Κανονικά οι παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη παρά το σήμα κινδύνου από τις ΜΕΘ – Νομοσχέδιο κόλαφος για τους μικρομεσαίους… – Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει στην καταβολή του και για ποιους

Θεσσαλονίκη: Έρχεται εορταστικό 3ήμερο – Πότε είναι η μαθητική παρέλαση |  Typosthes

SOS εκπέμπουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην βόρεια Ελλάδα. Είναι αποκαλυπτικά και συνάμα ανησυχητικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι μόλις δυο κλίνες είναι κενές σε σύνολο 71 κλινών ΜΕΘ COVID-19, ενώ στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης είναι διαθέσιμες 24 σε σύνολο 136 κλινών ΜΕΘ.

«Αν οι Βορειοελλαδίτες φίλοι μας εμβολιαστούν γρήγορα και τηρήσουν τα μέτρα, προφανώς και δε θα υπάρξει πρόβλημα εκεί θα υπάρξει αποκλιμάκωση, εάν δεν εμβολιαστούν όμως γρήγορα, θα υπάρξει» χτύπησε καμπανάκι ο πνευμονολογος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

  • Στις τακτικές συσκέψεις όμως στο Μαξίμου προκρίνουν τα σημάδια σταθεροποίησης πανελλαδικά, εκτιμώντας ότι δεν θα βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα παρά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα κανονικά δείχνουν ότι θα διεξαχθούν οι παρελάσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Μετά την αλλαγή πλεύσης στο θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και της απομάκρυνσης πλέον από ένα τέτοιο σενάριο, η κυβέρνηση ποντάρει ότι η αλλαγή του καιρού που δεν θα επιτρέπει λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε εξωτερικούς χώρους δηλαδή με εμβολιασμένους και μη, θα μετατραπεί σε μοχλό πίεσης προς τους ανεμβολίαστους, που πια δεν θα έχουν πρόσβαση στη διασκέδαση.

Τα στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται πρωτίστως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού, όπου υπάρχει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

  • “Με άλλα λόγια, η διασπορά ξεκινά από την οικογένεια και φτάνει στα σχολεία, τα οποία καθρεφτίζουν τη διασπορά στην κοινότητα” εξηγούσαν στην κυβέρνηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση προβάλει τα στοιχεία στην μαθητική κοινότητα, που όπως δείχνουν ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους 12 έως 17 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερος από εκείνον που καταγραφόταν τον Αύγουστο. Χθες Παρασκευή , μόνο 5 τάξεις από τις σχεδόν 90.000 σε όλη τη χώρα

ήταν κλειστές λόγω αριθμού κρουσμάτων… και του πρωτοκόλλου 50%+1.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

 

Ο “θάνατος του εμποράκου” – Νομοσχέδιο κόλαφος για τους μικρομεσαίους… και επειδή κλέβουν το ΦΠΑΟ «θάνατος του εμποράκου»- Τα κλειστά μαγαζιά της Αθήνας- Οδοιπορικό του  iefimerida [εικόνες & βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το νομοσχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που περιέχει τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις με απασχόληση μέχρι 250 ατόμων. Το νομοσχέδιο (σχέδιο επιτροπής Πισσαρίδη) είναι ένα από τα 13 προαπαιτούμενα που έχει ορίσει η κυβέρνηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και συνδέει απροκάλυπτα τις συγχωνεύσεις και εξαγορές των μικρών επιχειρήσεων με την πρόσβασή τους στα δάνεια του σχεδίου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, τα κίνητρα μετασχηματισμού των επιχειρήσεων αφορούν μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Για συνεργασίες τα κίνητρα αφορούν μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών των οποίων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Τα κίνητρα συνίστανται σε έκπτωση φόρου κατά 30% για 3 έτη εφόσον πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτική συνέντευξη είχε κυνικά ομολογήσει ότι το δίλημμα για τις μικρές επιχειρήσεις είναι συγχωνεύσεις ή αποκλεισμός από τον δανεισμό και λουκέτο.

Κλέβουν τον ΦΠΑ

Η σπουδή της κυβέρνησης για να παράσχει κίνητρα συγχωνεύσεων των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αποδίδεται και στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και ειδικά στον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «Με τις προτεινόμενες διατάξεις, υλοποιείται η επιδίωξη για μείωση της ύπαρξης υψηλού «κενού» ΦΠΑ (VAT GAP), που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία».

Πρόκειται για τις εκτιμώμενες απώλειες από τον ΦΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με την Κομισιόν στην Ελλάδα φτάνουν σε 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σε 140 δισ. ευρώ, ανέρχονται σε επίπεδο ΕΕ.Αυτή η απώλεια των εσόδων αποδίδεται από την Κομισιόν σε φορολογικές απάτες, στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, αλλά και λόγω πτώχευσης, οικονομικών αφερεγγυότητας ή εσφαλμένων υπολογισμών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, φταίνε οι πολλές μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, πιθανότατα, δεν μπορούν να ελεγχθούν όλες, ενώ με τη λογική του ΥΠΟΙΚ, εάν ήταν λιγότερες, θα ελέγχονται πιο αποτελεσματικά.

Ωστόσο, όσο κίνητρα και να δοθούν, δεν πρόκειται να «ενωθούν» οι εταιρείες που στήνονται αποκλειστικά για να υποκλέπτουν τον ΦΠΑ, με τις μεθόδους τύπου «καρουζέλ» και των «εξαφανισμένων εμπόρων».

Θα κλείσουν αν μείνουν μικρές

Ταυτόχρονα στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι, το μέσο μέγεθος της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχείρησης είναι μικρότερο από το μέσο μέγεθος της αντίστοιχης μικρής και μεσαίας επιχείρησης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, παρατηρείται ότι, ελλείψει κινήτρων, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παύουν τη δραστηριότητά τους σε σύντομο από την ίδρυσή τους χρονικό διάστημα.

Δηλαδή, οι μικρές επιχειρήσεις είναι θνησιγενείς και αν μεγαλώσουν, μέσω των συγχωνεύσεων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

 

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει στην καταβολή του και για ποιους

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει στην καταβολή του και για ποιους

Αλλαγές στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας και θέσπιση υποχρεώσεων και κυρώσεων στους άνεργους που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις θέσεων από τον ΟΑΕΔ, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για το 2022.

Επίδομα ανεργίας: Απώτερος στόχος η επιδότηση να συνδεθεί άρρηκτα με την υποχρέωση κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας.

Ειδικά για φέτος, ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων μπορούν να το λάβουν με τα μισά ένσημα (50 ημέρες εργασίας αντί για 100), καθώς λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις σε εστίαση και τουρισμό αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι εποχικοί εργαζόμενοι να μην συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μεροκάματα για να επιδοτηθούν.

Πλέον, σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Πρόνοια, προβλέπεται πως για το έτος 2021, η χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, δίνεταια ακόμη και με 50 ημέρες εργασίας, στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ..

Αναλυτικότερα η τροπολογία αναφέρει ότι μειώνεται ειδικά για το έτος 2021 στα πενήντα (50) ένσημα το όριο των ενσήμων που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται εποχιακά στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, ώστε να δικαιωθούν επιδότησης ανεργίας.

Με την ρύθμιση, όπως αναφέρεται, θεσμοθετούνται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας εποχιακά απασχολούμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά εποχιακά επαγγέλματα, ικανοποιώντας το αίτημα της Ομοσπονδίας τους.

Ειδικότερα, κατ’ εξαίρεση για το έτος 2021, προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εν λόγω εργαζόμενους αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ..

Ως εκ τούτου, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από εκατό (100) κατ’ ελάχιστον σε πενήντα (50) ημέρες, προκειμένου να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας διάρκειας τριών (3) μηνών και 5 ημερών σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985.

Ριζική αναμόρφωση από το 2022:

Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης στα επιδόματα του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, με χρηματοδότηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας περιλαμβάνει:

-την τιμαριθμική αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας (407 ευρώ από το επόμενο έτος, συν επίδομα τέκνων) στο επίπεδο του τελευταίου καθαρού μισθού και
την υποχρεωτική ένταξη των δικαιούχων του σε πρόγραμμα κατάρτισης.
-Η βασική αλλαγή που εξετάζεται είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες χορήγησης τους και πάντα με την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

-Στόχος είναι το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας να οδηγεί σε ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα και από προγράμματα κατάρτισης τα οποία θα διασφαλίσουν στον ίδιο καλύτερες προοπτικές επανένταξης στην αγοράς εργασίας.

Το ποσό του επιδόματος ανεργίας, μελετάται να είναι αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας (προσεγγίζοντας τον μισθό του δικαιούχου όταν ήταν εργαζόμενος) και να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες και δεν βρίσκεται νέα θέση εργασίας, με κατώτατο όριο τα 407 ευρώ (που είναι το ύψος του επιδόματος).

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Έρχεται το νομοσχέδιο για την κατάρτιση
Η σχετική υπό επεξεργασία διάταξη θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει το υπoυργείο Εργασίας τις επόμενες ημέρες και θα αφορά την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης. και επανακατάρτισης, με βασικές αρχές την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αξιοποίηση πόρων άνω του 1 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να διατεθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης που θα εστιάζονται κυρίως στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, καθώς και στην ανάπτυξη εξειδικευμένων «πράσινων» δεξιοτήτων.

Κεντρικό ρόλο στο μεγάλο στοίχημα της αναμόρφωσης του πλαισίου κατάρτισης θα έχει ο ΟΑΕΔ.