«Κήρυξαν πόλεμο στους εργαζόμενους» – Ν. Ηλιόπουλος: «Δεν αρκεί το άνοιγμα, χωρίς μέτρα για χρέος και στήριξη των θέσεων εργασίας»

«Κήρυξαν πόλεμο στους εργαζόμενους»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη «μάχη των μαχών» και προανήγγειλε δυναμικές αντιδράσεις το προσεχές διάστημα, με πρώτο πιθανό ορόσημο την απεργία που έχει προκηρυχτεί για μετά το Πάσχα

Σε πολεμικούς τόνους θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει κατάθεσης από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ● Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο: «Ξεπληρώνουν γραμμάτιο στον ΣΕΒ και τα μεγάλα συμφέροντα. Θα μας βρουν απέναντι, όπως και τη μεγάλη πλειονότητα του κόσμου της εργασίας».

Η πολιτική μάχη της χρονιάς, μια μετωπική σύγκρουση με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που θα αναδεικνύει τους κάθετα αντικρουόμενους προσανατολισμούς της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μια ευκαιρία συσπείρωσης του κόσμου της εργασίας και του ευρύτερα προοδευτικού ακροατηρίου φιλοδοξούν να είναι στην Κουμουνδούρου το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Οι επεξεργασίες των θέσεων απέναντι στα κυβερνητικά επιχειρήματα σε επίπεδο Βουλής έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ έπονται οι προετοιμασίες των δράσεων σε επίπεδο πεζοδρομίου και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που θα είναι εξίσου εντατικές. Δίνοντας το στίγμα της σφόδρα επιθετικής γραμμής που θα ακολουθήσει, ο Αλέξης Τσίπρας, προεδρεύοντας χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του, κατηγόρησε σε πολύ σκληρή γλώσσα τον πρωθυπουργό ότι νομοθετεί κατ’ εντολήν του ΣΕΒ και κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις της εργασίας.

«Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί απαίτηση και γραμμάτιο του κ. Μητσοτάκη προς τα μεγάλα συμφέροντα που τον έκαναν πρωθυπουργό. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, αποφασίζει να ξεπληρώσει το γραμμάτιο, παρά τη μεγάλη κοινωνική ένταση που γνωρίζει ότι δημιουργεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος επιγραμματικά στις κυοφορούμενες αλλαγές που -όπως σημείωσε- περιλαμβάνουν κατάργηση 8ώρου, συρρίκνωση μισθού και κατάργηση κάθε ελέγχου της παραβατικότητας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη «μάχη των μαχών» και προανήγγειλε δυναμικές αντιδράσεις το προσεχές διάστημα, με πρώτο πιθανό ορόσημο την απεργία που έχει προκηρυχτεί για μετά το Πάσχα, κάνοντας γνωστό ότι το σύνολο των δυνάμεων της Κουμουνδούρου «θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργατικού και κοινωνικού κινήματος για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών». Επιπλέον, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη στη μεσαία τάξη και η συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία θα ταχθεί ενάντια στην «εργασιακή αντιμεταρρύθμιση».

Το ζήτημα αυτό αποτελεί παράλληλα μια χρυσή αφορμή ανάδειξης των αντιπαρατιθέμενων σχεδίων των δύο πολιτικών χώρων και, όπως επιχειρηματολόγησε στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας, «η Ν.Δ. με τη σπουδή της σε αυτό το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η παράταξη που μάχεται για τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια αντιπαράθεση επί ενός σχεδίου «που διαλύει τον κόσμο της εργασίας» και φανερώνει «με ποιους είναι ποιος και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί».

Υπογράμμισε, δε, ότι η δημόσια συζήτηση για την οργάνωση της εργασίας σχετίζεται άμεσα με το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, επισημαίνοντας ότι «η Ν.Δ. γυρνάει τη χώρα σε πολιτικές που χρεοκόπησαν τους εργαζόμενους και την κοινωνία και αποδείχτηκαν κοινωνικά άδικες και οικονομικά αναποτελεσματικές», ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «διευρύνει δικαιώματα και εξασφαλίζει γερά θεμέλια για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, κοιτώντας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν του εργασιακού μεσαίωνα».

Υπενθύμισε, τέλος, τα κυβερνητικά πεπραγμένα του κόμματός του και με στόχο να καταδείξει ότι υπάρχει και εναλλακτική οδός αναφέρθηκε στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Ν. Ηλιόπουλος: «Δεν αρκεί το άνοιγμα, χωρίς μέτρα για χρέος και στήριξη των θέσεων εργασίας»

«Να σταματήσει να λέει ψέματα στον κόσμο και να καλλιεργεί διαρκώς ένα δήθεν κλίμα αισιοδοξίας» κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην «Kontra News 10» το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε πηγή ανησυχίας το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ανίκανος να κάνει αυτοκριτική και πως έχει χάσει κάθε έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

«Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα, μέσα σε ένα από τα πιο σκληρά lockdown, έχουμε θρηνήσει πάνω από 9.000 συνανθρώπους μας (…), αλλά ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αναγγέλλει μια φορά το μήνα ένα τέλος της μάχης με την πανδημία -ένα τέλος που δεν έρχεται ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Έχουμε δύσκολο αγώνα μπροστά μας, και αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το λένε οι ειδικοί», τόνισε, για να υπογραμμίσει πως «ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη στήριξη του συστήματος υγείας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

«Προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Ευθύνες για το γεγονός ότι στο 2ο κύμα της πανδημίας 7 στους 10 θανάτους έγιναν εκτός ΜΕΘ, και καθημερινά 70 με 100 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι πρόχειρα σε ράτζα και διαδρόμους -όταν ξεδιάντροπα ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως όποιος θέλει κρεβάτι ΜΕΘ -δήθεν- βρίσκει. Οι ευθύνες αυτές έχουν ήδη αρχίσει να χρεώνονται στην κυβέρνηση»

Ο εκπρόσωπος Τύπου υποστήριξε πως «στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μας ικανοποιεί ο τρόπος που γίνεται το άνοιγμα της εστίασης γιατί δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο με μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων -κυρίως με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή μέρους του, δηλαδή, και ένα επιπλέον σχήμα τύπου 120 δόσεων, και με στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τουλάχιστον για 6 μήνες, για να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας». «Το κράτος τίποτα δεν θα εισπράξει από επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν», υπογράμμισε.

Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κα Πελώνη μας εγκαλούσε ότι λάθος κάναμε που ζητούσαμε το άνοιγμα της εστίασης γιατί δεν το ενέκριναν οι ειδικοί. Μάλλον στο ενδιάμεσο βγήκε κάποια νέα επιστημονική μελέτη και τώρα η κα Πελώνη τη διαβάζει για να κατανοήσει τι θα πρέπει να μας απαντήσει…»

Επεκτείνοντας την κριτική του, ο Ν. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ποτέ δεν πίστεψε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αντίθετα περιμένει να περάσει η μπόρα για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις με ΣΔΙΤ». «Εξάλλου, ακόμη μέχρι και σήμερα αρνείται να επιστρατεύσει τις ιδιωτικές κλινικές ουσιαστικά. Επομένως μιλάμε για κερδοσκοπία των κλινικαρχών με τις πολιτικές πλάτες της ΝΔ», είπε και προσέθεσε: «Το ιδιότυπο lockdown της κυβέρνησης όχι μόνο δεν πετυχαίνει, αλλά καταρρέει κάθε μέρα στους χώρους εργασίας και τα Μέσα Μεταφοράς, που είναι οι πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης».

Θύμισε μάλιστα ότι το Σεπτέμβριο ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας είχε πει πως το 86% της μετάδοσης του ιού συμβαίνει σε κλειστούς χώρους, όταν «όλο το περσινό καλοκαίρι η κυβέρνηση προσπαθούσε να στοχοποιήσει τη νεολαία». «Οι νέοι άνθρωποι, όμως δεν είναι αυτοί που έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης. Είναι οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή στα delivery, στα κούριερ, στον τουρισμό και την εστίαση, στα σούπερ μάρκετ», τόνισε, και αντιπαρέβαλε τα «αρνητικά φαινόμενα συνωστισμών που οφείλονται στην αποτυχία των μέτρων περιορισμού», και τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως “άλλοθι για αντικοινωνικές πρακτικές”.

Για τα εργασιακά

​Τέλος, αναφερθείς στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε: «Η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και θεσπίζει για 6 μήνες 10ωρα με απλήρωτες υπερωρίες, δηλαδή μείωση μισθού, ατομικές συμβάσεις και όλα αυτά σε ένα καθεστώς χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία νομοθέτησε τις απλήρωτες υπερωρίες. Με ποιον ελεγκτικό μηχανισμό θα ελέγχει το δήθεν 40ωρο την εβδομάδα που ευαγγελίζεται ο κ. Χατζηδάκης; Όταν το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ ήταν να μειώσει τα πρόστιμα για τις απλήρωτες υπερωρίες; Στο σύμπαν της κυβέρνησης οι νόμοι και οι κανόνες ισχύουν μόνο για τους αδύναμους».

Επίσης χαρακτήρισε «αστείο να μας λέει η κυβέρνηση ότι με την ψηφιακή κάρτα θα υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα, όταν το 2017 ο ΣΕΒ ήταν ενάντια στη δήλωση της ψηφιακής υπερωρίας για να κλέβει στους μισθούς η εργοδοσία», και κατέληξε: «Πρόκειται για το ίδιο χρεοκοπημένο σχέδιο που ζήσαμε το 2012. Με μείωση μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, που οδήγησαν σε εκτίναξη της ύφεσης και της ανεργίας. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρει απέναντί της όλη την κοινωνία, και πρώτ’ απ’ όλα στην μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μαΐου».