Και ξαφνικά τους…«γυρίζει» την πλάτη: Πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για γενναίο ψαλίδισμα των… – Με “ειρωνειούλες” η απάντηση της Μενδώνη στην “Αυγή” και για…

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι το 20% των επιχειρήσεων μπορεί να βάλει λουκέτο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προβεί σε… «αποσωλήνωση» των επιχειρήσεων, μαζί με την άρση του lockdown. Μια κίνηση που θα αφήσει χωρίς στήριξη εκατομμύρια πολίτες, ενώ έντονο προβληματισμό φέρνει και η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία επισημαίνει ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα πολιτική στήριξης των εργαζομένων οι οποίοι διαμένουν στο ενοίκιο.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, για όσους ανήκουν στο 20% των πολιτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, το ποσοστό αυτών που επιβαρύνονται υπερβολικά από τα ενοίκια είναι το υψηλότερο μεταξύ των 17 ευρωπαϊκών χωρών που εξέτασε το Ταμείο και ξεπερνά το 60%. «Σε ορισμένες χώρες το ποσοστό των υπερβολικά βεβαρημένων ενοικιαστών χαμηλού εισοδήματος που ζουν σε πόλεις έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 60% – 70% (ιδίως στις σκανδικαβικές χώρες, την Ελλάδα και την Ισπανία)», λέει χαρακτηριστικά το Ταμείο.

Πώς απαντά η κυβέρνηση σ’ αυτό; Ετοιμάζεται ουσιαστικά να καταργήσει το μέτρο των μειωμένων ενοικίων από τον Ιούνιο. Η υποχρεωτική απαλλαγή πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων από την καταβολή ενοικίου οδεύει στο τέλος της. Ο Ιούνιος θα είναι ο τελευταίος μήνας εφαρμογής τού μέτρου σε λιγοστές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις κατηγορίες πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται απαλλαγή ενοικίου τον Μάιο. Πρόκειται για μόνο 116 ΚΑΔ, όταν ο αντίστοιχος αριθμός τούς προηγούμενους μήνες ξεπερνούσε τους 500.

Σύμφωνα με την απόφαση, μηδενικά ενοίκια προβλέπονται τον τρέχοντα μήνα για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών.

Μείωση ενοικίου κατά 40% δικαιούνται επίσης τον Μάιο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη, μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Όλο το σκηνικό θα χειροτερέψει κατά πολύ μέσα στον επόμενο μήνα.

Έλλειψη ρευστότητας

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σκοπεύει να αντικαταστήσει το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής με την επιδότηση πάγιων δαπανών, η οποία καλύπτει ελάχιστες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ύψους 500 εκατ. ευρώ θα πληρώνει έως το τέλος του έτους το Δημόσιο για επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία με πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020. Το παραπάνω ποσό είναι το μισό από το ύψος ενίσχυσης της 7ης και τελευταίας επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ώρα που ούτε το πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ της εστίασης έχει ολοκληρωθεί ούτε το πρόγραμμα για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων έχει ανακοινωθεί, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Παράλληλα, σχετική μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις διαθέτει ρευστότητα μόλις έναν μήνα, ενώ περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει αδυναμία ανταπόκρισης στις ασφαλιστικές και τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το πρόγραμμα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα. Όλα αυτά, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ για τον τύπο και το περιεχόμενο του Ε3, αποτυπώνονται στο έντυπο.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Αγουρίδης

 

Με “ειρωνειούλες” η απάντηση της Μενδώνη στην “Αυγή” και για τη μετατροπή της Ακρόπολης σε «ντεκόρ» για τη φωτογράφηση του οίκου Dior

Σε μία ακόμα προκλητική ανακοίνωση προχώρησε η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη προκειμένου να απαντήσει στα «fake news»- όπως τα χαρακτηρίζει- που διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη μετατροπή της Ακρόπολης σε «σκηνικό» για τη φωτογράφιση της συλλογής Cruises του οίκου Dior.

Στην ανακοίνωση, πέρα του ότι επιβεβαιώνει με τρόπο ειρωνικό την ύπαρξη «εννιάμετρων φορτηγών που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό στην Ακρόπολη», λέγοντας δηκτικά ότι «ευτυχώς, ο νέος ανελκυστήρας λειτουργεί άρτια, ώστε να εξυπηρετήσει την άνοδο και των οκτώ εννιάμετρων φορτηγών», επιμένει στην θέση που εδώ και μέρες διατυμπανίζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πως πρόκειται για διαφήμιση της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο.

Με βάση τα όσα αποκάλυψε “Η Αυγή”, η Ακρόπολη όχι μόνο παραχωρείται για εμπορική χρήση, αλλά θα δεχτεί περί τα 150 άτομα για την προετοιμασία και την υλοποίηση της φωτογράφισης και βαρύ εξοπλισμό, ενώ το Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης θα μετατραπεί ούτε λίγο ούτε πολύ σε καμαρίνι για το σόου.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα καταγράφει τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ αλλά κυρίως τους όρους με βάση τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η φωτογράφηση του Οίκου Dior στην Ακρόπολη ώστε να αποσαφηνιστεί το από που προέρχονται τα fake news.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

“Απαντώντας στη σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ακολουθώντας την πάγια τακτική των fake news, του ΣΥΡΙΖΑ, η Τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος και τα κομματικά του μέσα ενημέρωσης, εξακολουθούν να διαδίδουν ψευδείς ισχυρισμούς για δήθεν «προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις» και μετατροπή της Ακρόπολης σε πασαρέλα.

Η σημερινή ανακοίνωση τους αποτελεί άλλο ένα μνημείο ψεύδους, διαστροφής και υποκρισίας.

Η πραγματικότητα είναι η εξής: Ο οίκος Dior πρότεινε στο Υπουργείο Τουρισμού, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ένα σύνολο εορταστικών εκδηλώσεων που προβάλλει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους Ελληνες δημιουργούς και τεχνίτες και τα ελληνικά εργαστήρια.

Οι πέντε αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέτασαν ενδελεχώς το φάκελο, τον οποίον υπέβαλε το Υπουργείο Τουρισμού, και εισηγήθηκαν θετικά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Τα τριάντα μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων, καταξιωμένοι επιστήμονες, διεθνούς κύρους,  γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της αδειοδότησης του συνόλου των εκδηλώσεων, θέτοντας συγκεκριμένους όρους, βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου. Αλλά η ομόφωνη απόφαση των επιστημόνων, δεν λέει απολύτως τίποτα στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν μια Ελλάδα στα μέτρα τους. Μικρή, εγκλωβισμένη στην ιδεοληψία, στην απομόνωση, στην ομφαλόσκοπηση και στη μιζέρια. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πιστεύει σε μια σύγχρονη, δημιουργική, εξωστρεφή Ελλάδα η οποία, χωρίς συμπλέγματα και εκπτώσεις, διεκδικεί τη θέση που της ανήκει στο διεθνές περιβάλλον.

Σήμερα, το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ έφθασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να ενημερώσει τους αναγνώστες του, από την πρώτη σελίδα, ότι θα ανέβουν οκτώ εννιάμετρα φορτηγά στην Ακρόπολη για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Ευτυχώς, ο νέος  ανελκυστήρας  λειτουργεί άρτια, ώστε να εξυπηρετήσει την άνοδο και των οκτώ εννιάμετρων φορτηγών.

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παράξει επί 4,5 χρόνια πολιτιστική πολιτική, τον έχει οδηγήσει σε απεγνωσμένες ανακοινώσεις οι οποίες στηρίζονται, είτε σε διαστρεβλώσεις , είτε σε fake news.

Η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο παρελθόν, με διχαστική γλώσσα, αναφερόμενη σε «τραυματικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας». Δυστυχώς, το μόνο τραυματικό είναι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας στις δηλώσεις της.”