Καμπανάκι Greenpeace για την υπεραλιεία: Επείγει η προστασία των ωκεανών — Λαμπεντούζα: Πάνω από 7000 χιλιάδες μετανάστες — Μελόνι: «Να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία». Τι είπε για τις μετεγκαταστάσεις

Καμπανάκι Greenpeace για την υπεραλιεία:  Επείγει η προστασία των ωκεανών

Στην αλόγιστη όσο και επικίνδυνη αύξηση της υπεραλιείας στα διεθνή ύδατα κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, γεγονός που δείχνει πόσο επείγον είναι να επικυρωθεί η πρόσφατη Διεθνής Σύμβαση για την προστασία των ωκεανών και των βιολογικών της πόρων, εστιάζει έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace.

Το κείμενο ζητά να υπογραφεί η σύμβαση από τον μέγιστο δυνατό αριθμό χωρών κατά την επικείμενη σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συμφωνία, που οριστικοποιήθηκε τον Ιούνιο, χαρακτηρίστηκε «ιστορική» και ικανή να προστατεύσει το σύνολο των ωκεανών, η καλή υγεία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την ανθρωπότητα.

Το πιο εμβληματικό μέτρο που προβλέπει είναι η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών στην ανοικτή θάλασσα, στις ζώνες που απέχουν πάνω από 370 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Ανάγκη για άμεση δράση

Για να προστατευθεί το 30% των γαιών και των ωκεανών του πλανήτη ως το 2030, ο στόχος που υιοθετήθηκε πέρυσι από την COP15 για τη βιοποικιλότητα, «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρις Θορν, αρμόδιος για θέματα ωκεανών στην Greenpeace. «Οι απειλές για τους ωκεανούς χειροτερεύουν, οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν τώρα», επέμεινε, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, «η πραγματικότητα στη θάλασσα βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φιλοδοξία που εκφράζεται στη σύμβαση».

Οι ώρες αλιείας στην ανοικτή θάλασσα αυξήθηκαν κατά 8,5% μεταξύ 2018 και 2022, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, που βασίζεται σε δεδομένα από οργανισμό, ικανό να παρακολουθεί τις κινήσεις αλιευτικών χάρη στους πομπούς τους.

Η εντατικοποίηση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, που ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει δυνητικά μελλοντικά θαλάσσια καταφύγια: εκεί οι ώρες αλιείας αυξήθηκαν κατά 22,5% την ίδια περίοδο.

«Η υπεραλιεία είναι τεράστιο πρόβλημα», επιμένει ο κ. Θορν. Σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, τη μόλυνση των θαλασσών, «ωθεί τους ωκεανούς μας στο χείλος του γκρεμού».

Η έκθεση υπογραμμίζει πως μέσα σε τριάντα χρόνια, τα αποθέματα ερυθρού τόνου του Ειρηνικού κατέρρευσαν, μειώθηκαν κατά 90% και πλέον.

Τονίζει επίσης τη ζημιά που έχει προκαλέσει η αλιεία με παραγάδια βαθέων υδάτων, που εκτείνονται σε χιλιόμετρα. Πρόκειται για καταστροφική μέθοδο, που μεταξύ άλλων αιχμαλωτίζει κατά λάθος πολλούς καρχαρίες.

Για να τεθεί σε ισχύ πριν από την προσεχή σύνοδο του ΟΗΕ για τους ωκεανούς τον Ιούνιο του 2025, η σύμβαση πρέπει να υπογραφτεί και να επικυρωθεί από τουλάχιστον 60 χώρες. Αυτό θα επιτρέψει να οργανωθεί γρήγορα σύνοδος των συμβαλλομένων μερών, που θα δημιουργήσουν θαλάσσια καταφύγια.

Περιοχές που χρήζουν προστασίας

Επιστήμονες και ειδικοί έχουν ήδη εντοπίσει περίπου δέκα περιοχές στην ανοικτή θάλασσα που πρέπει να προστατευτούν.

Περιλαμβάνουν τον «θερμικό θόλο» ανοικτά από την Κόστα Ρίκα, περιβάλλον πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φιλόξενο για τις φάλαινες, και την υποθαλάσσια οροσειρά του Αυτοκράτορα, συνέχεια του αρχιπελάγους της Χαβάης στον Ειρηνικό.

Θαλάσσιες περιοχές ανοικτά της Χιλής ίσως γίνουν τα πρώτα θαλάσσια καταφύγια που θα δημιουργηθούν

 

Λαμπεντούζα: Πάνω από 7000 χιλιάδες αφίξεις μεταναστών μέσα σε 24 ώρεςΛαμπεντούζα: Πάνω από 7000 χιλιάδες αφίξεις μεταναστών μέσα σε 24 ώρεςΔραματικές ώρες βιώνει η Λαμπεντούζα, με τις βάρκες των μεταναστών να καταφθάνουν κατά δεκάδες, ασφυκτικά γεμάτες, από τα παράλια της Τυνησίας. Μόνο την Τρίτη, 12/09 οι αφίξεις κατέγραψαν ρεκόρ φτάνοντας τις 110 με συνολικό αριθμό 5.112 ατόμων, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν σχεδόν 1.000 άτομα με 23 λέμβους.

Όπως δείχνουν τα βίντεο Ιταλικών ΜΜΕ, εκατοντάδες είναι οι μετανάστες που βρίσκονται εν αναμονή στην προβλήτα του λιμανιού του Ιταλικού νησιού.Συνολικά, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν φτάσει περίπου 120 πλοία, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει πως «δεν είναι τυχαία η αύξηση των αφίξεων στην Λαμπεντούζα… Η εμπορία ανθρώπων είναι στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, πρόκειται για κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και για μια “πράξη πολέμου” κατά της Ιταλίας».

Σύμφωνα με τις αρχές, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού συνωστίζονται περίπου 2.800 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η χωρητικότητα του είναι μόλις 400. Άλλοι 300 έχουν μεταφερθεί σε άλλα σημεία του νησιού.

Από την αρχή του έτους, έχουν καταφθάσει στο νησί της Σικελίας 118.500 πλεούμενα με μετανάστες – σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών – αριθμός σχεδόν διπλάσιος από εκείνον της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (64.529).

Όλοι οι μετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στη Σικελία, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Λαμπεντούζα και να δημιουργηθεί χώρος για μελλοντικές αφίξεις. «Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική», τόνισε ο περιφερειάρχης Φιλίπο Ρομάνο.

«Είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τις 120 αφίξεις καθημερινά, το νησί δεν μπορεί να αντέξει τέτοιους αριθμούς», είπε ο δήμαρχος Φιλίπο Μανίνο στα ιταλικά media.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εξελέγη πέρυσι δεσμευόμενη πως θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση, δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai η Μελόνι τόνισε: «Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις».

Η Μελόνι επιβεβαίωσε ότι «πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία. Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του προς τα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, ο γραμματέας της Λέγκα και Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, αναφέρθηκε στην αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων που καταγράφεται στην Κάτω Ιταλία: «Αν οι αφίξεις μεταναστών συνεχιστούν με αυτό τον ρυθμό, η Ιταλία θα καταρρεύσει».

 

Μελόνι: «Να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία» – Τι είπε για τις μετεγκαταστάσεις

Μελόνι: «Να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία» - Τι είπε για τις μετεγκαταστάσεις

Στο μεταναστευτικό – προσφυγικό θέμα, αναφέρθηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai.

«Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις», τόνισε η Μελόνι.

Επιβεβαίωσε ότι «πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία».

«Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στο οργανωμένο έγκλημα, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσουν» και πως «η κυβέρνηση και το ιταλικό κράτος θα απαντήσουν σε κάθε επιθετική πράξη του οργανωμένου εγκλήματος».

Σε ό,τι αφορά την σχέση της με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει την εντύπωση πως «την τελευταία χρονιά έδωσε πολλές συνεντεύξεις, στις οποίες άσκησε κριτική στο κυβερνητικό της έργο».

«Μου φάνηκε ότι η προσέγγιση βασιζόταν περισσότερο στην κριτική, παρά στη συνεργασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να τσακωθώ με τον Τζεντιλόνι», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας, τέλος, τη σημερινή ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να ετοιμάσει έκθεση για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, η Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε:

«Πρόκειται για έναν από τους Ιταλούς με το μεγαλύτερο κύρος παγκοσμίως. Πιστεύω ότι μπορεί να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για την χώρα μας, είναι σίγουρα μια καλή είδηση».

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*