Καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα στην Εκκλησία – Πώς θα δουλέψει το δημόσιο, τι θα γίνει με τις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα – Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από τα 7,5 δισ. που εκταμιεύει η ΕΕ

Καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα στην Εκκλησία

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, προτάσσει την προστασία της δημόσιας υγείας και ζητά από την Πολιτεία να προσπεράσει το πολιτικό κόστος αναγκάζοντας τις μητροπόλεις να εφαρμόσουν τις προφυλάξεις που ισχύουν σε όλους τους χώρους συνάθροισης.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μιλήσει για τα μέτρα της Πολιτείας αλλά ταυτόχρονα να αρνηθεί να πάρει η ίδια μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό για το εκκλησίασμα, τονίζοντας πως η Θεία Κοινωνία δεν είναι μέσο μετάδοσης ασθενειών, προκάλεσε σάλο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά, ειδικά από τη στιγμή που επίσημα η κυβέρνηση δεν είχε πάρει θέση στο θέμα αυτής της απόφασης των ιερέων ενώ έχει πάρει μέτρα για άλλους χώρους συνάθροισης, όπως είναι τα σχολεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα.

Από την άλλη πλευρά οι αμφιλεγόμενες δημόσιες τοποθετήσεις ειδικών που ακροβατούν ανάμεσα στην πίστη και την επιστήμη φαίνεται πως δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Στο πολιτικό πεδίο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε χθες από την κυβέρνηση να πάρει θέση στο θέμα της Εκκλησίας.

«Το πρόβλημα δεν είναι τι λέει η Ιερά Σύνοδος, αλλά τι λέει η Πολιτεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, που έχουν και την αποκλειστική κοινωνική ευθύνη για τη μη εξάπλωση του ιού και την προστασία των πολιτών», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, στην οποία σημειωνόταν πως «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με εξίσου μεγάλο σεβασμό στη Χριστιανική πίστη και στο θρησκευτικό συναίσθημα, τα μυστήρια της Εκκλησίας είτε αναστέλλονται είτε τροποποιούν το τελετουργικό τους. Μόνο στη χώρα μας έχουμε το θλιβερό προνόμιο μιας πολιτείας που δεν τολμά να πει το αυτονόητο».

Και η ανακοίνωση κατέληγε ως εξής: «Η κυβέρνηση λοιπόν και το υπουργείο Υγείας οφείλουν να πάρουν δημόσια μια ξεκάθαρη θέση και να μη θυσιάζουν τη δημόσια υγεία στον βωμό του πολιτικού κόστους. Συμφωνούν ότι η Θεία Κοινωνία δεν εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού; Δεν είναι θέμα ευσέβειας αλλά κοινωνικής ευθύνης. Και με τη δημόσια υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε».

Ωστόσο και τα υπόλοιπα κόμματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου. «Για τα αυτονόητα πράγματα: οι αρμόδιοι επιστήμονες βάζουν το πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας και οι υπόλοιποι οφείλουν να το ακολουθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Παύλος Χρηστίδης. «O κορονοϊός δεν δοκιμάζει την πίστη μας, δοκιμάζει την υγεία μας και τη δημόσια υγεία. Kάνω έκκληση στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Iερώνυμο να ενημερώσει τους πολίτες με βάση τα επιστημονικά ιατρικά δεδομένα για τους κίνδυνους», είχε σχολιάσει (ΣΚΑΪ) η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Ζέφη Δημαδάμα.

«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να εναπόκειται σε θρησκευτικές ή μεταφυσικές ιδεοληψίες. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του λαού, από τα οποία δεν μπορούν να εξαιρούνται οι -κατά τα άλλα σεβαστές- εκκλησιαστικές λειτουργίες», ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ.

«Δεν απαιτείται φόβος, τρομοκράτηση και πανικός. Αντιθέτως χρειάζεται ψυχραιμία, ενημέρωση και ένας κρατικός μηχανισμός που δεν θα λειτουργεί όπως ο ΕΟΔΥ του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, αλλά σοβαρά και υπεύθυνα. Το ζήτημα αφορά την πολιτεία –δεν είναι θρησκευτικό για να λυθεί από την Ιερά Σύνοδο– και πρέπει αυτή να το ρυθμίσει δεόντως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης. «Η Ιερά Σύνοδος κατώτερη των περιστάσεων, σκοταδιστικές αντιλήψεις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», σχολίασε με καυστική ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε για το θέμα σε βουλευτές των κομμάτων του Κοινοβουλίου, που έχουν την επαγγελματική ιδιότητα του γιατρού, προκειμένου να σχολιάσουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σε σχέση με τον ιό.

«Αγάπη προς τον συνάνθρωπο»

Μαριέττα Γιαννάκου, νευρολόγος-ψυχίατρος (Ν.Δ.)

«Η υπόθεση της μετάδοσης του κορονοϊού είναι αμιγώς επιστημονικό θέμα και επομένως όλοι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία. Οχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο φορέων. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και θεωρώ ότι υπόκειται στους ίδιους κανόνες με οποιονδήποτε άλλο οργανισμό προκειμένου να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία. Αλλωστε αυτό επιτάσσει και η ίδια η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, η οποία έχει ως επίκεντρο την αγάπη προς τον συνάνθρωπο».

Νικήτας Κακλαμάνης, ακτινολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ν.Δ.)

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Δουλειά της Πολιτείας και κυρίως της ιατρικής είναι η σωστή επιδημιολογική ενημέρωση των πολιτών. Ποιο δρόμο θα επιλέξουν οι πολίτες είναι προσωπική τους απόφαση και ευθύνη».

Γιώργος Λαμπρούλης

Πνευμονολόγος (ΚΚΕ)

«Οι προτεραιότητες του ΚΚΕ»

«Είναι σεβαστές οι εκκλησιαστικές λειτουργίες, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται από τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των πολιτών. Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση οφείλουν να διασφαλίσουν όλες τις παραμέτρους υπέρ της δημόσιας υγείας. Ο συγχρωτισμος μέσα στις εκκλησίες δεν δρα προστατευτικά και μιλάμε για ένα σοβαρό ζήτημα όπως ο κορονοϊός. Εμείς στο ΚΚΕ παρακολουθούμε την εξέλιξη της επιδημίας και στη συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο Υγείας με τον κ. Κικίλια θέσαμε τις προτεραιότητές μας, που δεν είναι άλλες παρά η 24ωρη λειτουργία των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας, που υπολειτουργούν έως και δεν λειτουργούν καθόλου, και η άμεση πρόσληψη προσωπικού ώστε να στελεχωθούν οι μονάδες Υγείας».

«Προφύλαξη χωρίς εξαιρέσεις»

Γιώργος Φραγγίδης, μαιευτήρας-γυναικολόγος (ΚΙΝ.ΑΛΛ.)

«Ζούμε μια ιογενή λοίμωξη σε σχέση με τον κορονοϊό, που έχει προκαλέσει αναστάτωση και πανικό στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Χρειάζεται ψυχραιμία, όχι πανικός, και είναι απαραίτητες οι συμβουλές του υπουργείου Υγείας και των υπευθύνων για την πρόληψη. Γίνεται σε συζήτηση σε σχέση με την Εκκλησία και τα γεγονότα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, το μέγιστο αγαθό που πρέπει να προστατευθεί είναι η ζωή του ανθρώπου σε όλα τα στάδιά της. Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πρωταρχικής σημασίας λόγω και των συναθροίσεων με πολύ κόσμο στους ναούς. Η Εκκλησία οφείλει να αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της ζωής των ανθρώπων, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπακούσει και να λάβει υπόψη τις ιατρικές συμβουλές των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόληψη για την προσπάθεια της προστασίας του ανθρώπου όπως αυτή το κρίνει. Μόνο πνευματικά, δεν μπορεί να προστατευθεί η ζωή του ανθρώπου. Χρειάζονται και πρακτικά ιατρικά μέτρα».

Μιχάλης Κατρίνης, οδοντίατρος (ΚΙΝ.ΑΛΛ.)

«Η συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου του κορονοϊού ισχύει για όλους μας, χωρίς καμία εξαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η Ιερά Σύνοδος, με αίσθημα ευθύνης, θα αντιληφθεί έγκαιρα τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στις εκκλησίες, αλλά και απέναντι στους πιστούς».

Μερόπη Τζούφη

Aν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ)

«Αποφυγή κοινής χρήσης σκευών» 

«Ο τρόπος μετάδοσης ενός λοιμώδους νοσήματος και του νέου κορονοϊού είναι με τα σταγονίδια. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κοινών ποτηριών, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και η επαφή με αντικείμενα που φέρουν εκκρίσεις άλλων. Τη στιγμή λοιπόν της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, οι καθιερωμένες οδηγίες για την πρόληψη πρέπει να εφαρμόζονται. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το τελετουργικό της Θείας Κοινωνίας. Η σύσταση για αποφυγή της κοινής χρήσης σκευών, ακόμα και στο θρησκευτικό πλαίσιο, δεν αποτελεί θέμα θεολογικών πεποιθήσεων, αλλά ζήτημα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας».

«Αντιμετώπιση με επιστημονικούς όρους»

Ανδρέας Μιχαηλίδης, ρευματολόγος, γενικός γραμματέας της Διακοινο­βουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΣΥΡΙΖΑ)

«Αναφορικά με την απόφασης της Ιεράς Συνόδου όσον αφορά το σκέλος της οδηγίας προς τις ευπαθείς ομάδες των πιστών νομίζω ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, όσον αφορά το σκέλος της θείας μετάληψης, νομίζω ότι πρέπει να την αναθεωρήσει. Ενδιαφέρουσα άποψη για το ζήτημα διατύπωσε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος την οποία νομίζω ότι η Εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να λάβει υπόψη. Τέλος να σημειώσω ότι κατά την ιστορική διαδρομή της Εκκλησίας, έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι λήψεως της Θείας Κοινωνίας, οι οποίες αποφεύγουν τη χρήση του κοχλιαρίου. Μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας, η ελλαδική Εκκλησία οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση της».

Ολγα Γεροβασίλη, ακτινολόγος (ΣΥΡΙΖΑ)

«Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού θα πρέπει να ανακοινώνονται από ειδικούς, επιστημονικά υπεύθυνους και αυτό θα πρέπει να αφορά όλες τις συναθροίσεις. Και η άποψη της θρησκείας στην παρούσα κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιστημονικούς όρους».

Θανάσης Παπα­χριστόπουλος, δερματολόγος (ΣΥΡΙΖΑ)

«Μετά τα Γιούρα, τα Μακρονήσια και τις Σπιναλόγκες που ονειρεύονται οι σημερινοί πολιτικοί ταγοί για δυστυχισμένους ανθρώπους, έρχεται η επίσημη Εκκλησία να υποκαταστήσει την επίσημη ιατρική. Πόσο άλλο Μεσαίωνα θα αντέξουμε; Πόσο άλλο, κ. πρωθυπουργέ, θα κυβερνάει στην πραγματικότητα τη χώρα η ομάδα του ΛΑΟΣ;».

* To υπουργείο Υγείας επανέλαβε χθες, δια του εκπροσώπου του Σωτήρη Τσιόδρα, τη θέση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και με κουτάλι που έχει χρησιμοποιηθεί από άλλους, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λήψη σχετικών μέτρων.

Κορονοϊός: Πώς θα δουλέψει το δημόσιο, τι θα γίνει με τις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα

Με τον κορονοϊό στα γραφεία

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν παιδιά έως 15 ετών, θα λάβουν άδεια από την εργασία τους. Ποια είναι τα εξεταζόμενα σενάρια για την ευελιξία και τη φυσική παρουσία, τι θα γίνει με τους μισθούς.

Κρίσιμα είναι τα ερωτήματα σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθεί η εργασία με τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει στις επιχειρήσεις όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία της με κρατική εντολή και ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος στην καταβολή των μισθών. Οι εργαζόμενοι θα μείνουν απλήρωτοι;

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, στην περίπτωση αυτή εξετάζεται η χορήγηση επιδόματος που θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός, μέσω του ΟΑΕΔ. Το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται πως θα είναι μεγαλύτερο του επιδόματος ανεργίας αλλά μικρότερο από τον έως πρότινος καταβαλλόμενο μισθό. Σήμερα προβλέπεται ένα επίδομα ύψους 718 ευρώ που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν για λόγους ανωτέρας βίας. Οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένονται στο τέλος του μήνα, πριν έρθει η ώρα της “κανονικής” καταβολής των δεδουλευμένων για τον μήνα Μάρτιο.

Εξετάζεται η εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος άδειας

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν παιδιά έως 15 ετών, θα λάβουν άδεια από την εργασία τους. Εξετάζεται η εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος σύμφωνα με το οποίο ένα μέρος της άδειας θα καλύπτεται από την κανονική άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος. Ένα άλλο μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος. Αρχικά οι ημέρες άδειας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15. Χρήση του μέτρου θα μπορούν να κάνουν σπονδυλωτά, και ανάλογα με τις ανάγκες τους,και οι δύο γονείς, ώστε συνολικά οι ημέρες αδείας να ανέρχονται σε 30 για μια οικογένεια με ανήλικα παιδιά, όπου εργάζονται και οι δύο γονείς.

Για την εργασία από το σπίτι:

Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοιού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως θεσμοθετημένης υποχρέωσης των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας – τηλεργασίας, στον βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό.

Θα υπάρξει ευελιξία στο ωράριο εργασίας;

Τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αναμένεται να προωθήσουν όπου είναι εφικτό την εργασία με ευέλικτο ωράριο για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας και συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι εργοδότες μπορούν να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας.

Ακόμη, προβλέπεται τετράμηνη αναστολή καταβολής ΦΠΑ αλλά και δόσεων ρυθμίσεων για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επίσης αναστέλλονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις κάθε είδους ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο υπ. Οικονομικών αναμένεται τέλος να επανεξετάσουν το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων.

Να σημειώσουμε ότι παρότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά το κλείσιμο των δικαστηρίων, δεν υπάρχει ακόμη κάποια σχετική απόφαση για αναστολή των δικαστηρίων μέχρι νεοτέρας, στο πνεύμα που διέπει το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Σήμερα πάντως δε λειτουργεί το ειρηνοδικείο Αθηνών.

 

Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από τα 7,5 δισ. που εκταμιεύει η ΕΕ λόγω κορονοϊού

Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε για τον κορονοϊό

Μερίδιο από τα 7,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύει άμεσα η ΕΕ για επενδύσεις κατά του κορονοϊού διεκδικεί η Ελλάδα. Τα μέτρα περιλαμβάνουν άτοκα δάνεια σε ΜΜΕ και επιδότηση θέσεων εργασίας.

Σε απόλυτη ταύτιση με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες όπως αυτές ανακοινώθηκαν στην χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ βρίσκεται η ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού.

Με την βοήθεια και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ.Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος πέρασε «σιωπηλά» ένα τετραήμερο στην Ελλάδα υπάρχει πλέον ένα σχέδιο για την στήριξη και των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων που θα έχουν και τις περισσότερες επιπτώσεις από επιδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η χθεσινή ανακοίνωση για την διάθεση των 25 δις ευρώ από την ΕΕ ως κεφάλαιο για το ταμείο κατά του κορονοϊού ήταν σε γνώση της Ελλάδας και ειδικά του οικονομικού επιτελείου από την περασμένη εβδομάδα . Η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου και της ΕΤΕ για την χρήση των 7,5 δις ευρώ που θα διατεθούν ειδικά για στήριξη επιχειρήσεων έρχεται σε μα πολύ καλή στιγμή για την Ελλάδα . Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει από τώρα το χρόνο και το βάθος των επιπτώσεων είναι βέβαιο ότι με κεντρική επιλογή μέρος από τα κοινοτικά κονδύλια θα διατεθούν για την διατήρηση ή την αύξηση της ρευστότητας των ΜΜΕ ειδικά του ευρωπαϊκού νότου ο οποίος λόγω υψηλών επιτοκίων δεν επιτρέπει την εύκολη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Άτοκα δάνεια σε ΜμΕ

Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες φορτωμένες ακόμη με κόκκινα δάνεια δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Με την εγγύηση όμως του κεφαλαίου και την επιδότηση του επιτοκίου θα μπορούν να δώσουν άτοκα δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την δραστηριότητα τους και να αυξήσουν την απασχόληση τους.

Ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο θα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης. Είναι δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν υποχρεωτικά για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού . Για να στηριχθούν θα πρέπει να μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας .Από την άλλη βέβαια θα πρέπει και οι υπάλληλοι οι οποίοι εκούσια ή ακούσια θα απέχουν από την εργασία τους να έχουν τον μισθό τους προκειμένου να μην έχουμε μια κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας . Και αυτό θα μπορέσει να επιδοτηθεί από κοινοτικά χρήματα ειδικά για κλάδους εθνικούς πρωταθλητές όπως είναι ο τουρισμός και οι μεταφορές .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο για δημοσιονομική χαλάρωση έως 1,7 δις και μάλιστα χωρίς να αποκλίνει από το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που έχει εγκριθεί από το 2019 . Μέρος αυτών των χρημάτων θα προστεθούν με τους κοινοτικούς πόρους με στόχο την διατήρηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων .

Σήμερα οι ανακοινώσεις

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαριστούν μαζί με το καθεστώς που θα διέπει τις γονικές άδειες λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων αν οι γονείς δουλεύουν στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα το ενδεχόμενο της τηλεργασίας αλλά και τους τρόπους κάλυψης της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις .

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθούν και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων . Οι ενισχύσεις θα περνούν μέσα από τις εμπορικές τράπεζες αλλά θα έχουν ως σημείο αναφοράς είτε της ΕΤΕ, είτε το ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο είτε την νεοσύσταση ελληνική επενδυτική τράπεζα.