Και άλλη ανάθεση της Σοφίας Νικολάου με ανατίμηση 454% σε εταιρεία που εμπορεύεται προϊόντα αισθητικής – ΚΚΕ στην απόπειρα διαχείρισης της ζημιάς: “Υποκριτική αυτοκριτική …”

Καθημερινες έχουν καταστεί οι αποκαλύψεις σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις που πραγματοποιεί η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Πλέον και σε εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα αισθητικής και κοσμητικής, με ανατιμήσεις που φτάνουν το 454%. Μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί ότι η Σοφία Νικολάου είχε προχωρήσει στην ανάθεση προμήθειας μασκών στις φυλακές, σε εταιρεία που εμπορεύεται αναρτήσεις για αυτοκίνητα έναντι 47.700 ευρώ. Έπειτα, το documentonews.gr αποκάλυψε ότι η Σοφία Νικολάου υπέγραψε δυο αποφάσεις για ανάθεση προμηθειών –συνολικής αξίας 291.659 ευρώ-, μασκών και αντισηπτικών στις φυλακές της χώρας, σε ένα… μπακάλικο, franchise κατάστημα της γνωστής αλυσίδας super market Bazaar.

Προ ολίγων ημερών αποκαλύφθηκε ότι στις 3 Δεκεμβρίου του 2020 η γ.γ. υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας ανατέθηκε στην εταιρεία NEW OPTICAL SOLUTIONS Ε.Ε η προμήθεια γαντιών νιτριλίου μιας χρήσεως για τις ανάγκες των φυλακών έναντι 147.287 ευρώ. Ένα ποσό που φαίνεται πως ήταν αρκετά υπερκοστολογημένο, αφού σύμφωνα και με τα όσα κατήγγειλε ο πρώην αναπληρωτής Υγείας, Παύλος Πολάκης, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε σύμβαση για την προμήθεια ίδιων γαντιών σχεδόν στο μισό κόστος.

Οι αναθέσεις της Σοφίας Νικολάου όμως, δεν σταματούν εκεί. Στις 25 Νοεμβρίου του 2020 η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε απόφαση –την αποκάλυψε η ιστοσελίδα insidestory.gr-, βάσει της οποίας ανατέθηκε η προμήθεια rapid test για την ανίχνευση αντιγόνου του sars-cov-2 σε ρινοφαρυγγικό δείγμα (9.240 τεμάχια rapid test για την ανίχνευση αντιγόνου του sars-cov-2) για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης της χώρας και του ΙΑΑΑ Βόλου στην εταιρεία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚ. ΠΑΤΑΣ. Το κόστος της ανάθεσης της επίμαχης προμήθειας ανήλθε σε 146.916 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%, ενώ το κάθε ένα από τα επιμαχα rapid test που θα προμηθεύσει η συγκεκριμένη εταιρεία κοστολογήθηκε στα 15 ευρώ.

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, κατασκευάστρια εταιρεία του επίμαχου rapid test που φέρει τη συγκεκριμένη ονομασία είναι η Goldsite Diagnostics Inc, η οποία εδρεύει στην Κίνα. Το insidestory.gr επικοινώνησε στις 29 Νοεμβρίου με την Goldsite Diagnostics Inc, ζητώντας ενημέρωση για το κόστος ανά κιτ για παραγγελία 10 χιλιάδων τεμαχίων από τα επίμαχα rapid test. Εκπρόσωπος της κινέζικης εταιρείας ενημέρωσε ότι το κόστος ανέρχεται σε 2.85 δολάρια το τεστ για συσκευασία του ενός, 2.6 δολάρια το τεστ για συσκευασία των πέντε και 2.3 δολάρια το τεστ για συσκευασία των 25. Τιμές πολλές φορές μικρότερες από τα 15 ευρώ το τεστ που πλήρωσε η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής την εταιρεία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚ. ΠΑΤΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος της κινέζικης εταιρείας ενημέρωσε ότι «η παράδοση από το εργοστάσιο γίνεται 3-5 ημέρες μετά τη λήψη της πληρωμής και η αποστολή του εμπορεύματος αεροπορικώς στην Ελλάδα από την Κίνα μπορεί να χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στα τελωνεία, την αναμονή της πτήσης κλπ». Αναφορικά με το κόστος των μεταφορικών η κινέζικη εταιρεία γνωστοποίησε πως αν η παραγγελία αφορά συσκευασίες του ενός τεστ –πρόκειται για την ακριβότερη επιλογή-, αυτό ανέρχεται περίπου στα 3.350 δολάρια.

«Ανατίμηση της τάξης του 454%»

Επομένως, βάσει και των όσων σημειώνονται στο επίμαχο ρεπορτάζ, προκύπτει ότι «αν αγοράζαμε από την κατασκευάστρια εταιρεία την ίδια ποσότητα με αυτήν που προμηθεύτηκε η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, δηλαδή 9.240 τεστ, σε συσκευασία του ενός (που είναι πιο ακριβή), προς $2,85 το ένα συν τα μεταφορικά θα καταλήγαμε σε κόστος περίπου $30.000, δηλαδή περίπου €25.000 (τα ποσά έχουν στρογγυλοποιηθεί προς τα πάνω). Ή αλλιώς €113.600 λιγότερα απ’ ό,τι κόστισε η προμήθεια για τις ελληνικές φυλακές». Με άλλα λόγια, από τη σύγκριση των όσων γνωστοποιήθηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία των rapid test και της απόφασης που υπέγραψε η Σοφία Νικολάου, «προκύπτει ανατίμηση της τάξης του 454%».

«Σαφέστατα και η τιμή είναι πολύ πιο ακριβή»

Το insidestory επικοινώνησε με τον επιχειρηματία Γεώργιο Πατά, προκειμένου να εξηγήσει αυτή την τεράστια απόκλιση τιμών. Ο επιχειρηματίας απάντησε μεταξύ άλλων ότι η διαφοροποίηση στην τιμή ουσιαστικά οφείλεται στην έλλειψη χρόνου, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπήρξε ακριβή κοστολόγηση: «Σας έχει γνωρίσει κάποιος ότι εμείς αγοράζουμε κατευθείας από την εταιρεία [Goldsite Diagnostics] και όχι από τη δευτερογενή αγορά; Επειδή όλοι θέλουμε να βγάλουμε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα και αυτό είναι το ελεύθερο εμπόριο, σαφέστατα και θα θέλαμε να αγοράσουμε κατευθείαν από την πηγή, όμως ο χρόνος ο οποίος είχαμε να παραδώσουμε και η ποσότητα ήταν τέτοια που δεν μπορούσαμε να έχουμε εγγυημένη παράδοση μέσα στους χρόνους τους οποίους μας έθετε η σύμβαση ρισκάροντας να αγοράσουμε κατευθείαν από την πηγή [Goldsite Diagnostics]. Αποτέλεσμα, να πρέπει να βρούμε την ποσότητα αυτή στη δευτερογενή αγορά. Οπότε σαφέστατα και η τιμή είναι πολύ πιο ακριβή».

Σχετικά με το ότι ο ίδιος είχε προθεσμία περίπου είκοσι ημέρες να παραδώσει τα rapid test, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία δήλωσε ότι ο χρόνος παράδοσης στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου μια εβδομάδα (συν 3-5 ημέρες να φύγουν από το εργοστάσιο, ο κ. Πατάς απάντησε ότι «Όταν θα κάνετε εισαγωγή θα δείτε πως όταν ένα εργοστάσιο λέει 7 εργάσιμες ημέρες δεν είναι ποτέ 7 εργάσιμες ημέρες. Και όταν μιλάμε για αποστολή, αυτή την στιγμή από την Κίνα προς την Ελλάδα, όπου οι καθυστερήσεις μόνο στα τελωνεία μπορεί να ξεπεράσουν τις 4-5 ημέρες, για την ακρίβεια οι 4-5 ημέρες είναι το fast service, μπορεί να περιμένουμε και 10 ημέρες για να εκτελωνιστούν στην Ελλάδα, όταν στην Ελλάδα μπορεί να στο κρατήσει το τελωνείο άλλες τόσες ημέρες για να κάνει τη διασάφηση και να ζητήσει όλα αυτά τα έγγραφα που χρειάζονται για ένα τέτοιο προϊόν, πώς μπορώ εγώ να υπογράψω μία σύμβαση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που ήταν δεσμευτικός, ρισκάροντας να πάω στο εργοστάσιο;».

Παράλληλα, ο επιχειρηματίας αρνήθηκε να κατονομάσει την εταιρεία από την οποία αγόρασε τα rapid tests που εν συνεχεία πούλησε στη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, συμπληρώνοντας πως «είναι η πρώτη δουλειά που παίρνω από το Δημόσιο».

Πάντως, βάσει των όσων αναγράφονται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, «σε περισσότερες από 40 αναθέσεις και συμβάσεις που έγιναν από τις αρχές Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου», οι τιμές «στις οποίες προμηθεύτηκαν λοιποί δημόσιοι φορείς rapid test άλλων κατασκευαστριών εταιρειών είναι σημαντικά χαμηλότερες από το τίμημα ανά κιτ στη σχετική σύμβαση της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής. Επομένως συνάγεται το συμπέρασμα ότι στην αγορά υπήρχαν και υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές από τα €15 ανά τεστ».

«Πληρούσε όλα τα κριτήρια»

Από την πλευρά της η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής απάντησε μεταξύ άλλων ότι «η επιλογή της εταιρείας έγινε […] επειδή πληρούσε όλα τα κριτήρια που θέτουμε και φυσικά επειδή κατέθεσε την χαμηλότερη τιμή. Οι επόμενες τρεις προσφορές ήταν €15 (χωρίς ΦΠΑ) επίσης από μια εταιρεία, €15,65 από μία δεύτερη και €16,68 μια τρίτη εταιρεία. Δεν επελέγη η δεύτερη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά επίσης €15 διότι δεν είχε τους σωστούς ΚΑΔ. Παράλληλα, η εταιρεία ΠΑΤΑΣ δραστηριοποιείται στο χώρο των υγειονομικών υλικών από το 1996 ενώ έχει σχετικό ΚΑΔ από το 2008. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για τα rapid test τίθενται επιπλέον προδιαγραφές, για ευνόητους λόγους, όπως να έχουν τις σωστές πιστοποιήσεις ασφαλείας. Κάτι που η εν λόγω εταιρεία μάς εξασφάλιζε».

Σχετικά με το ότι σε αναθέσεις και συμβάσεις άλλων δημόσιων φορέων εντοπιστηκαν χαμηλότερες τιμές η Σοφία Νικολάου απάντησε ότι ««Όπως σε όλα τα υγειονομικά υλικά, η τιμή διαμορφώνεται από το πόσο η προσφορά μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας η ζήτηση για rapid test σε όλο τον κόσμο είναι τεράστια και δεν μπορεί να καλυφθεί από τους κατασκευαστές. Μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα γίνονταν λίγα τεστ, δεν ξεπερνούσαν τα 5-7 χιλιάδες, καθημερινά. Πλέον καθημερινά διεξάγονται πάνω από 25 χιλιάδες, η ζήτηση είναι τεράστια, όπως και από όλες τις χώρες. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνουν οι τιμές εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, τιμές οι οποίες δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με άλλες περιόδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην Κίνα δεν έχουν μεγάλη διαθεσιμότητα με αποτέλεσμα πολλές χώρες να καταφεύγουν σε άλλες που έχουν απόθεμα και το οποίο διαθέτουν σε υψηλότερες τιμές. Επομένως, άλλη ήταν η τιμή ενός τεστ π.χ. πριν από 4 μήνες κι άλλη τώρα όπου η ζήτηση είναι τεράστια».

Προϊόντα αισθητικής και κοσμητικής

Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εκεί. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η εταιρεία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚ. ΠΑΤΑΣ, έχει σχετικό ΚΑΔ για την πώληση rapid tests, –όπως δήλωσε η Σοφία Νικολάου-, φαίνεται όμως πρόκειται για εταιρεία που εμπορεύεται κυρίως προϊόντα αισθητικής και κοσμητικής και ορισμένα ιατρικά αναλώσιμα. Στην επίμαχη απόφαση που υπέγραψε η Σοφία Νικολάου αναγράφεται πως έδρα της συγκεκριμένης εταιρείας είναι η οδός Βαρδουσίων 82 στις Αχαρνές.

Η ίδια διεύθυνση δηλώνεται σαν έδρα της εταιρείας Simple Use Beauty, η οποία βάσει των όσων αναγράφονται στην ιστοσελίδα της, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της «το 2004, με αντικείμενο τα είδη αποτρίχωσης και τα αναλώσιμα είδη για χώρους αισθητική. Από τότε μέχρι σήμερα, η συνεχής και σταδιακή μας επέκταση καθώς και η αύξηση των εξαγωγών μας, μας επέτρεψε να παράγουμε και να διευρύνουμε το φάσμα των προϊόντων μας».

 

Ολομέτωπη και από το ΚΚΕ στην απόπειρα διαχείρισης της ζημιάς με τη “συνέντευξη” Μητσοτάκη στον Alpha: “Υποκριτική αυτοκριτική …”

Άμεσος ήταν ο σχολιασμός της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η αυτοκριτική του είναι υποκριτική και ότι δεν θα αποφύγει την κριτική και την οργή του λαού.

Αναλυτικά:

«Σε αντίθεση με τις φωτογραφίες του κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και η γενικευμένη ανέχεια και ανασφάλεια του λαού, δεν είναι προϊόν ούτε “λάθους” ούτε “αβλεψίας”, αλλά συνειδητής κυβερνητικής επιλογής. Ήταν και συνεχίζει να είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, που θυσιάζει τις ανάγκες και την υγεία του λαού στο βωμό της οικονομίας του κέρδους και αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσουν και νέες αναδιαρθρώσεις σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.

Αυτός είναι ο λόγος που ο δημόσιος τομέας της υγείας δεν θωρακίστηκε, ούτε επιτάχθηκε ο ιδιωτικός τομέας. Αυτός είναι ο λόγος που κρίσιμοι χώροι παραμένουν απροστάτευτοι, παρόλο που και ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι χώροι δουλειάς αποτελούν βασική εστία μετάδοσης του ιού. Αυτός είναι ο λόγος που οι εργαζόμενοι παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια, ενώ τα χρέη των λαϊκών στρωμάτων απλά μετατίθενται σωρευτικά για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για όλα τα παραπάνω, όση υποκριτική αυτοκριτική κι αν επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα αποφύγει τελικά την κριτική και την οργή του λαού».