Καθησυχάζει η κυβέρνηση για την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο — Οικονόμου για Power Pass: “Ο Μητσοτάκης δεν υποσχέθηκε 600 ευρώ σε όλους”

Κυριάκος Μητσοάκης

Όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν σε σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη για το σενάριο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενημερώθηκε σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Ειδικότερα τα μέτρα που εξετάζονται για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου είναι:

-Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Κατέπλευσε το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.

-Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.

-Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

 

Οικονόμου για Power Pass: “Ο Μητσοτάκης δεν υποσχέθηκε 600 ευρώ σε όλους”

Γιάννης Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ψεύδεται για το Power Pass, ενώ του επιτέθηκε και για την αποφυλάκιση Λιγνάδη.

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με τα… οριακά μηδαμινά ποσά που θα λάβουν οι πολίτες από το Power Pass.

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται καθώς, όπως είπε, “δεν υπάρχει ούτε μια δήλωση του Πρωθυπουργού που να υπόσχεται 600 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές”.

Σε άλλο σημείο, έκανε λόγο για επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στη Δικαιοσύνη για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, παρά την ενοχή του για δύο βιασμούς ανηλίκων. Μεταξύ άλλων, αναφέρει κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι “αφήνει άθλια πολιτικά υπονοούμενα για μια υπόθεση βιασμών, χωρίς φυσικά να λέει ότι αν η ίδια υπόθεση δικαζόταν βάσει του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η ΝΔ η καταδίκη θα ισοδυναμούσε με ισόβια”.

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου:

Ο κ. Τσίπρας σήμερα συνέχισε να ψεύδεται για το Power Pass, χωρίς να μπορεί να βρει έστω και μία δήλωση του Πρωθυπουργού που να υπόσχεται 600 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές. Επικαλέστηκε δολίως αποσπασματικά στοιχεία και απέκρυψε σκόπιμα την ουσία από την έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη, την οποία αποδέχεται «α λα καρτ», αφήνοντας άθλια πολιτικά υπονοούμενα για μια υπόθεση βιασμών, χωρίς φυσικά να λέει ότι αν η ίδια υπόθεση δικαζόταν βάσει του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η ΝΔ η καταδίκη θα ισοδυναμούσε με ισόβια. Κατά κανόνα καλύπτει τη χυδαιότητα και τη δολοφονία χαρακτήρων που επιχειρούν τα στελέχη του εναντίον όσων αντιστέκονται στην εξαθλίωση της πολιτικής ζωής από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποστασιοποιούμενος μόνο όταν η κατάσταση φτάνει στο μη παρέκει.

Το έβαλε στα πόδια, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για ένα κρίσιμο νομοσχέδιο για τα ελληνικά Πανεπιστήμια, προκειμένου να μην αναγκαστεί να υπερψηφίσει το μεγαλύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου, με το οποίο δεν μπορεί να διαφωνήσει.

Με αυτή τη σημερινή του παρουσία ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πλήρως τη χθεσινή περιγραφή του Πρωθυπουργού για τη βασική πολιτική του στρατηγική: την εξαθλίωση και εξαχρείωση των πολιτικών μας ηθών.