Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης στην Κίνα – Η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας, μετρά πλέον περισσότερα θύματα από την Κίνα 

Κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού δεν επιβεβαιώθηκε ως τα μεσάνυχτα στην ηπειρωτική Κίνα —γεγονός χωρίς προηγούμενο αφότου ξέσπασε η πανδημία τον Δεκέμβριο— όμως οι υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης ότι άλλοι 34 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ασθενών που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Τα νέα, «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, είναι υπερδιπλάσια από αυτά που καταγράφονταν την Τρίτη (13).

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που επαληθεύτηκε ότι έχουν μολυνθεί εντοπίστηκαν στο Πεκίνο, 21, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την κινεζική πρωτεύουσα.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αυξήθηκε έτσι σε 80.928, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Παράλληλα, ακόμη οκτώ ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας στην ηπειρωτική Κίνα να αυξάνεται σε 3.245 νεκρούς.

Όλοι οι θάνατοι διαπιστώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, οι έξι στη Γουχάν, την πρωτεύουσά της, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.

 

Η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας, μετρά πλέον περισσότερα θύματα από την Κίνα

209.500 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό σε 150 χώρες και εδάφη ως το βράδυ της Τετάρτης18/3/2020, 8.784 έχουν πεθάνει, οι περισσότεροι πλέον στην Ευρώπη – Πακέτο αγοράς ομολόγων 750 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η ΕΚΤ – 475 νεκροί στην Ιταλία σε μια μέρα, οι περισσότεροι σε ένα 24ωρο ως τώρα – «Η κατάσταση είναι σοβαρή και η έκβασή της ανοιχτή», τόνισε η Α. Μέρκελ σε ένα σπάνιο διάγγελμά της το βράδυ της Τετάρτης

Από την έναρξη της πανδημίας περισσότεροι από 209.500 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2 σε 150 χώρες και εδάφη. H ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται πλέον και με βάση τη θλιβερή στατιστική στο επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς το βράδυ της Τετάρτης ξεπέρασε την Ασία σε θανάτους: μετρά 4.112 θύματα, έναντι 3.384. Η Τετάρτη ήταν και η μέρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην βαριά χτυπημένη Ιταλία, με 475 νέους θανάτους. 630 θύματα συνολικά ως τώρα στην Ισπανία, 264 στη Γαλλία.

Στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση Τζόνσον εγκαλείται για καθυστερημένη αντίδραση, έκλεισαν τα σχολεία, ενώ η Γαλλία μετρά 89 θανάτους το τελευταίο 24ωρο (από τους συνολικά 264 ως τώρα). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον νέο κορονοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας» και κάλεσε την Αφρική – που ακόμα μετρά λίγα κρούσματα – «να αφυπνισθεί».

Η μάχη της οικονομίας – Πακέτο 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ

Παράλληλα, όλες οι χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους απέναντι στην πρωτοφανή πρόκληση, καθώς η ύφεση είναι βέβαιη και το ερώτημα να αφορά κυρίως το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή. Απάντηση που κανείς δεν μπορεί να δώσει όσο η πανδημία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.  Τα χρηματιστήρια βουλιάζουν, ο Dow Jones έπεσε σε ιστορικό χαμηλό (κάτω των 20.000 μονάδων). ενώ η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η πανδημία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανεργία σε όλον τον κόσμο και να πλήξει περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ενδεικτικά για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ αποφάσισε αργά το βράδυ της Τετάρτης να αποδεσμεύσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ως ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Καναδάς ανακοίνωσε νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Πολωνία ένα εθνικό πρόγραμμα ύψους περίπου 47 δισεκ. ευρώ και η Τουρκία ένα σχέδιο ύψους 14 δισεκ. ευρώ (για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, διαβάστε εδώ).

Χαρακτηριστικότερη, ίσως, στιγμή της Τετάρτης, το δραματικό διάγγελμα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ σε ένα σπάνιο διάγγελμα προς τους Γερμανούς πολίτες. Η φράση της, «η κατάσταση είναι σοβαρή και η έκβασή της ανοιχτή», ίσως συνοψίζει τις κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος ενός πλανήτη σε καραντίνα.