«Καμπανάκι» για το τέταρτο κύμα κορωνοϊού

Χάθηκε ο έλεγχος. Ο υψηλότερος εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας. Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων το τελευταίο 5μηνο.

Σε ανεξέλεγκτες πανδημικές καταστάσεις οδηγείται η Βόρεια Ελλάδα με την κυβέρνηση να μην δείχνει να ιδρώνει το αυτί της από την τρελή κούρσα των αριθμών. Τα κρούσματα έχουν φτάσει στα ύψη ενώ όπως έγινε χθες γνωστό από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης ήταν αυξημένη κατά 43% (!) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας.

Για ρεκόρ εισαγωγών κατά τη διάρκεια του τετάρτου κύματος με 44 εισαγωγές στο Νοσοκομείο Παπανικολάου μόνο χθες, έκανε λόγο ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου.

«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μονό στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια» ανέφερε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Εφ.Συν.» οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων είναι δυσοίωνες καθώς εκτιμούν άνοδο των νέων διαγνώσεων τις επόμενες εβδομάδες, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη να κάνει λόγο για δραματική κορύφωση στα κρούσματα και τον γιατρό και ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη να αποσαφηνίζει ότι το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα

«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα» επισήμανε ο Νίκος Καπραβέλος.Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τις αντοχές του δημόσιου συστήματος Υγείας με τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου να τονίζει πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι» περιγράφοντας μια δύσκολη κατάσταση. «Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα. Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μονό το δικό μας να πω να τα μεταφέρω στο Ιπποκράτειο στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…» , λέει.

Η Αττική

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι το ιικό φορτίο στα λύματα από το τέλος του Σεπτεμβρίου στην Αττική μέχρι χθες αυξήθηκε 93% μέσα σε ένα μήνα.

«Τα θετικά κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν 51%, είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος τελευταίας εβδομάδας Σεπτεμβρίου με αυτόν που διανύουμε. Όσον αφορά τον εβδομαδιαίο μέσο όρο στην επικράτεια προχθές ήταν 3434. Τον Αύγουστο στο peak ήταν 3200, άρα είμαστε ήδη περισσότερο επιβαρυμένοι».

Εκτίμησε ότι θα αυξηθούν πολύ σημαντικά τα κρούσματα τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες με το μέσο όρο εβδομαδιαίος να φτάνει τα 4.000 κρούσματα «και παραπάνω ενδεχομένως».

Στη δύσκολη αυτή συνθήκη η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην απαραίτητη στήριξη του ΕΣΥ, υπέγραψε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στον Βόλο και στη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και μη Covid ασθενείς.

Ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων

Σύμφωνα με τον μέσο όρο κρουσμάτων ανά εβδομάδα, το τελευταίο 7ήμερο καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας! Οι ημερήσιοι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Αντιστοίχως, αυξάνονται και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας, αγγίζοντας τις 289 το τελευταίο 24ωρο (ημερήσια μεταβολή +17.48%).