Καθαρή και κυνική προπαγάνδα (της Ελένης Τσερεζόλε) — Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς για Τουλουπάκη: Διώκονται δημοσιογράφοι και Εισαγγελείς ενώ η Ελλάδα έκανε ελάχιστα για να λογοδοτήσει η Novartis

Η μάχη των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, της καθημερινής εκατόμβης θυμάτων της πανδημίας, της εγκατάλειψης από την κυβέρνηση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, όταν το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ της Ελλάδας είναι 62,5% ενώ ο μέσος όρος των κρατών μελών είναι μεταξύ 25% και 35%, αυτήν ακριβώς τη συγκυρία επέλεξε το Υπουργείο Υγείας για να δημοσιοποιήσει ένα… προπαγανδιστικό βίντεο για τις ΜΕΘ. Ένα άρτιο τεχνικά βίντεο, που με πλήθος στοιχείων και αριθμών, επιχειρεί να αποδείξει την… «αλήθεια» της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η «αλήθεια» πόρρω απέχει από την πραγματικότητα που βιώνουν οι χιλιάδες ασθενείς και οι οικογένειές τους, χώρια εκείνες που ήδη έχουν μαυροφορεθεί… Δεν είναι έτσι τυχαία η οργισμένη αντίδραση των υγειονομικών, ακριβώς εκείνων που στην πρώτη φάση της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτούσε ενώ μετά εγκατέλειψε κι έβαλε στο στόχαστρο.

Έτσι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αφού μίλησε για «ασέβεια προς τους νεκρούς» και «διαστρέβλωση της τραγικής πραγματικότητας», αποκωδικοποίησε τις προπαγανδιστικές εικόνες του βίντεο του Υπουργείου. «Ένα σύστημα που με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να διαθέτει 3.000 κλίνες ΜΕΘ, διαθέτει με βάση το πληροφοριακό σύστημα 1.100.

Στη πραγματικότητα όμως πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες 750», εξήγησε. Πέρα βρέχει για το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, που επιχειρεί με «μικρομέτρα» να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που τα χαρακτηριστικά της επιβεβαιώνουν ότι η κυβερνητική επιλογή είναι η ανοσία της αγέλης. Με το όποιο υψηλό τίμημα.

Μη ομολογημένη αλλά υπαρκτή επιλογή, που ζουν στο πετσί τους οι πολίτες, εντός κι εκτός ΜΕΘ, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες των πολιτικών της γαλάζιας αριστείας που έχει εκφράσει σε όλους τόνους την απέχθειά της για το… πολυτελές σύστημα δημόσιας υγείας που, δήθεν, μετά από την πανδημία δεν θα έχει λόγο ύπαρξης προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Όλα τα άλλα είναι καθαρή και κυνική προπαγάνδα.

 

Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς για Τουλουπάκη: Διώκονται δημοσιογράφοι και Εισαγγελείς ενώ η Ελλάδα έκανε ελάχιστα για να λογοδοτήσει η NovartisΔιεθνής Έκθεση Διαφάνειας: Δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη η  Ελλάδα | LiFO

Με παρέμβασή του το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), στηλιτεύει μέσω σχετικού δημοσιεύματος, τις εξελίξεις στην υπόθεση της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, σε συνέχεια των εκδικητικών διώξεων, σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην απομάκρυνση της Ελένης Τουλουπάκη από την υπόθεση μετά τις εκλογές του 2019 αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι έκτοτε «πάγωσε» η υπόθεση στην Ελλάδα, όχι όμως και στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η Novartis κλήθηκε το 2020 να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια για παραβιάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό, στον οποίο αναγνώρισε ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και αξιωματούχους.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «η Ελλάδα έκανε λίγα για να λογοδοτήσει η εταιρεία και να βρει τους αποδέκτες των δωροδοκιών. Αντίθετα, η Τουλουπάκη ήταν μαζί με πολλά άλλα άτομα που κατηγορήθηκαν για κατάχρηση εξουσίας, παράλειψη καθήκοντος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που προσπαθούσε να εμπλέξει πολιτικούς στην υπόθεση δωροδοκίας της Novartis».

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις κλήσεις των δημοσιογράφων Παπαδάκου – Βαξεβάνη, γεγονός που όπως αναφέρει το δημοσίευμα πυροδότησε ισχυρή αντίδραση από οργανώσεις που υπερασπίζονται τους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) αναφέρθηκε και σε όσα αποκάλυψε το Documentonews.gr αναφορικά με τα «αδιευκρίνιστα ποσά» που βρέθηκαν τόσο στον λογαριασμό του Άδωνη Γεωργιάδη όσο και στου Δημήτρη Αβραμόπουλου, των οποίων οι φάκελοι για την υπόθεση Novartis αρχειοθετήθηκαν.

To OCCRP, μάλιστα γράφει ότι «ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, μέλος της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, προειδοποίησε σε μια σειρά tweets ότι η απόφαση να συρθεί η Τουλουπάκη στα δικαστήρια μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ».