Καλιφόρνια: Ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού δηλώνει ένοχη για τον θάνατο 84 ανθρώπων – Δεν μπορεί να περπατήσει ο 75χρονος από το Μπάφαλο

Την ενοχή της Pacific Gas & Electric (PG&E) για τον θάνατο 84 ανθρώπων παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου της πόλης Τσίκο στην Καλιφόρνια ο CEO της εταιρείας Μπιλ Τζόνσον, χθες Τρίτη 16 Ιουνίου.Η υπόθεση αφορά τη μεγάλη πυρκαγιά του Νοεμβρίου 2018, που ονομάστηκε Camp Fire και ισοπέδωσε μεταξύ άλλων την μικρή πόλη Πάρανταϊς. Η πυρκαγιά, που ήταν η πιο καταστροφική στην ιστορία της Καλιφόρνια, ξεκίνησε από κακοσυντηρημένο τμήμα του δικτύου της PG&E.

Η παραδοχή ενοχής έγινε ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς ο δικαστής διάβαζε ένα προς ένα τα ονόματα των 84 θυμάτων και πρόβαλλε φωτογραφίες τους στον τοίχο του δικαστηρίου.

Έπειτα από την παραδοχή ενοχής, ο Τζόνσον δήλωσε: «Εκ μέρους της PG&E, ζητώ συγγνώμη, και ζητώ συγγνώμη και προσωπικά για τον πόνο που προκλήθηκε εδώ. Κάνω αυτή την έκκληση με μεγάλη λύπη και θλίψη, και με τα μάτια πλατιά ανοιχτά στο τι συνέβη και στο τι δεν πρέπει να συμβεί ξανά».

Ο Τζόνσον ανέλαβε επικεφαλής της PG&E μερικούς μήνες μετά την πυρκαγιά, τον Μάιο του 2019 και αναμένεται να αποχωρήσει στο τέλος του μήνα. Η PG&E, που είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παροχής ενέργειας στις ΗΠΑ, και μία από τις τέσσερις που δραστηριοποιούνται στην πολιτεία της Καλιφόρνια, αναμένεται να ολοκληρώσει το επόμενο διάστημα τη διαδικασία πτώχευσής της.

Η εταιρεία είναι ήδη υπόλογη, από την καταδίκη της σε βαθμό κακουργήματος για έκρηξη σε αγωγό αερίου το 2010. Οι αγωγές που έγιναν από θύματα της Camp Fire, διεκδικούσαν συνολικά περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση από την PG&E. Τον Ιανουάριο του 2019, η εταιρεία εισήλθε σε διαδικασία χρεοκοπίας, για να μπορέσει έτσι να αποφύγει την πληρωμή ολόκληρων των αποζημιώσεων.

Η 92 σελίδων έκθεση του εισαγγελέα της κομητείας Μπιούτ δηλώνει πως η εταιρεία γνώριζε ότι ο πύργος μεταφοράς ηλεκτρισμού, από τον οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά, είχε υλικά τα οποία δεν είχαν αντικατασταθεί από την κατασκευή του, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η PG&E αμέλησε όχι μόνο να αντικαταστήσει, αλλά και να επιθεωρήσει τον συγκεκριμένο πύργο και άλλα πεπαλαιωμένα τμήματα του δικτύου της. Μηχανικός με ειδίκευση στην ανάλυση βλάβης δήλωσε στην έκθεση ότι το τμήμα του πύργου της PG&E που έσπασε και προκάλεσε την πυρκαγιά είχε ενδείξεις «χρήσης 97 χρόνων».

 

Ο Μαρτίν Γκουτζίνο, ο 75χρονος διαδηλωτής που έσπρωξαν αστυνομικοί στο Μπάφαλο της Νέα Υόρκης έχει κάταγμα στο κρανίο και δεν μπορεί να περπατήσει, όπως έκανε γνωστό η συνήγορός του μέσω του CNNi.

«Το μόνο που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή την ώρα, είναι πως έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Δεν έχει καταφέρει να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατήσει μέχρι σήμερα, ενώ είχαμε μια σύντομη συνομιλία. Αισθάνεται ευγνωμοσύνη για το ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει, όμως θεωρεί πως ο κόσμος πρέπει να ανησυχήσει για άλλα πράγματα», ανέφερε.

Σύμφωνα με την δικηγόρο του, ο Γκουτζίνο προσπαθεί να αναρρώσει και περνά το μήνυμα ότι ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί σε πιο σοβαρά ζητήματα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι είναι μέλος των ANTIFA

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε υπαινιχτεί ότι το περιστατικό με τον ηλικιωμένο διαδηλωτή που τραυματίστηκε αφού σπρώχθηκε από αστυνομικούς στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης μπορεί να είναι στημένο.

Το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε το κύμα αγανάκτησης στις ΗΠΑ. Σε αυτό διακρίνεται ο 75χρονος διαδηλωτής Μάρτιν Γκουτζίνο να πλησιάζει μόνος του μια αστυνομική διμοιρία, να σπρώχνεται από δύο αστυνομικούς και να πέφτει βίαια στο έδαφος.

Μια πρώτη επίσημη αναφορά έκανε λόγο ότι ο διαδηλωτής, ο οποίος αιμορραγούσε έντονα και φάνηκε να είχε χάσει τις αισθήσεις του, «σκόνταψε και έπεσε». Μετά την κατακραυγή, οι δύο εμπλεκόμενοι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και απαγγέλθηκαν εις βάρος τους κατηγορίες για βιαιοπραγία σε βαθμό κακουργήματος.

«Ο διαδηλωτής του Μπάφαλο που σπρώχθηκε από την αστυνομία μπορεί να είναι ένας προβοκάτορας των Antifa», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στο κίνημα που κατηγορεί ότι πυροδότησε βία στις ΗΠΑ μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στη συνέχεια αναφέρθηκε, με μάλλον μπερδεμένο τρόπο, σε ένα δημοσίευμα του τηλεοπτικού δικτύου One America News Network (OANN) σύμφωνα με το οποίο ο Μάρτιν Γκουτζίνο επιδίωκε να υποκλέψει τις ενδοεπικοινωνίες της αστυνομίας.

«Θα μπορούσε να είναι κάτι στημένο;» διερωτήθηκε στο τέλος της ανάρτησής του ο Τραμπ.

Το ακραίο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο OANN αναμεταδίδει τακτικά θεωρίες συνωμοσίας.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση ότι οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, και τα 57 μέλη μιας αστυνομικής μονάδας στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης παραιτήθηκαν από την μονάδα τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.