Κανένα όπλο από την Κύπρο στην Ουκρανία — Κομισιόν: Ενεργοποιεί το μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας

Η Κύπρος δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία καθώς θα προκύψουν κενά στις αποτρεπτικές της δυνατότητες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Το θέμα ανακινήθηκε σε δημοσιεύματα του Κυριακάτικου τύπου με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας να βάζει τέλος στις φήμες. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ προσέγγισαν την Κύπρο, ζητώντας της να στείλει τα ρωσικής κατασκευής όπλα της για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Μιλώντας μετά την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι η Κύπρος στέλνει μόνο ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Εθνοφρουρά αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη συντήρηση του ρωσικού εξοπλισμού της υπό το φως των κυρώσεων στη Μόσχα και είπε ότι γίνονται προσπάθειες για την προμήθεια ανταλλακτικών από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν παρόμοια συστήματα.

 

Κομισιόν: Ενεργοποιεί το μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας

Το νέο, ισχυρό μηχανισμό για το Κράτος Δικαίου, που διακόπτει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς στα κράτη-μέλη που τον προσβάλλουν ενεργοποιεί η Κομισιόν κατά της Ουγγαρίας.

Το ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ανακοίνωση έρχεται δύο ημέρες αφότου ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε μια τέταρτη συνεχή θητεία σε εκλογές που, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, αμαυρώθηκαν από άνισους όρους ανταγωνισμού προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

Όμως είναι η συνέχιση της διαμάχης Βρυξελλών-Βουδαπέστης, αφού κατά τη διάρκεια της δεκαετούς και πλέον παρουσίας του Όρμπαν στην εξουσία, ομάδες για τις πολιτικές ελευθερίες καταγγέλλουν ότι ο Ούγγρος ηγέτης πήρε σταδιακά τον έλεγχο των δημοκρατικών θεσμών και διοχέτευσε τα χρήματα των φορολογουμένων σε φίλους και συγγενείς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ομάδα της ενημέρωσε την Ουγγαρία για την απόφασή της την Τρίτη, αφού εξέτασε τις απαντήσεις της Βουδαπέστης σε άτυπη επιστολή που έστειλε η Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες της για το κράτος δικαίου.

Η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει διαδικασίες βάσει του νέου μηχανισμού, ο οποίος δίνει στην ΕΕ την εξουσία να περικόπτει εκατομμύρια σε πληρωμές της ΕΕ προς χώρες όπου διαπιστώνει ότι οι παραβιάσεις του κανόνα δικαίου θέτουν σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η απόφαση της Επιτροπής να προχωρήσει θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στην προθυμία των Βρυξελλών να κυνηγήσουν τα δύστροπα μέλη που κατηγορούνται για διαφθορά και δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

Παρόλα αυτά, ενώ η φον ντερ Λάιεν είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει μετά από μήνες διαβουλεύσεων, θα πρέπει να εξελιχθεί σημαντική γραφειοκρατία και πολιτική συζήτηση προτού γίνει γνωστό αν η Ουγγαρία θα χάσει τελικά κρίσιμα κονδύλια της ΕΕ.

Μόλις η Επιτροπή ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία, αναμένεται μια μακρά αντιπαράθεση με τη Βουδαπέστη. Στη συνέχεια, θα εναπόκειται στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους κάθε χώρας, να αποφασίσει τελικά αν θα περικοπούν τα χρήματα. Οποιαδήποτε μείωση της χρηματοδότησης χρειάζεται «ειδική πλειοψηφία» για να περάσει, δηλαδή τουλάχιστον το 55% των χωρών της ΕΕ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.

Μαρία Ψαρά