Κανένας νέος θάνατος στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο. – 1.150 νεκροί σε μία ημέρα στις ΗΠΑ – Έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη: Κρατάμε τις κλίνες στις ΜΕΘ για ασθενείς με… – Το φάρμακο “remdesivir” γεννά ελπίδες

Δεν σημειώθηκε νέος θάνατος εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στην ηπειρωτική Κίνα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, τρεις μήνες μετά τον πρώτο θάνατο που καταγραφόταν στη χώρα εξαιτίας της ασθένειας COVID-19.

Ο ασιατικός γίγαντας, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019, είχε ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο την 11η Ιανουαρίου. Έκτοτε, 3.331 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο ιός, στην ηπειρωτική Κίνα.

Αν και ξεπερνούσε τους 100 κάθε 24ωρο τον Φεβρουάριο, ο καθημερινός αριθμός των νέων θανάτων άρχισε να κατεβαίνει σταδιακά, για να μειωθεί σε μόλις έναν θάνατο την Κυριακή, όπως ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, και να φθάσει στο μηδέν χθες, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας σήμερα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης στην κοινότητα επίσης καταγράφει σταθερή μείωση από τις αρχές του Μαρτίου, όμως η Κίνα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων που αποκαλεί «εισαγόμενα» — πρόκειται για ασθενείς που ταξιδεύουν προς τη χώρα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό. Οι περιπτώσεις αυτές πλησιάζουν αθροιστικά τις χίλιες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας εντοπίστηκαν 32 νέα κρούσματα μόλυνσης, όλα «εισαγόμενα», σύμφωνα με τις αρχές, που εντόπισαν άλλες 30 περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών, με το σύνολό τους να ανέρχεται έτσι σε 1.033.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα κρούσματα μόλυνσης και οι θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ουχάν, τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας όπου έκανε την εμφάνισή του ο ιός την περασμένη χρονιά πριν αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη — έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε πάνω από 70.000 ανθρώπους.

Η Ουχάν, σε καραντίνα την 23η Ιανουαρίου, θα δει τα μέτρα περιορισμού της να αίρονται αύριο Τετάρτη, όταν πλέον οι υγιείς καταρχήν θα αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα να βγαίνουν από αυτό το αστικό κέντρο των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

1.150 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ξεπέρασε τους 10.000 νεκρούς, κατέγραψαν επιπλέον 1.150 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Δευτέρας.

Η χώρα καταγράφει επισήμως πάνω από 366.000 κρούσματα μόλυνσης (αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30.000 το προηγούμενο 24ωρο) και θρηνεί 10.783 θύματα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ιδρύματος, που ανανεώνεται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου που μετράει, μακράν, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο αριθμός των νεκρών από την ασθένεια COVID-19 αυξάνεται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες κατά 1.000 και πλέον νεκρούς κάθε εικοσιτετράωρο και πλησιάζει σταδιακά τους δύο χειρότερους απολογισμούς παγκοσμίως, αυτούς στην Ιταλία (16.523 νεκροί) και στην Ισπανία (13.005).

 

Έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη: Κρατάμε τις κλίνες στις ΜΕΘ για ασθενείς με περισσότερες πιθανότητες ανάκαμψης

Είναι αδύνατον για έναν ιό να νικήσει τον Άνθρωπο. Είμαι βέβαιος ότι η πόλη της Νέας Υόρκης, θα ανακάμψει με τον καιρό, δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ένας Έλληνας γιατρός από το Montefiore Medical Center (Albert Einstein College of Medicine) που βρίσκεται στο Bronx.

Ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας Λεωνίδας Παλαιοδήμος, παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις των Αρχών ότι αυτή θα είναι μία από τις πιο θλιβερές εβδομάδες των Αμερικανών, επιλέγει να βλέπει το φως στο σκοτάδι, όντας μάλιστα στην κύρια εστία της επιδημίας.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε περίπου 3.500 με 4.000 χιλιάδες νέες διαγνώσεις ημερησίως στην πόλη της Νέας Υόρκης (Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn και Staten Island). Το θετικό είναι ότι ο αριθμός αυτός μένει σταθερός, γεγονός που με κάνει να ελπίζω ότι σύντομα θα παρατηρήσουμε μείωση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων ανά ημέρα. Kαι στους θανάτους παρατηρείται μία τάση σταθεροποίησης. Συνολικά, στην πόλη της Νέας Υόρκης έχουν καταγραφεί περίπου 70.000 ασθενείς με COVID-19, από τους οποίους περίπου 15.000 χρειάστηκαν ή ακόμη χρειάζονται νοσηλεία, ενώ περίπου 2.500 έχουν πεθάνει». Η γραφική παράσταση της συνάρτησης του αριθμού των ασθενών που διεγνώσθησαν με COVID-19, σε σχέση με το χρόνο, δείχνει ότι είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση, λέει ο κ Παλαιοδήμος. Και εκτιμά ότι θα ακολουθήσει ένα πλατό μερικών εβδομάδων, αμέσως μετά μείωση των νέων ημερήσιων διαγνώσεων, και στη συνέχεια αργή και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ είναι 5 – 60 ενώ πριν από την πανδημία έφτανε τα 80

Το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο με περισσότερες από 1.000 κλίνες νοσηλείας και 75 κλίνες εντατικής θεραπείας, (προ επιδημίας) το οποίο από τις αρχές Μαρτίου, νοσηλεύει σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19. «Έχουμε μετατρέψει τα χειρουργεία και κάποιους χειρουργικούς θαλάμους σε κλίνες εντατικής. Μετατρέπουμε ένα βοηθητικό κτίριο σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Επίσης έχουμε μετατρέψει αίθουσες συνεδριάσεων και εξωτερικά ιατρεία σε θαλάμους νοσηλείας.» Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 650 ασθενείς με κορονοϊό, οι 100 από αυτούς σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, και οι υπόλοιποι σε κανονικούς θαλάμους. «Αν και πολλοί από τους ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία σε εντατική, δεν είμαστε σε θέση να την προσφέρουμε, και αναπόφευκτα τους νοσηλεύουμε σε απλούς θαλάμους. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας, για τους ασθενείς που πιστεύουμε ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάκαμψης, δηλαδή τους νεότερους και εκείνους με λιγότερα προβλήματα υγείας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες εντατικής θεραπείας είναι τα 55 με 60 έτη, όταν πριν από την πανδημία ήταν τα 80». Ο μηχανικός αναπνευστήρας δεν είναι απαραίτητα η λύση στη συγκεκριμένη πάθηση. Αν όμως κριθεί απαραίτητο και αν αυτό συμβαδίζει με τις επιθυμίες του ασθενούς και των οικείων του, τότε προχωρούμε σε διασωλήνωση της τραχείας και μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής, αναφέρει ο κ Παλαιοδήμος: «Έχουμε αυξήσει τον αριθμό των αναπνευστήρων από περίπου 100 σε περίπου 200. Συνεπώς έως και σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε αυτήν την παρέμβαση, σε όποιον ασθενή πιστεύουμε ότι την χρειάζεται».

Διάταγμα για ασυλία σε ιατρούς και νοσηλευτές που κάνουν τριάζ

Ο κυβερνήτης όμως της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι τελειώνει η επάρκεια σε αναπνευστήρες. Ποια είναι η ιατρική πρόβλεψη σε αυτή την περίπτωση για τους ασθενείς που θα τους χρειαστούν, αλλά δεν θα μπορούν να τους έχουν; Σε αυτήν την ακραία περίπτωση, θα φροντίσουμε να απαλύνουμε τα συμπτώματα της δύσπνοιας σε αυτούς που δε θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αυτήν την παρέμβαση, απαντά ο παθολόγος. Όσον αφορά το ερώτημα για το πως λειτουργεί το τριάζ (διαλογή) θεσμικά, αν π χ έχουν υπάρξει αποφάσεις από επιτροπές βιοηθικής, αναφέρει ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. «Ωστόσο έχει εκδοθεί πρόσφατα εκτελεστικό διάταγμα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, το οποίο παρέχει ασυλία στους ιατρούς και νοσηλευτές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και σίγουρα βοηθά». Ο κάθε κλινικός ιατρός αποφασίζει με βάση το αισθητήριό του πώς θα χρησιμοποιήσει τον πεπερασμένο αριθμό των μέσων που διαθέτει προς όφελος των πολλών, τονίζει ο νοσοκομειακός ιατρός.

Κρατάμε την ίδια μάσκα ακόμη και δύο μέρες

Για τα μέτρα προστασίας των υγειονομικών, που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο των ημερών, αναφέρει ότι πριν από μερικές εβδομάδες υπήρχε έντονο πρόβλημα, ως προς την προμήθεια των υλικών.«Κρατάμε την ίδια μάσκα ακόμη και δύο μέρες. Η κατάσταση όμως έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες. Δυστυχώς, πολλοί υγειονομικοί έχουν προσβληθεί από τον ιό και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά, για το κατά πόσον τα υπάρχοντα μέτρα ατομικής προστασίας είναι αρκετά. Την ίδια ώρα δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στη φροντίδα των ασθενών. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατον για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς, να μην έρθουν σε επαφή με τον ιό. Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ασθενών, και τόσο μεγάλη η φροντίδα που χρειάζονται, που κάνει τη μη έκθεση δύσκολη έως αδύνατη». Σχετικά με τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία έχουν γίνει επισκέψεις τηλε-ιατρικής, αναφέρει ο κ. Παλαιοδήμος. «Παθολόγοι των εξωτερικών ιατρείων, που συνήθως δεν κάνουν νοσοκομειακή ιατρική, έχουν έρθει να μας βοηθήσουν. Τις τελευταίες ημέρες, συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων, όπως νευρολόγοι, καρδιολόγοι, ογκολόγοι, ακόμη και χειρουργοί, έχουν αναλάβει τη φροντίδα ασθενών με COVID-19». Η Νέα Υόρκη ζει στον ρυθμό της πανδημίας και δε θυμίζει σε τίποτα την πόλη που ποτέ δεν κοιμάται. «Οι δρόμοι είναι άδειοι και στα τρένα βλέπεις μόνο εργαζόμενους από νοσοκομεία. Κάποιοι βγαίνουν για περίπατο φορώντας μάσκα. Τα μαγαζιά είναι κλειστά εδώ και εβδομάδες. Η ανεργία έχει φθάσει στα ύψη. Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση», καταλήγει ο Έλληνας γιατρός από το Αγρίνιο.

 

Το φάρμακο “remdesivir” γεννά ελπίδες – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η φαρμακοβιομηχανία Gilead Sciences

Τι είναι το remdesivir; Μπορεί να “σκοτώσει” τον κορονοϊό; Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται; Μπορεί να είναι άμεσα διαθέσιμο; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αντιικό που δημιουργεί ελπίδες για θεραπεία.

Δεν αποκλείεται μέσα στον τρέχοντα μήνα, ακόμα και μέσα στις επόμενες ημέρες να έχουμε νέα δεδομένα σχετικά με πιθανή θεραπεία του κορονοϊού χάρη στο αντιικό “remdesivir”, το φάρμακο της “Gilead”, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία κλινικών δοκιμών.

Το Remdesivir, που παρεσκευάστηκε από τη φαρμακοβιομηχανία “Gilead Sciences” της Καλιφόρνια, είναι μια από τις δυνητικές θεραπείες του Covid-19 έχοντας συγκεντρώσει τις περισσότερες και τις πλέον βάσιμες ελπίδες για τη χορήγησή του (κατά περιπτώσεις), παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε πειραματική διαδικασία.

Τα αποτελέσματα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα (και όχι μόνο) έρχονται για να υποδείξουν αν το φάρμακο μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον ιό και φυσικά υπό ποιες προϋποθέσεις, τη στιγμή όπου καμία άλλη αποδεδειγμένη θεραπεία και κανένα άλλο φάρμακο ή εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν έχει βγει ακόμη στην επιφάνεια.

Το Statnews έρχεται για να μας δώσει απαντήσεις σχετικά με το “remdesivir” και επιμέρους ερωτήσεις που δημιουργεί η ενδεχόμενη χορήγησή του για τη θεραπεία του κορονοϊού, την ώρα που τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές δεν φαίνεται να αργούν.

Τι είναι το remdesivir;

Το Remdesivir είναι ένα πειραματικό αντιϊκό που είχε αρχικά παρασκευαστεί πριν από μια δεκαετία. Στα εργαστηριακά πειράματα έχει δείξει ότι πιθανότητα μπορεί να καταπολεμήσει μια σειρά ιών, συμπεριλαμβανομένων άλλων κορονοϊών, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Το φάρμακο έχει σχεδιαστεί για να παρεμβαίνει στη διαδικασία που ο SARS-CoV-2 δημιουργεί αντίγραφα του ίδιου. Τα αντίγραφα που προκύπτουν από τον ιό δεν έχουν το πλήρες γονιδίωμά τους και έτσι δεν μπορούν να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται ή να μολύνουν άλλα κύτταρα.

Η φαρμακοβιομηχανία “Gilean”, εμπνευσμένη από την εξάπλωση του Έμποολα στη Δυτική Αφρική, είχε προωθήσει κάποτε το “remdesivir” ως πιθανή θεραπεία για εκείνη τη μόλυνση, χωρίς όμως να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σχετική κλινική δοκιμή που έγινε.

Παράλληλα, εκτός από τους ερευνητές της “Gilead”, επιστήμονες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και στο Πανεπιστήμιο “Vanderbilt” έχουν συμμετάσχει στη μελέτη και προετοιμασία του remdesivir για κλινικές δοκιμές κατά του κορονοϊού.

Τι περιμένουμε να ανακοινωθεί και ποιες ήταν οι κλινικές δοκιμές;

Μέσα στον μήνα Απρίλιο αναμένονται τα αποτελέσματα δύο δοκιμών από την Κίνα. Η μία εξέτασε ασθενείς με σοβαρό Covid-19 και η άλλη ασθενείς με πιο ήπια λοίμωξη.

Η πρώτη δοκιμή περιλάμβανε 453 ασθενείς και δεν αποκλείεται τα αποτελέσματατά της να έρθουν ακόμα και αυτή την εβδομάδα. Οι ασθενείς εισήχθησαν στη μελέτη ως και 12 ημέρες από την εμφάνιση των πρώτων τους συμπτωμάτων. Από τη στιγμή που πήραν μέρος στην έρευνα άρχισαν να χορηγούνται τυχαία, είτε “remdesivir” είτε εικονικό φάρμακο για 10 ημέρες.

Για τις μελέτες στην Κίνα είχε μιλήσει πρόσφατα και ο Γιώργος Κόκοτος, Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ,λέγοντας πως “το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για οποιαδήποτε χρήση”, σημειώνοντας παράλληλα ότι: “η εταιρεία Gilead σε συνεργασία με κυβερνητικές ή και μη κυβερνητικές οργανώσεις και αρχές παρέχει το remdesivir για χρήση έκτακτης ανάγκης απουσία εγκεκριμένης θεραπείας (compassionate use). Ήδη και στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί το remdesivir σε αυτό το πλαίσιο αρχικά“.

Ο αρχικός στόχος ήταν να δείξουν ότι το εν λόγω φάρμακο είναι καλύτερο από το εικονικό για τη βελτίωση των συμπτωμάτων μέσα σε διάστημα 28 ημερών. Η βελτίωση αυτή μετρήθηκε με ένα σύστημα έξι βαθμίδων που κυμάνθηκε από την αποχώρηση από το νοσοκομείο (βαθμός 1) ως το θάνατο (βαθμός 6). Για να μετρηθεί κάποιος ως ασθενής που ανταποκρίθηκε στο φάρμακο, έπρεπε να βελτιωθεί κατά δύο τουλάχιστον βαθμούς. Για να βελτιωθούν επαρκώς κλινικά οι ασθενείς θα έπρεπε να μην μην χρειάζονται διασωλήνωση ή συμπληρωματικό οξυγόνο, ώστε να μετρηθει η ανταπόκρισή τους στον έλεγχο.

Αν τα αποτελέσματα από τέτοιες δοκιμές δείξουν ότι ότι το φάρμακο δεν είχε σαφή οφέλη, οι ειδικοί θα συνεχίζουν να εξετάζουν το φάρμακο και τις επιδράσεις τους, μελετώντας την ανταπόκριση ασθενών που θα βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο και όχι σε αυτό μετά το πέρας των πρώτων 12 ημερών.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως τα αντιικά φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά αν δοθούν αμέσως μετά την μόλυνση ενός ατόμου, αφού επιβραδύνουν την αναπαραγωγή του ιού όταν αυτός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Αν ένα φάρμακο χορηγείται αργά τότε ο ιός έχει πολλές πιθανότητες να πολλαπλασιαστεί και έτσι είναι πιθανό να μην μπορεί να σταματήσουν οι επιπτώσεις του στην υγεία του μολυσμένου. Επομένως, μια βασική ερώτηση που έχει δημιουργηθεί ως προς τα δεδομένα του φαρμάκου είναι η χρονική στιγμή που θα χορηγείται.

Έχουν γίνει άλλες μελέτες του “remdesivir”;

Στην Κίνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η δεύτερη μελέτη, με τη συμμετοχή 300 ασθενών που είχαν ήπιο κορονοϊό και τα αποτελέσματά αναμένονται επίσης μέσα στον μήνα. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με “remdesivir” ή με εικονικό φάρμακο για 10 ημέρες ώστε να προσδιοριστεί πόσο γρήγορα εμφανίζουν σημάδια “κλινικής ανάκαμψης” στην κάθε περίπτωση.

Την ίδια ώρα βέβαια, άλλες τέσσερις τουλάχιστον κλινικές δοκιμές του ίδιου φαρμάκου βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων δύο που χρηματοδοτούνται από την “Gilead”. Μία άλλη γίνεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεξάγει επίσης τη δοκιμή με την ονομασία “Αλληλεγγύη” όπου δοκιμάζει το remdesivir (και όχι μόνο).

Πώς και πότε χορηγείται το φάρμακο;

Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλέβια και για τον λόγο αυτό υπάρχει σκέψη για το αν θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, οι ειδικοί θα εξετάσουν προσεκτικά τα δεδομένα για να προσπαθήσουν να αναλύσουν πώς και πότε θα δίνουν το φάρμακο, ωστόσο, για την ώρα υπάρχει μία ανησυχία ότι το “remdesivir” δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό αν χορηγείται σε πρώιμο στάδιο και δη σε ασθενείς που μπορούν να παλέψουν μόνοι τον ιό στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι το φάρμακο πιθανόν να χορηγείται σε ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και παραμένουν σοβαρά άρρωστοι, ως και μία εβδομάδα μετά τα συμπτώματά τους.

Θα αρκεί η ποσότητα των φαρμάκων; Ποιο το κόστος τους;

“Η Gilead έχει αυξήσει την παραγωγή του φαρμάκου από τον Ιανουάριο και από τώρα έχει 1.5 εκατομμύρια δόσεις, η οποία είναι αρκετή για 140.000 ασθενείς”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας σε ανοικτή επιστολή που κυκλοφόρησε το Σάββατο. Είπε μάλιστα ότι η εταιρεία έχει μετατρέψει κάποιες από τις εγκαταστάσεις της σε χώρους παρασκευής και άλλων τέτοιων φαρμάκων και συνεργάζεται με εταιρείες σε όλο τον κόσμο για να ενισχύσει την παραγωγή. Ο στόχος της εταιρείας είναι να διαθέσει μέχρι το τέλος του έτους 1 εκατομμύριο θεραπευτικές αγωγές.

Η τιμή του “redemsivir”, όμως, δεν έχει γίνει γνωστή. Αν βέβαια τα αποτελέσματα που προκύψουν είναι ενθαρρυντικά θα υπάρξουν πιέσεις προς την εταιρεία ώστε να κάνει το φάρμακο οικονομικά προσιτό, ειδικά αν η πανδημία πλήξει τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.