθούν εγκαίρως.

Μια εβδομάδα χαμένη, μόνον από τις παλινωδίες στο θέμα της μάσκας. Μια διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού. Το ίδιο γίνεται και με τα αντισηπτικά και τα υλικά καθαριότητας. Ανάλογες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, λαμβάνονται για τη στελέχωση των σχολείων, τη σχολική καθαριότητα, τα κυλικεία, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

«Βλέποντας και κάνοντας», σήμερα στην Παιδεία, χθες στον τουρισμό και το άνοιγμα της οικονομίας, που είχε ως αποτέλεσμα να φουντώσει η πανδημία. Ερασιτεχνισμός παντού, απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού και ανικανότητα σε δημόσια θέα. Η υποκρισία και η παραποίηση της πραγματικότητας περισσεύουν. Το είδαμε με τη φωτιά που κατέκαψε τις Μυκήνες. Το βλέπουμε με τις σημερινές ανακοινώσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν επικίνδυνες εξελίξεις στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν άκουσαν απολύτως τίποτα για:

 • την αραίωση των μαθητών στις τάξεις και την τήρηση των αποστάσεων, δεδομένου ότι 1 εκατ. μαθητές (75% του συνόλου) φοιτούν σε τμήματα άνω των 17 μαθητών,
 • την αναζήτηση αιθουσών και χώρων ώστε να μικρύνουν οι τάξεις και να διαμορφωθούν παντού τμήματα των 15 μαθητών,
 • τις επιπλέον προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, χωρίς απαράδεκτες σχέσεις εργασίας και χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος ήδη απασχολούμενων μεταναστριών εργατριών,
 • τις επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών, οι οποίες θα καλύψουν τις σημαντικές ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος,
 • την έκτακτη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό ή/και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν άκουσαν επίσης για:

 • τη θερμομέτρηση εκπαιδευτικών και μαθητών κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο,
 • τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια,
 • την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις ευάλωτες ομάδες μαθητών,
 • την αναγκαία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,
 • τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για την εξ αποστάσεως διδασκαλία,
 • τους όρους της συνεργασίας με την εταιρία Cisco, που επί μήνες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,
 • την κατάργηση της νομοθετικής διάταξης για την κάμερα στην τάξη, που ακυρώθηκε στην πράξη από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών,
 • τις γραπτές εισηγήσεις των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Διατηρούμε την ελπίδα ότι, παρόλα αυτά, η σχολική χρονιά θα εξελιχθεί ομαλά. Καλούμε το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου, τους μαθητές, το γονεϊκό κίνημα και την τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν στα χέρια τους την ευθύνη για την ασφαλή λειτουργία όλων των σχολείων της χώρας, απέναντι σε μια κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να εγγυηθεί το δικαίωμα στη υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, η απαίτηση και ο αγώνας πρέπει να είναι υπέρ της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε.

 

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο Ασφαλιστικό – Κεφαλοποιητικό σύστημα μετά τα προεκλογικά μισόλογα

 Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο Ασφαλιστικό – Κεφαλοποιητικό σύστημα μετά τα προεκλογικά μισόλογα

Τον ασκό του Αιόλου στο ασφαλιστικό άνοιξε με την κυριακάτικη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Αλέξης Πατέλης –και μπορεί οι αντιδράσεις να μην ήταν μεγάλες (με εξαίρεση κατά βάση τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ε. Τσακαλώτο – Ε. Αχτσιόγλου), μάλλον λειτουργεί προσθετικά ωστόσο στη φετινή οικονομική δυσχέρεια.

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού όταν έκανε λόγο για κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις, ήταν απολύτως συνεπής με την ιδεολογία του, ήταν, άλλωστε, στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ισχυρίσθηκε.

Κι όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι…

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα στην κατεύθυνση που θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία εφόσον κέρδιζε τις εκλογές, ήταν καλά κρυμμένες κάτω από τόνους προεκλογικού υλικού.

Η μόνη αναφορά που γίνεται στο γαλάζιο προεκλογικό υλικό, αφορά στο στόχο της μείωσης των εισφορών –κι από εκεί και πέρα ουδέν.

Το ασφαλιστικό, άλλωστε, ανέκαθεν ήταν μια καυτή πατάτα που ουκ ολίγες κυβερνήσεις έκαψε, κάποιες φορές δε, είδαμε να παίζει (το ασφαλιστικό) καθοριστικό ρόλο στην εκλογική ήττα – πτώση μιας κυβέρνησης. Όχι τυχαία λοιπόν, η ΝΔ προτίμησε να πει λίγα λόγια για το θέμα…

Αξίζει στο σημείο αυτό να εστιάσουμε σε ένα ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος» που είδε το φως της δημοσιότητας ακριβώς την ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών (7 Ιουλίου), ημέρα που δεν είναι η καλύτερη για να διαβαστεί κάτι και να προκαλέσει απήχηση. Πράγμα εντελώς λογικό, αφού η μέρα από το πρωί ανήκει στο λαό, τους πολιτικούς και τους εκλογικούς αναλυτές.

Το διεισδυτικό ρεπορτάζ έχει τίτλο, «ΝΔ: Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ‘γκρίζες ζώνες’» (ολόκληρο μπορεί να το διαβάσει κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση, https://www.tovima.gr/2019/07/07/politics/nd-to-programma-tou-kyriakou-mitsotaki-kai-oi-gkrizes-zones/ ).

Για το ασφαλιστικό ειδικότερα, αναφέρει τα εξής: «Το ανοιχτό ερώτημα του ασφαλιστικού: Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει σαφές ότι διαφωνεί με το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς («Νόμος Κατρούγκαλου»). Άλλωστε, είχε στηρίξει και τις κινητοποιήσεις εναντίον του. Όμως, δεν είναι ακόμη σαφές το είδος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προτείνει.

Η γενική επίκληση της ανάγκης να υπάρχει δικαίωμα επιλογής και ενός ‘ιδιωτικού τρίτου πυλώνα’ στην ασφάλιση μπορεί να αναλογεί σε μια ιδεολογική τοποθέτηση φιλελεύθερου χαρακτήρα, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί με συγκεκριμένη πρακτική μορφή, την ώρα που είναι σαφές ότι αυτά που κατά κύριο λόγο αφορούν σε αυτή τη φάση τους πολίτες είναι αυτά που σχετίζονται με τους δημόσιους πυλώνες (εισφορές, ποσοστά αναπλήρωσης, όρια) σε συνδυασμό με το πάντα ανοιχτό ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού».

Από την επομένη, όμως, των εκλογών, για την ακρίβεια από την πρώτη Τετάρτη μετά την εκλογική αναμέτρηση, οι ασάφειες και τα μισόλογα παίρνουν τέλος. Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράζει αρμοδιότητες και κατευθύνσεις στους υπουργούς του. Για το υπουργείο Εργασίας, άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της 4ετίας, έλεγε τότε ο πρωθυπουργός.

Την επομένη, ο Νότης Μηταράκης ως καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός, αναλάμβανε να εξειδικεύσει, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του OPEN:

Η μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα γίνει κεφαλαιοποιητικό το σύστημα, δηλαδή τα χρήματα των ασφαλισμένων θα βρίσκονται στο δικό τους λογαριασμό, σημείωνε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο σήμερα πλέον, το κυβερνητικό σχέδιο έχει πλέον ωριμάσει, ως φαίνεται, και μετά την οριστικοποίηση των προτάσεων από την επιτροπή Πισσαρίδη, θα έχει έλθει η ώρα για τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και την εφαρμογή.

Θα ακολουθήσει, άραγε, και το… πεζοδρόμιο;

Νίκος Παπαδημητρίου

 

Στις 14 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα μαθήματα στα σχολεία

«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Σημαντικός παράγοντας για να παρθεί η απόφαση, όπως είπε η υπουργός, ήταν να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας.
Όπως είπε η υπουργός, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει. Επανέλαβε, έτσι, την έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν άμεσα με τις οικογένειές τους.

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το αγαθό της Υγείας και το αγαθό της Εκπαίδευσης. Από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*