Κίεβο: Ο πόλεμος εισέρχεται σε «παρατεταμένη φάση» — Μόσχα: Οι ΗΠΑ στέλνουν μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε χθες ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον..

ΟΟυκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε χθες ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατ’ αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς –το ανατολικό τμήμα της χώρας– και να επιβάλλει κατοχή στον νότο.

«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο πόλεμος εισέρχεται σε παρατεταμένη φάση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με τον Ρέζνικοφ, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί».

«Επί του παρόντος, οι προσπάθειες του Κρεμλίνου επικεντρώνονται στην περικύκλωση και την καταστροφή των σχηματισμών των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στις περιφέρειες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε.

Επίσης στόχος της Μόσχας σύμφωνα με τον ίδιο είναι να «δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία», τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και η επιβολή κατοχής «στο σύνολο της νότιας Ουκρανίας».

Ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου περισσότερο συντονισμό στις παραδόσεις όπλων «για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας το συντομότερο δυνατόν».

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις «στο σύνολο της γραμμής επαφής» στην περιφέρεια Ντανιέτσκ και εν μέρει στη γειτονική Λουγκάνσκ.

 

Μόσχα: Οι ΗΠΑ στέλνουν μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» στην Ουκρανίαimage

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγόρησαν σήμερα τις ΗΠΑ ότι στρατολογούν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) για να τους στείλουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ως μισθοφόροι..

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγόρησαν σήμερα τις ΗΠΑ ότι στρατολογούν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) για να τους στείλουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ως μισθοφόροι εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ρωσικής υπηρεσίας ξένων πληροφοριών SVR, Σεργκέι Ιβάνοφ, είπε ότι «οι ΗΠΑ προσελκύουν ενεργά μέλη διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΙΚ, που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία, να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία με την ιδιότητα των μισθοφόρων».

Ο Ιβάνοφ υποστήριξε ότι τον Απρίλιο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μεσολάβησαν για την απελευθέρωση περίπου 60 μελών του ΙΚ, ηλικίας 20-25 ετών, από φυλακές που ελέγχονται από τους Κούρδους της Συρίας. Στη συνέχεια, οι τζιχαντιστές μεταφέρθηκαν στην αμερικανική στρατιωτική βάση Αλ Τάνφ στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και το Ιράκ, για στρατιωτική εκπαίδευση και κατόπιν μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη βάση έχει γίνει εδώ και καιρό «κέντρο τρομοκρατών», όπου έως και 500 μέλη του ΙΚ και άλλοι τζιχαντιστές, πιστοί στην Ουάσιγκτον, «υποβάλλονται σε επανεκπαίδευση ταυτόχρονα». Τόνισε ότι όσοι γεννήθηκαν στον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία είχαν προτεραιότητα.

«Οι ειδικές ομάδες τους έχουν ως επί το πλείστον αποστολή να πραγματοποιούν πράξεις δολιοφθοράς κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία και επίσης στην Ουκρανία», είπε ο Ιβάνοφ. Το μάθημα εκπαίδευσης στο Αλ Τανφ, τόνισε, περιλαμβάνει οδηγίες για τη χρήση των διαθέσιμων τύπων αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων, αναγνώρισης και επίθεσης drones MQ-1C και μέσων επικοινωνίας και παρατήρησης.

(Πηγή: TASS, Ria Novosti, Ren.tv)