«Καμπανάκι» από την Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση — Με πόλεμο απειλεί την Πολωνία ο ηγέτης των Τσετσένων: «Αν πάρουμε εντολή, σε 6 δεύτερα είμαστε εκεί» — Ρωσικό πετρέλαιο: Το ευφάνταστο κόλπο της Κίνας που ακυρώνει τις διεθνείς κυρώσεις

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός της στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, όπως και η διαθεσιμότητα λιπασμάτων, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς.

Η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, πρόσθεσε ο Μαλπάς σε εκδήλωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και σημείωσε ότι η περιορισμένη παραγωγή λιπασμάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες αλλού.

“Καθώς εξετάζουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ (…) είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε μια ύφεση”, τόνισε, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Οι οικονομίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναμένεται να δουν και οι δύο σημαντική συρρίκνωση, ενώ η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ βλέπουν βραδύτερη ανάπτυξη, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Μαλπάς, οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται ακόμη πιο σκληρά δεδομένων των ελλείψεων λιπασμάτων και αποθεμάτων τροφίμων και προμηθειών ενέργειας.

“Η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών ενέργειας αρκεί για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνη της”, υπογράμμισε.

Στην Κίνα, η σχετικά απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης βασίστηκε στην πανδημία της COVID-19, στον πληθωρισμό και στην προϋπάρχουσα κρίση ακινήτων που αντιμετώπιζε η χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη τον περασμένο μήνα μειώσει την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 κατά σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, σε 3,2% από 4,1%, λόγω του αντίκτυπου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μαλπάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα μπορούσε να αρχίσει μια παγκόσμια ύφεση.

 

Με πόλεμο απειλεί την Πολωνία ο ηγέτης των Τσετσένων: «Αν πάρουμε εντολή, σε 6 δεύτερα είμαστε εκεί»Με πόλεμο απειλεί την Πολωνία ο ηγέτης των Τσετσένων: «Αν πάρουμε εντολή, σε 6 δεύτερα είμαστε εκεί»

«Το θέμα της Ουκρανίας έχει κλείσει» είπε ο στενός σύμμαχος του Πούτιν

Απειλές για πόλεμο στην Πολωνία έκανε ο στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν και ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

«Πάρτε πίσω τα όπλα σας» απείλησε σε μήνυμά του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BBC Φράνσις Σκαρ, ο Καντίροφ είπε ότι «το θέμα της Ουκρανίας έχει κλείσει» και ότι «ενδιαφέρεται για την Πολωνία».

«Μετά την Ουκρανία, αν μας δοθεί η εντολή, σε έξι δευτερόλεπτα θα σας δείξουμε τι είμαστε ικανοί», ανέφερε ο Τσετσένος ο οποίος όπως είχε γίνει γνωστό, βρίσκεται στην Ουκρανία.

Η Πολωνία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα για να τη βοηθήσει να αμυνθεί κατά της ρωσικής εισβολής.

Η δήλωση του Καντίροφ υπογραμμίζει τις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένοι Πολωνοί αξιωματούχοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαπολύσει επίθεση στη χώρα, μελλοντικά.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει δώσει ενδείξεις για τα σχέδια του, ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Al Jazeera που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου ότι είναι βέβαιος ότι ο Πούτιν θα ήθελε να επιτεθεί στην Πολωνία, «όχι όμως σύντομα λόγω του ότι είναι απασχολημένος με την Ουκρανία».

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο και έχει υπό τις διαταγές του παραστρατιωτική δύναμη γνωστή με την ονομασία «καντιρόφτσι».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που εικόνιζαν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που έλεγαν πως αναχωρούσαν για την Ουκρανία.

Έπειτα, έχουν κυκλοφορήσει πολλές εικόνες με τους Τσετσένους ενόπλους να πυροβολούν με αυτόματα όπλα στους δρόμους της κατεστραμμένης Μαριούπολης και να κάνουν έρευνες από κτήριο σε κτήριο.

Σε ένα από τα βίντεο, που κοινοποιήθηκε από τον Τσετσένο πολέμαρχο, στα τέλη Μαρτίου εμφανίζονταν Τσετσένοι στρατιώτες να πανηγυρίζουν καθώς η κάμερα γυρνούσε για να δείξει τις σκελετωμένες πολυκατοικίες. Οι στρατιώτες, ντυμένοι με στολές παραλλαγής και πλήρη στρατιωτική εξάρτυση, σηκώνουν τις γροθιές τους στην κάμερα και ακούγονται να φωνάζουν «Αλάχου άκμπαρ».

Στο κανάλι του στο Telegram, ο Καντίροφ ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές του καθαρίζουν «την περιοχή από τους ναζί».

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις του κ. Καντίροφ έχουν κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.

 

Ρωσικό πετρέλαιο: Το ευφάνταστο κόλπο της Κίνας που ακυρώνει τις διεθνείς κυρώσειςΡωσικό πετρέλαιο: Το ευφάνταστο κόλπο της Κίνας που ακυρώνει τις διεθνείς κυρώσεις

Σε δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρεται πως αρκετοί πλέον Κινέζοι αγοραστές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων επιδίδονται σε μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, από πλευράς logistics, αλλά και δαπανηρή μέθοδο, με σκοπό τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου

Τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες και οι κυρώσεις της Δύσης προς την Ρωσία, επιχειρηματίες στην Κίνα φαίνεται, πως έχουν σκαρφιστεί ένα απίστευτο τέχνασμα, με στόχο να υπερκεράσουν τις πιθανές επιπτώσεις από το ενεργειακό εμπάργκο έναντι του ρωσικού πετρελαίου.

Σε δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρεται πως αρκετοί πλέον Κινέζοι αγοραστές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων επιδίδονται σε μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, από πλευράς logistics, αλλά και δαπανηρή μέθοδο, με σκοπό τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου μεταξύ δεξαμενοπλοίων στη θάλασσα.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, αυτό είναι ένα ρίσκο που ήδη τουλάχιστον ένας Κινέζος αγοραστής δηλώνει πρόθυμος να λάβει, για να διασφαλίσει την ομαλή ροή πετρελαίου από την ανατολική Ρωσία προς την Ασία.

Σύμφωνα με ναυλομεσίτες, οι αγοραστές χρησιμοποιούν δημιουργικούς τρόπους για να διατηρήσουν τις ροές, καθώς όλο και περισσότεροι πλοιοκτήτες αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο λόγω των πιθανών επιπτώσεων των οικονομικών κυρώσεων.

Το τέχνασμα

Μικρά σκάφη χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταξύ του ρωσικού λιμανιού Κοζμίνο και των υδάτων στα ανοικτά της Γιοσού στη Νότια Κορέα, όπου τα φορτία μεταφέρονται από πλοίο σε πλοίο σε υπερδεξαμενόπλοια, για το επόμενο σκέλος του ταξιδιού προς την Κίνα.

Η διαδικασία αυτή είναι ασυνήθιστη για το αργό πετρέλαιο ESPO, έναν τύπο ρωσικού πετρελαίου που συνήθως φορτώνεται σε μικρότερα δεξαμενόπλοια για απευθείας ταξίδι πέντε ημερών προς την Κίνα. Αν και προσθέτει στο συνολικό χρόνο πλεύσης και το κόστος, οι ναυλομεσίτες δηλώνουν ότι η πρακτική αυτή γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, καθώς οι πλοιοκτήτες και οι αγοραστές δίνουν προτεραιότητα στην ετοιμότητα εφοδιασμού μικρών πλοίων για τη μεταφορά πετρελαίου από το ρωσικό λιμάνι του Κοζμίνο σε σύντομες διαδρομές.

Οι πρόθυμοι αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου πρόκειται να επωφεληθούν από τις μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές αναφοράς, καθώς άλλοι αποφεύγουν τις συμφωνίες με τη Μόσχα λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία.

Το φθηνό πετρέλαιο έχει καταστεί ελκυστικό για κορυφαίους καταναλωτές όπως η Κίνα και η Ινδία, ώστε να συνεχίσουν να εισάγουν από τις χώρες του OPEC+, παρά την αντιμετώπιση της διεθνούς καταδίκης και των αυξανόμενων υλικοτεχνικών και οικονομικών εμποδίων.

Η Κίνα πρόκειται να λάβει σχεδόν το σύνολο των φορτώσεων αργού ρωσικού πετρελαίου αυτόν τον μήνα, μια ποιότητα που συχνά ρέει σε άλλες χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία λόγω της κοντινής εγγύτητας και της απλής εφοδιαστικής. Τα φορτία συνήθως μεταφέρονται απευθείας από τη φόρτωση στα λιμάνια υποδοχής με δεξαμενόπλοια τύπου Aframax και Long Range-2.

Μικρότεροι στόλοι, δυσκολία στα logistics

Ο αριθμός των πλοιοκτητών και των ασφαλιστών που είναι πρόθυμοι να χειριστούν φορτώσεις από την ανατολική και δυτική Ρωσία μειώνεται, δήλωσαν ναυλομεσίτες.

Αυτό έχει δημιουργήσει μια πρόκληση σε επίπεδο logistics για τους παραγωγούς και τους αγοραστές, καθώς εργάζονται με λιγότερα δεξαμενόπλοια και πρέπει να εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των διαθέσιμων τύπων πλοίων.

Επιμέλεια: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*