Καλίν: Πέρα από τις διερευνητικές με την Ελλάδα έχουμε πιο μείζονα θέματα – Τουρκία: Θεωρίες συνωμοσίας πίσω από την επίσκεψη του Πάπα στο Ιράκ

ibrahim kalinΙμπραχίμ Καλίν

Τι είπε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg

Οεκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg σχετικά με τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι στην ατζέντα της Τουρκίας αυτή τη στιγμή πέρα από τις συνομιλίες με την Ελλάδα υπάρχουν πιο μείζονα θέματα.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα εποικοδομητικό μομέντουμ με την ΕΕ και θέλουμε οι σχέσεις μας να προχωρήσουν περαιτέρω. Στην ατζέντα μας, πέρα από τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήσαμε με τους Έλληνες, υπάρχουν πιο μείζονα ζητήματα. Όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η οποία συμπληρώνει 5 χρόνια στις 18 Μαρτίου, η απελευθέρωση των θεωρήσεων και η επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης. Όλα αυτά μας προσφέρουν έναν νέο οδικό χάρτη για να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς. Ορισμένα κράτη-μέλη θέλουν να υπάρχει μια πιο σκληρή στάση εναντίον της Τουρκίας, αλλά τα μέλη της ΕΕ δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους αυτή για έναν τέτοιο σκοπό κατά της Τουρκίας. Οι λογικές χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο».

Παράλληλα, ο Ιμπραχίμ Καλίν συνέχισε το «φλερτ» με την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι «η Αίγυπτος είναι μία σημαντική χώρα στον αραβικό κόσμο. Συνεχίζει να θεωρείται το ‘μυαλό’ του αραβικού κόσμου, είναι η καρδιά του αραβικού κόσμου. Η Αίγυπτος παλεύει με οικονομικά προβλήματα, με θέματα ασφαλείας… Το να συζητά η Τουρκία με την Αίγυπτο και η Αίγυπτος με την Τουρκία, μπορεί να βοηθήσει τις διμερείς μας σχέσεις, τα περιφερειακά ζητήματα. Μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε με την Αίγυπτο για αυτά τα ζητήματα, για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για άλλα ζητήματα. Για τη Λιβύη, την ειρηνευτική διαδικασία, το Παλαιστινιακό επίσης που είναι ένα άλλο ζήτημα, που ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει.

Πιστεύω ότι αν προβούμε σε αμοιβαία εποικοδομητικά βήματα, θα μπορέσουμε να εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα, να μειώσουμε τις εντάσεις κι αυτού του είδους η συνεργασία να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα από τη βόρεια Αφρική μέχρι την ανατoλική Μεσόγειο».

Μαρία Ζαχαράκη

Μαρία Ζαχαράκη

 

Τουρκία: Θεωρίες συνωμοσίας πίσω από την επίσκεψη του Πάπα στο ΙράκΠάπας Φραγκίσκος, Ιράκ

«Πολιορκία του Βατικανού-Σιωνισμού» χαρακτήρισε την επίσκεψη ένας από τους πιο γνωστούς φιλοκυβερνητικούς ισλαμιστές αρθρογράφους

Θεωρίες συνωμοσίας έχουν πλημμυρίσει τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, με θεωρητικούς του ακραίου Ισλάμ να ισχυρίζονται μέχρι κι ότι η επίσκεψη ισοδυναμεί με δυτική παρέμβαση στις υποθέσεις της Τουρκίας. Ένας από τους πιο γνωστούς φιλοκυβερνητικούς ισλαμιστές αρθρογράφους στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», ο Γιουσούφ Καπλάν, χαρακτήρισε την επίσκεψη «πολιορκία του Βατικανού-Σιωνισμού».

«Η επίσκεψη του Πάπα στο Ιράκ είναι μήνυμα προς την Τουρκία! Η συνάντηση του Πάπα με τους κορυφαίους σιίτες ηγέτες του Ιράκ αποτελεί την απόδειξη. Το Βατικανό παρεμβαίνει, ώστε το Ισλάμ να μην διαμορφώνει πολιτική στην περιοχή! Αυτή είναι η πολιορκία του Βατικανού-Σιωνισμού! Πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτή την επίσκεψη του Βατικανού», έγραψε στο twitter ο Καπλάν.

Ένας άλλος φιλοκυβερνητικός ισλαμιστής αρθρογράφος και πρώην αρχισυντάκτης της «Γενί Σαφάκ», ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, σχολιάζοντας τη φωτογραφία της συνάντησης του Πάπα και του Αγιατολάχ Σιστανί, του κορυφαίου πνευματικού ηγέτη των Ιρακινών Σιιτών Μουσουλμάνων, τη χαρακτήρισε «ενοχλητική εικόνα…». «Ο ένας μοιάζει να ζητάει λογαριασμό, ο άλλος μοιάζει να φοβάται την επίπληξη. Ένα ολόκληρο βιβλίο είναι γραμμένο πάνω σε αυτή τη φωτογραφία», έγραψε στο twitter ο Καραγκιούλ.

«Αφού βάζουν τον Πάπα στο παιχνίδι, το μεγάλο σχέδιο λαμβάνει σάρκα και οστά», σχολίασε ο Αμπντουλάχ Αγάρ, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, διάσημος για τις θεωρίες συνωμοσίας του κατά καιρούς.